Menu

Tort tablă de șah

Tort tabla de sah

Ingrediente pentru 10-14 portii tort tabla sah

 • Pentru blaturile de tort
 • 8 ouă
 • 400g făină
 • 300g zahăr
 • apă
 • 2 pliculețe praf de copt
 • 3 linguri cacao neagră
 • Crema pentru tort
 • 1 pachet de unt
 • 2 pachete brânză dulce
 • frisca
 • 150 g zahăr
Rate this post

Eu sincer nu am mai mâncat sau făcut niciodată tort tablă de șah, însă într-o zi mă uitam la o emisiune culinară și am văzut un cofetar care făcea un tort “tablă de șah”, iar tehnică mi-a plăcut atât de mult încât am zis că vreau și eu neapărat să fac un astfel de tort.

La fel ca și tortul aniversar cu fondant pe care l-am pregătit de ziua Danei, tortul tablă de șah a fost tot cu dedicație pentru prietena mea Adriana care l-a primit întârziat cu 3 zile 😛 .

Blaturi pentru tortul tablă de șah

Pentru tortul tablă de șah veți avea nevoie de 2 blaturi, unul alb și unul negru (cu cacao). Eu fiecare blat l-am făcut așa: am amestecat 4 gălbenușuri de ou cu 150 g de zahăr, apoi am adăugat 8 linguri de apă minerală. După ce aceste ingredienete le-am amestecat bine, am pus și făina amestecată cu praful de copt. Tot cu făina, la blatul negru am adăugat 3 linguri de cacao neagră.

Când am obținut o compoziție omogenă, am bătut albușurile spumă și le-am amestecat apoi ușor cu restul compoziției. Am folosit o lingură și am amestecat ușor, nu am folosit mixerul.

Compoziția am turnat-o într-o formă rotundă de prăjituri cu pereți detașabili pe care am tapetat-o în prealabil cu ulei și făină.

Fiecare blat se coace 40-45 de minute la 160 grade Celsius (treaptă medie de temperatură). Este absolut necesar să coaceți ambele blaturi în aceeași tavă, pentru a avea aceeași dimensiune.

Asamblarea tortului tablă de șah

Pentru început trebuie să faceți crema pentru tort, fiindcă la nevoie o veți folosi și pentru a umple golurile. Deoarece este vorba de un tort alb/negru, nu vom putea folosi decât cremă albă sau neagră, eu am mers pe prima variantă și am făcut o cremă de unt cu brânză dulce. Am amestecat cu mixerul 1 pachet de unt ținut în prealabil la temperatura camerei, cu 2 pachete de brânză dulce (500g în total), 150 g de zahăr tos și 3 linguri de frișcă lichidă (sau 3 linguri de lapte). Ingredientele se amestecă foarte bine până când se obține o cremă omogenă.

După ce crema este gata, puteți începe să asamblați tortul. Tehnica de preparare a acestui tort constă în tăierea blaturilor sub formă de cercuri concentrice, apoi intercalarea cercurilor albe cu cele negre.

Pasul 1:Se taie capacele celor două blaturi, astfel încât să obțineți 2 blaturi egal de înalte, unul alb și unul negru.

Pasul 2: se suprapun blatul alb cu cel negru și se taie cu cuțitul cercuri concentrice astfel încât fiecare inel să aibă 2.5-3 cm grosime. Blaturile se taie simultan, cu cuțitul străpungând ambele blaturi în același timp.

Dacă nu vreți să tăiați simultan, și vreți mai multă precizie, puteți desena pe o coală de hârtie un cerc de diametrul blatului, apoi cercuri concentrice, tăiați foaia de hârtie de linia marcajelor de cercuri, și apoi tăiați blaturile suprapunând inelele de hârtie peste blat.

Pasul 3: se intercalează cercurile de blat, unul negru și unul alb, pentru a forma 2 blaturi în câte 2 culori, ca în imaginea de mai jos.

Pasul 4. se pune 1 blat pe un platou rotund, apoi se pune un start generos de cremă. Dacă vreți puteți insiropa puțin blatul cu 5-6 linguri de sirop făcut și apă cu zahăr, însă nu exagerați cu însiropatul pentru că apoi tortul se va lăsa.

Cel de-al doilea blat se pune deasupra și apoi se acoperă cu cremă.

Eu am tăiat cercuri și din cele două capace, și am făcut un capac vărgat, cu culorile opuse celui de-al doilea blat pus la tort. Am acoperit partea de sus a capacului cu cremă de brânză apoi am ornat tortul cu frișcă și cu bomboane de ciocolată.

Cum tăiem tortul tablă de șah

Tortul tablă de șah se taie felii la fel că orice alt tort rotund, însă cu puțin mai multă grijă pentru că bucățile de blat se pot desprinde una de altă în timp ce îl tăiați.

Felia de tort va avea aspect de tablă de șah cu o bucată albă și una neagră.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *