Sos basilico pentru paste

Ingrediente pentru 6-8 porţii sos basilico
- 800g roşii pasate fără coajă
- 2 cepe
- 2-3 căţei de usturoi
- sare
- ulei de măsline
- piper măcinat
- 2-3 linguri busuioc uscat
- cca. 800g paste
Ei bine uite că mi-am făcut curaj şi am zis să ţin postul Crăciunului anul acesta aşa că pe site vor mai apărea şi reţetă de post, însă nu numai pentru că doar eu ţin post familia şi prietenii nu :).
Aşadar zilele trecute am făcut un sos de roşii cu busuioc pe care l-am folosit la paste, şi pentru că a ieşit foarte bun, uite că îl scriu şi aici pe site.
Cum se pregăteşte sosul basilico cu roşii
În primul rând se toacă 2 cepe medii şi se pun la călit în 2 linguri de ulei de măsline. Când ceapa s-a înmuiat, peste ea se adaugă şi 3-4 căţei de usturoi zdrobiţi, şi se mai călesc împreună 2-3 minute.
Peste ceapa cu usturoi se adaugă cca 800g roşii zdrobite (eu am avut un borcan de roşii de la ţara deci a fost simplu), se mai adaugă şi 2-3 linguri de busuioc uscat, sare, piper şi se fierbe sosul 20-30 de minute la foc mic. Am pus busuioc uscat pentru că mie personal nu îmi place să pun busuioc proaspăt în mâncăruri fierbinţi, deoarece îşi pierde culoarea şi se înnegreşte.
Cum se foloseşte sosul basilico cu roşii
Sosul basilico merge foarte bine cu pastele. Eu am folosit nişte fusili pe care le-am fiert după instrucţiunile de pe pachet cu puţină sare şi ulei de măsline.
Pastele fierte se pun în farfurie, şi deasupra se pune sos basilico. Pentru cei care nu ţin post, pot să radă deasupra puţin parmezan caşcaval sau brânză. De asemenea, puteţi amesteca pastele cu sosul într-un castron înainte de a la pune în farfurie.
Din cantităţile indicate iese destul de mult sos, însă dacă nu vreţi să îl folosiţi pe tot la o masă, puteţi dă îl puneţi într-un borcan şi să îl păstraţi chiar şi 2 săptămâni la frigider. În afară de paste se poate folosi şi la pizza, sau se poate utiliza ca înlocuitor pentru ketchup.