Salată rusească (Salată Olivier)

Ingrediente pentru 10-12 porții salată rusească (salată Olivier) aveți nevoie de:
- 180g pește afumat (piept de pasăre/limbă de vită/carne de vită)
- 6-8 fileuri anșoa
- 4 morcovi
- 1 păstârnac sau 1/2 rădăcină țelină mică
- 1 borcan boabe de mazăre
- 6 cartofi mici
- 16-20 măsline negre
- 6 ouă
- 4-5 castraveți murați
- 2 lingurițe capere
- 1 cană maioneză
- 2-3 linguri muștar Dijon iute
- 300g smântână groasă
- 1 legătură mărar
- 1 lămâie
- sare
Despre salata Olivier, cunoscută și sub numele de salată rusească v-am spus atunci când am preparat salată de Boeuf că sunt înrudite. Iată că a venit momentul să vă propun și o versiune de salată rusească.
Istoricul salatei Olivier
Probabil nu v-ați aștepta ca o salată rusească să se numească “Olivier”, însă numele salatei este preluat de la creatorul acesteia, bucătarul rus de origine belgiană Lucien Olivier care a lucrat la celebrul restaurant Hermitage din Moscova.
Elementul original al salatei rusești, acesta este sosul folosit care și până astăzi a rămas secret, există mai multe variante bazate pe o listă de ingrediente furată din bucătăria lui Olivier la un moment dat, însă se pare că proporțiile nu sunt 100% corecte și mai există și câteva ingrediente care nu erau notate pe listă.
În ceea ce privește tipul de carne cu care se prepară salată rusească acesta este destul de variat. Salata Olivier originală era variată în funcție de sezon și se foloseau limbă de vițel, carne de rață afumată, caviar, creveți, carne de pasăre, languste sau pește afumat.
Cum se prepară salata rusească
Pentru a prepara salată rusească se fierb în primul rând 5 ouă și legumele (morcovi, cartofi, țelină sau păstârnac și mazăre). Dacă folosiți mazăre fiartă la borcan, nu este nevoie să mai fierbeți mazărea.
Cât timp legumele se fierb se pregătesc restul ingredientelor și sosul. Dacă aveți măsline cu sâmburi, scoateți sâmburii și tocați pulpa în bucăți nu foarte mici. Tot acum tăiați castraveți sub formă de cubulețe mici și puneți-i la scurs împreună cu boabele de mazăre și 2 lingurițe de capere murate.
Fiindcă eu am ales să prepar salată rusească cu carne de pește, am folosit un macrou afumat (180g cu totul) și câteva fileuri de anșoa care se tăie în bucăți (3-4 bucăți per fileu). Peștele afumat se dezosează, i se aruncă pielea și coada, iar carnea se rupe în bucăți potrivite (se vor micșora oricum în urma amestecării salatei). Dacă preferați carnea de vită sau carnea de pasăre, această se fierbe bine cu puțină sare, apoi se taie sub formă de cubulețe la fel ca în cazul salatei de Boeuf.
Când legumele s-au fiert, ele se scurg de apă, se lasă puțin la răcit și se tăie cubulețe, după care se pun într-un castron mare împreună cu restul ingredientelor.
Cum se prepară dressingul pentru salata rusească
Pentru a pregăti sosul pentru salată rusească se amestecă într-un bol 1 cană de maioneză cu 3 linguri de muștar iute Dijon și 3/4 cană de smântână groasă. Se mai adaugă 2-3 lingurițe de zeamă de lămâie, sare și piper după gust și 1 legătură de mărar tocat mărunt. Se amestecă bine ingredientele folosind o lingură sau un tel mic pentru sosuri.
“Asamblarea” salatei rusești
În castronul cu legume tăiate și pește se adaugă sosul de maioneză și smântână, apoi se amestecă bine salata folosind o lingură. Tot acum se taie 3 dintre ouă sub formă de cubulețe și 2 ouă se tăie rondele apoi fiecare bucată se tăie în două, ouăle se adaugă în salată și se mai amestecă până când toate ingredientele sunt distribuite uniform. Ultimul ou fiert se taie rondele și se folosește la decorarea salatei Olivier.
Puteți să gustați salata și dacă vi se pare că mai are nevoie de sare, mai adăugați până când obțineți gustul sărat dorit.
Cum se mănâncă salata rusească?
Salata rusească se servește pe post de aperitiv. O puteți servi pe un platou decorată cu mărar, măsline, rondele de ou fiert sau murături.
Având în vedere cantitatea mare de ouă și maioneză, salata rusească poate fi destul de grea dacă se mănâncă în porții mari, și se recomandă să fie servită cu pâine.
Ruseasca ,neruseasca tot salata de beof ramane!