Sos hollandaise

Ingrediente pentru 200-250g sos hollandaise (6-8 persoane)
- 3 gălbenuşuri
- 180-200g unt
- piper cayenne
- 1 lingură apă
- 1 lingură zeamă de lămâie
- sare
Într-o seară am preparat nişte peşte şi m-am tot gândit eu ce sos să fac pentru el, apoi mi-am amintit că atunci când am fost în vacanţă şi am lecturat cartea Juliei Child “The art of french cooking” am văzut acolo multe sosuri potrivite pentru peşte, aşa că m-am dus repede la carte şi am ales să prepar un sos hollandaise care este un sos cu gălbenuşuri şi unt aromat cu zeamă de lămâie.
Cum se prepară sosul hollandaise?
Se topesc 150-180 g de unt într-o crăticioară, apoi când s-a transformat în lichid, untul se pune deoparte.
Eu am preparat sosul hollandaise de mână, am pusă o cratiţă cu 3 gălbenuşuri la bain marie în apă rece, apoi am pornit aragazul la foc mic să se încălzească apa. Gălbenuşurile trebuie să se încălzească uşor şi treptat, altfel nu se transformă într-un sos cremos ci veţi obţine nişte granule de gălbenuş pe care nu le veţi putea transforma în sosul hollandaise dorit
Cât timp apa de la bain mărie este încă rece, se amestecă gălbenuşurile cu un tel până când devin lipicioase, apoi se adaugă puţină sare, zeama de lămâie şi 1 lingură de apă rece, apoi se amestecă bine, şi se lasă până când apa începe să se încălzească, atunci de pune o bucăţică de 10-15 g unt peste ouă şi se amestecă 1-2 minute sub influenţa căldurii din apă până când ouăle se transformă într-un sos gros, şi sunt cremoase.
Când ouăle s-au transformat în cremă, se iau de pe foc, şi se adaugă în ele o bucăţică de 10-15 g unt care se amestecă bine pentru a răci crema de ouă.
Untul topit se adaugă uşor în crema de ouă, care se amestecă continuu cu tel-ul. La începul untul topit se adaugă picătură cu picătură, apoi puteţi turna şi puţin mai mult.
La final, sosul hollandaise de condimentează cu încă puţină sare (după gust) şi piper , eu am folosit piper cayenne dar puteţi pune şi piper alb măcinat.
Cum servim sosul hollandaise?
Sosul hollandaise se serveşte călduţ, de aceea trebuie preparat aproape de momentul servirii, dar se poate păstra cald şi cca 1 oră după ce a fost preparat dacă ţineţi cratiţa cu sos hollandaise în apropierea unui aragaz care funcţionează (o zonă uşor călduţă, dar nu sub acţiunea directă a flăcării).
Sosul hollandaise se poate folosi la peşte sau la ouă (mai ales ouă Benedict), şi este unu sos galben şi cremos care poate fi păstrat la frigider 1-2 zile într-un recipient închis ermetic. Se poate reîncălzi uşor în apă călduţă dacă a fost refrigerat.
Dacă vreţi să păstraţi sosul hollandaise mai mult, îl puteţi congela, însă cel mai bine este să preparaţi sosul înainte de a îl servi, este cel mai bun atunci.