Menu

Salată de Boeuf

Salata boeuf cu maioneza

Ingrediente pentru 30-35 porții de salată boeuf aveți nevoie de:

 • 500g carne de vită
 • 900g morcovi
 • 1kg rădăcină de țelină
 • 400g rădăcină pătrunjel
 • 400g cartofi
 • 600g mazăre
 • 500g maioneză
 • 300g castraveți murați
 • 300g gogoșari murați
 • 3 linguri muștar
 • sare
 • piper
5/5 - (1 vote)

E adevărat că cel mai des salata boeuf se pregătește cu ocazia Revelionului, dar cine ne oprește să o preparăm și cu alte ocazii… în cazul meu la o aniversare fapt ce justifică într-o oarecare măsură cantitatea gigantică de salată boeuf preparată.

Dacă nu aveți nevoie de atât de multă salată, puteți folosi pur și simplu mai puține ingrediente pentru a obține o cantitate mai mică de salată boeuf.

Specificul salatei boeuf

Deși la prima vedere salata de boeuf poate părea o rețetă franțuzească (boeuf = vită în limba franceză), în realitate salata boeuf este un preparat românesc cu influențe rusești, fiind oarecum similară cu Salata Olivier (Salată Rusească).

Pe scurt salata boeuf constă în carne de vită fiartă, legume rădăcinoase fierte și murături tocate mărunt și amestecate cu maioneză și muștar, este deseori preparată la ocazii festive.

Cum se prepară salata de boeuf

Pentru a prepara salată de boeuf aveți nevoie de 1 oală mare în care să fierbeți legumele rădăcinoase și 2 mai mici în care veți fierbe carnea de vită, respectiv mazărea.

Carnea de vită se spală cu apă rece și se pune la fiert cu puțină sare. Eu am fiert-o bine (1h și 30′) până când a devenit foarte moale.

Mazărea se fierbe foarte repede (aproximativ 20 de minute), de aceea este bine să o puneți la fiert când legumele rădăcinoase sunt aproape gata. Dacă aveți mazăre la conservă, omiteți pasul fierberii și doar treceți-o prin jet de apă rece.

Legumele rădăcinoase (morcovul, rădăcina de pătrunjel/ păstârnac și radacina de țelină) și cartofii se curăță de coajă și se pun la fiert într-o oală mare cu puțină sare. Legumele se fierb 1h-1h30′ până când morcovul și cartofii sunt moi (intră furculița ușor în ele).

Cât timp legumele sunt la fiert, se taie murăturile în cubulețe mici și se pun la scurs într-o strecurătoare. Pentru a obține cubulețe, tăiați murăturile felii, apoi bețișoare și apoi tocați bețișoarele sub formă de cubulețe; este o muncă destul de migăloasă însă merită.

După ce legumele s-au fiert, se scurg de apă și se lasă la răcit 20-30 de minute, după care se taie și ele cubulețe folosind tehnica descrisă în cazul murăturilor. Mazărea fiartă se scurge și ea de apă.

Când toate legumele sunt tăiate, tocați și carnea de vită pe cât posibil tot sub formă de cubulețe.

Atunci când legumele și carnea sunt tăiate, se pun împreună cu murăturile într-un vas încăpător și se amestecă cu 3 linguri de muștar și 500g de maioneză făcută în casă (vezi rețeta de maioneză ). Se adaugă sare și piper măcinat după gust.

Cum se servește salata de boeuf

De obicei salata de boeuf se pune pe un platou și se acoperă cu un start subțire de maioneză, după care se decorează cu murături, albuș de ou fiert sau măsline.

Salata boeuf se păstrează la frigider și se servește rece pe post de aperitiv.

Galerie imagini

1 comentariu la “Salată de Boeuf”

 1. Eu fierb carnea si legumele impreuna (adauga doua-trei cepe mare intreagi citeva boabe de piper,sare etc..) si ai si o supa, desigur se pot scoate legumele inaintea carnii sau se pot adauga mai tirziu ca sa nu fie prea tare fierte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *