Tiramisu cu Căpșuni

Ingrediente pentru 2-3 porții de tiramisu cu căpșuni aveți nevoie de:
- 500g căpșuni proaspete
- 2 ouă
- 12 pișcoturi de șampanie
- 150 ml lapte
- 1 plic spumă pentru frișcă
- 4-5 linguri sirop de căpșuni
- 2 linguri vodka
- 250g mascarpone
- 200g zahăr pudră
Data trecută când am făcut tiramisu, am pregătit rețeta clasică de cremă tiramisu preparată termic, însă de această dată am pregătit o cremă tiramisu făcută la rece, în care am adăugat puțin sirop de căpșuni pentru a se potrivi cu fructele.
Cum preparăm tiramisu cu căpșuni
– cremă pentru tiramisu
Pentru a prepara crema pentru tiramisu, separați cele două ouă, și bateți albușurile spumă tare.
Se mai bat cu mixerul și 150 ml de lapte rece cu 1 plic de spumă de frișcă, apoi se dă frișcă la frigider.
Gălbenușurile se bat bine cu zahărul pudră, deci folosiți 200g de zahăr pudră la cele 2 gălbenușuri. În castronul cu crema de gălbenușuri de adaugă 2 linguri de sirop de căpșuni și amestecați puțin. Peste gălbenușuri se pun apoi albușurile bătute, frișca de la frigider și brânza mascarpone, apoi se amestecă ușor cu o lingură până când se obține o cremă omogenă, care se dă la frigider.
– siropul pentru pișcoturile de tiramisu
Spre deosebire de prăjitura tiramisu clasică la care se folosește cafea, whiskey, apă și zahăr vanilinat pentru siropul în care se înmoaie pișcoturile, la tiramisu cu căpșuni proaspete am folosit un sirop cu aromă de căpșuni pe care l-am pregătit din: 3 linguri de sirop de căpșuni (45-50ml), 2 linguri de vodka și 100ml de apă.
– tiramisu cu căpșuni pentru doi
Spălați bine o jumătate de kilogram de căpșuni, și tăiați-le felii nu foarte subțiri, apoi scoateți crema de tiramisu cu aromă de căpșuni de la frigider.
Pe un platou sau pe o farfurie mai mare se pune o lingură de cremă tiramisu, care se întinde pe suprafața farfuriei, pișcoturile care vor fi puse deasupra stratului subțire de cremă se vor “lipi” astfel de farfurie și nu vor aluneca.
Se umezesc 6 pișcoturi de șampanie în amestecul de vodka și sirop de căpșuni, apoi se așează pe farfurie deasupra cremei. Peste pișcoturi se pune o jumătate din crema tiramisu, iar peste cremă se așează feliile de căpșuni.
Se repetă procedeul cu încă 6 pișcoturi și crema tiramisu rămasă, iar deasupra se ornează cu feliile de căpșuni rămase, eu am pus și o frunzuliță de mentă, pentru că verde și roșu sunt culori complementare și dau bine în poză 🙂
Cum servim tiramisu cu căpșuni
Prăjitura tiramisu se ține la frigider minim 1 oră înainte de a fi servită pentru ca siropul și umezeala din cremă să pătrundă bine în pișcoturi.
Dacă puneți felii de căpșuni și deasupra este recomandat să nu țineți prăjitura prea mult la frigider pentru că acestea se vor deshidrata și se vor strânge.