Pesto genovese

Ingrediente pentru 2-3 linguri de pesto genovese aveți nevoie de:
- 2-3 mâini de frunze busuioc
- 1-2 căței de usturoi
- 1 mână de semințe de pin
- 1 mână de parmezan ras (50g)
- 2 linguri ulei de măsline
- sare
- zeamă de lămâie (opțional)
- piper măcinat (opțional)
De multă vreme nu v-am mai scris o rețetă de-a lui Jamie Oliver, ei bine iată sosul pesto de bază pe care eu l-am găsit în cartea “La masă cu Jamie”, este o ușoară variațiune a sosului pesto genovese, la care Jamie a adăugat puțin suc de lămâie și piper măcinat, ingrediente pe care eu le-am menționat ca fiind opționale în această rețetă.
Este redundant să menționez că rețetă de pesto este de proveniență italiană, însă trebuie să spun că în mod tradițional sosul pesto se prepară într-un mojar de piatră folosind un pistil de lemn, însă fiindcă suntem în era roboților de bucătărie, sosul pesto modern se pregătește într-un robot de bucătărie. Eu am folosit recipientul pentru tocat verdeață pentru că este mai mic, însă dacă nu aveți unul mic puteți folosi și un robot de bucătărie de dimensiuni normale (am încercat și așa și iese la fel de bun).
Există variațiuni multiple ale sosului pesto în funcție de regiunile Italiei unde este preparat, puteți găsi pesto genovese, pesto siciliana, pesto calabrese, pesto provence și multe alte rețele ușor modificate.
Cum se prepară sosul pesto alla genovese
– coacerea semințelor de pin
Pentru a avea o aromă plăcută, semințele de pin se pun la cuptor puțin înainte de a fi folosite la sosul pesto. Așadar într-o tavă de cuptor se pune o mână de semințe de pin bine răsfirate și se coc la treaptă medie până când devin puțin aurii.
Nu coaceți prea mult semințele de pin, pentru că dacă sunt prea coapte nu vor mai avea o textură cremoasă atunci când se pasează pentru pesto.
– amestec de pesto genovese
Usturoiul se curăță și se taie bucățele, apoi se amestecă într-un mojar împreună cu puțină sare și frunzele de busuioc până când devin o pastă cremoasă.
Pasta de busuioc cu usturoi se amestecă apoi cu semințele de pin ușor prăjite și parmezanul ras. Pasați bine ingredientele până când obțineți o pastă omogenă, apoi adăugați ulei de măsline și amestecați până când obțineți un pesto cremos și atât de gros pe cât doriți.
Este mult mai simplu să puneți toate ingredientele într-un robot de bucătărie și să amestecați până când obțineți un pesto cremos. Alegerea cu privire la modul de preparare vă aparține, eu am folosit robotul de bucătărie și nu am ras parmezanul pentru că a fost mărunțit la viteză mare de lamele robotului.
Puteți să adăugați piper măcinat și zeamă de lămâie după gust pentru un gust ușor diferit față de pesto genovez clasic.
La ce mâncăm sos pesto?
Pesto este un sos foarte versatil ce poate fi servit cu aproape orice: carne, aperitive, pesto se poate folosi la sandvișuri și este des folosit la prepararea pastelor cu pesto, eu spre exmplu l-am folosit să pregătesc farfalle cu pesto.
Sosul pesto se poate păstra chiar și o săptămână în frigider într-un recipient închis ermetic, iar pentru rezultate bune folosiți busuioc cât mai proaspăt la pregătirea sosului pesto.