Tort de mere

Ingrediente pentru 8 porții de tort de mere aveți nevoie de:
- 6-7 mere
- 50 g miez de nucă
- 50 g vișine sau cireșe din dulceață
- 50-60 g unt
- 200 g făină
- 6 ouă
- 8 linguri de zahăr tos
- 1 pliculeț praf de copt
- 6 linguri apă minerală
Tortul de mere este unul dintre preferatele mele fiindcă deși nu îmi prea plac merele proaspete, cele coapte sunt favoritele mele.
Eu pregătesc tortul de mere oricând am ocazia: la aniversări, petreceri sau când îmi doresc ceva dulce.
Cum se prepară tortul de mere
Spre deosebire de alte torturi, unde începem cu blatul, la tortul de mere lucrurile stau exact invers… se începe cu merele.
Veți avea nevoie de 6-7 mere pentru un tort rotund de 22 cm. Merele se curată de coajă și li se scot cotoarele, apoi se pun în tavă, se presară peste ele 2 linguri de zahăr și se bagă la cuptor 15 minute la treapă medie de temperatură. După cele 15 minute, se scot merele de la cuptor, se pun vișine și nuci în golurile de la cotoare, se pune untul tăiat felii deasupra merelor și se mai bagă la cuptor 15 minute.
Eu folosesc hartie de copt pe care o pun pe fundul tavii pentru a nu se lipi merele si zaharul.
Cum se prepară blatul pentru tortul de mere
În două boluri de mixer se separă albușurile de gălbenușuri, se bat albușurile spumă tare cu 2 linguri de zahăr.
Gălbenușurile se mixează cu 4 linguri de zahăr, 6 linguri de apă minerală și 6 linguri de făină amestecată cu 1 pliculeț de praf de copt până când se obține un amestec omogen. Albușurile bătute spumă tare se amestecă cu compoziția de gălbenușuri cu făină folosind o lingură și amestecând ușor, cu mișcări largi, pentru a obține o compoziție aerată.
Când compoziția pentru blat este gata, merele sunt și ele deja coapte și se scot cu grijă din cuptor, se adaugă peste ele compoziția de blat care trebuie distribuită uniform astfel încât să pătrundă printre golurile dintre mere. Tortul se mai pune la cuptor 45-50 de minute.
Când tortul s-a copt se scoate de la cuptor și se lasă la răcit 2-3 ore înainte de a-l scoate din tavă. În timp ce se răcește, blatul se mai lasă, însă acesta este un comportament așteptat 🙂
Cum se servește tortul de mere
După ce se răcește, tortul de mere trebuie răsturnat pe un platou, astfel încât merele să fie deasupra.
Necesitatea răsturnării tortului, este motivul pentru care eu fac această prăjitură în vase de sticlă sau ceramică termorezistente, pentru că tortul se desprinde mai ușor de pe ele decât de pe tăvile clasice. Chiar și așa, dacă folosiți o tavă normală și vi se pare că tortul nu iese imadiat, ajutați-l puțin desprinzând cu un cuțit blatul se marginile tăvii.
Tortul se decorează cu frișcă, zahăr pudră sau se poate lăsa simplu.
Mie personal îmi place să îl manac atunci când s-a răcit complet, eventual îl puteți ține 10-15 minute la frigider.
Pare foarte apetisant.