Salată de vinete coapte

Ingrediente pentru 8-10 porții de salată de vinete coapte
- 5 kg vinete
- 4-5 cepe mici
- 4-5 linguri de ulei
- sare
Este sezonul în care vinetele și ardeii se găsesc în piață la prețuri rezonabile, și fiindcă preferatele mele sunt salata de vinete și salata de ardei copți, am zis că este momentul să prepar câteva porții sănătoase din fiecare.
Am pregătit într-o zi salată de ardei copți, și în altă zi salată de vinete, pentru a nu exagera cu temperatura în bucătărie.
Cum preparăm salată de vinete
– coacerea vinetelor
Cel mai anevoios lucru în prepararea salatei de vinete coapte este coacerea efectivă a vinetelor. Eu am copt vinetele direct pe flacăra aragazului, pe care l-am acoperit cu folie de aluminiu pentru a-l proteja într-o oarecare măsură.
Vinetele se coc pe toate părțile, până când coaja exterioară este neagră și la atingere vinetele sunt moi (aveți totuși grijă să nu vă frigeti când întoarceți vinetele).
– curățarea vinetelor
După coacerea vinetelor, trebuie în mod evident să le curățăm. Se ia un castron cu apă rece, cu mâna stângă țineți vânăta de codiță, iar cu mâna dreaptă curățați coaja, spălându-vă des în castronul cu apă rece pe mâna dreaptă.
Când toată coaja arsă s-a îndepărtat, tăiați cu un cuțit sau o lingură miezul de vânată care este atașat de codiță. Miezul vinetelor de pune la scurs într-o strecurătoare până când vinetele se răcesc aproape complet.
– ponturi pentru curățarea vinetelor
Este bine să curățați vinetele în ordinea în care s-au copt, astfel veți curăța mereu vinetele cele mai reci și nu vă veți frige.
Dacă atunci când îndepărtați coaja arsă, se rup bucăți marid în ea care au în ele bucăți de miez copt, luați miezul cu o lingură și puneți-l la scurs în strecurătoare.
– prepararea salatei de vinete coapte
Vinetele coapte și scurse, se mărunțesc folosind un robot de bucătărie sau un cuțit, apoi se pun într-un castron.
Vinetele mărunțite se amestecă bine cu 4-5 cepe tocate mărunt. Eu am tocat ceapa cu robotul de bucătărie, însă dacă nu aveți unul la îndemână o puteți da pe razaroarea mare, în ultimă instanță puteți toca ceapa cubulețe mici cu cuțitul, însă eu prefer să o mărunțesc mai fin pentru că nu îmi place să am bucăți mari de ceapă în salata de vinete.
După ce vinetele au fost amestecate cu ceapa, se adaugă în salată 1/2 linguriță de sare, piper măcinat (eu am pus 1/4 de linguriță) și 4-5 linguri de ulei (eu am folosit ulei de măsline dar puteți utiliza foarte bine și ulei de floarea soarelui), apoi se amestecă bine salata cu o lingură și se pune în bolurile în care va fi servită.
Cum se servește salata de vinete coapte
Salata de vinete coapte se servește rece, și poate fi păstrată la frigider chiar și mai mult de 1 săptămână.
Cel mai des salata de vinete se mănâncă împreună cu pâine (simplă sau prăjită), și eventual cu câteva felii de roșii care completează foarte bine gustul vinetelor.
Eu am servit salata de vinete în castroane, însă dacă vreți să faceți o prezentare mai spectaculoasă, puteți umple niște roșii cu salată de vinete, ca în modelul roșiilor umplute cu cremă de brânză. Dacă nu țineți la siluetă puteți să încercați și rețeta de salată de vinete cu maioneză.
Am pus și o poză cu salata de vinete și salata de ardei copți pentru că sunt frumoase împreună.