Menu

Salată de sfeclă roșie coaptă

Salata sfecla rosie coapta

Ingrediente pentru 2-3 porții de salată de sfeclă roșie coaptă aveți nevoie de:

  • 2 buc sfeclă roșie (cca 750g)
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 lămâie
  • 1 linguriță semințe chimen
  • 1-2 linguri ulei de măsline
  • 2 lingurițe hrean ras
  • sare
4.2/5 - (10 votes)

De obicei eu făceam salată de sfeclă roșie în care fierbeam sfecla (o rețetă viitoare de site), însă de această dată am încercat o rețetă de sfeclă roșie coaptă în cuptor. Durează mai mult coacerea decât fierberea, însă merită.

Spre deosebire de sfecla roșie fiartă, cea coaptă este mai dulce, mai colorată (nu își pierde din culoare în apă) și își păstrează vitaminele.

Cum se coace sfecla roșie

Sfecla roșie se coace în coajă, la cuptor într-o tavă. Înainte de a băga sfecla la cuptor aceasta se spală foarte bine. De cele mai multe ori sfecla este plină de pământ, iar efortul se a o curăța foarte bine este destul de mare. Eu am folosit un burete de vase nou (partea abrazivă a acestuia), pentru a spăla mai repede și mai bine cele două sfecle pe care le-am folosit.

Fiindcă la dressingul pentru sfecla roșie am folosit usturoi, am decis să coc cățeii de usturoi înainte de a-i zdrobi, așa că într-o tavă (vas de yena în cazul meu), am pus cele două sfecle roșii și cățeii de usturoi în coajă, le-am stropit cu ulei de măsline și am presărat puțină sare, apoi le-am băgat la cuptor la treaptă medie (160 grade Celsius la cuptorul meu). După 30 de minute am scos cățeii de usturoi, iar sfeclele le-am mai lăsat 1h-1h20′ la cuptor.

Timpul de coacere al sfeclei este destul de mare, și depinde foarte mult de dimensiunile acesteia. Fiindcă la mine una dintre sfecle a fost destul de mare, le-am ținut 1h30′-1h50′ la cuptor, însă le puteți testa cu o furculiță, iar când aceasta intră ușor în sfeclă, înseamnă că s-a copt și puteți opri cuptorul.

Cum se pregătește sfecla pentru salată

După ce s-a răcit puțin, sfecla se curăță de coajă, însă înainte de a se curăța coaja i se tăie capetele.

Când ați terminat de curățat coaja sfeclelor, puteți începe să tăiați pulpa. Puteți să o tăiați fâșii sau cubulețe cu cuțitul, sau puteți da sfecla pe răzătoarea mare, orice modalitate preferați, aveți mare grijă pentru că roșul din sfeclă pătează foarte tare, și de cele mai multe ori petele nu ies la spălat.

Dressing pentru salata de sfeclă roșie coaptă

Sosul care se pune peste sfecla roșie coaptă pentru a desăvârși salata este foarte simplu de făcut. Într-un castron se bat 2-3 linguri de ulei de măsline, zeama de la o lămâie, 2-3 linguri de apă, sare după gust și cățeii de usturoi copți anterior care se zdrobesc cu un instrument specific.

Ingredientele se amestecă bine folosind o furculiță sau un tel, apoi sosul obținut se toarnă peste sfecla roșie.

Cum se servește salata de sfeclă roșie coaptă

Peste sfecla roșie cu sos de lămâie și ulei se presară semințe de chimen (aproximativ 1 linguriță) și se pun și 1-2 lingurițe de hrean ras care este un acompaniament deja clasic pentru sfecla roșie.

Sper să vă placă această salată, care mie mi se pare mai bună decât cea din sfeclă roșie fiartă.

Galerie imagini

4 comentarii la “Salată de sfeclă roșie coaptă”

  1. Super buna salata asta de sfecla rosie. Eu am avut tot doua sfecle si am copt cateii de usturoi cu ele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *