Menu

Tiramisu

Ingrediente pentru 1 tavă medie (8-10) porții de tiramisu aveți nevoie de:

 • 1 pachet mare pișcoturi șampanie Savoiardi (400g)
 • 4 gălbenușuri
 • 400g mascarpone
 • 300ml frișcă lichidă
 • 1 sticluță esență de rom
 • 30ml lapte
 • 120g zahăr pudră
 • 4-5 lingurițe de mess
 • 400ml cafea tare(espesso)
 • 6 pliculețe zahăr vanilinat
 • cacao pentru pudrat
5/5 - (1 vote)

Tiramisu este o prăjitură de origine italiană foarte ușor de făcut și extraordinar de gustoasă.

În ceea ce privește prezentarea acestei prăjituri, există multe variațiuni: prăjitură tiramisu în tavă (ca cea prezentată aici), tort tiramisu, tiramisu în pahar, etc.

De asemenea. pe cât de variate sunt formele de prezentare, pe atât de diferite sunt versiunile de tiramisu care pornesc de la rețeta clasică și pot include fructe de pădure, frișcă, ciocolată, căpșuni și multe altele.

Cum preparăm crema pentru tiramisu

Crema de tiramisu de prepară mereu cu mascarpone, o brânză specific italiană cremoasă, dulce și foarte grasă, iar având în vedere că pregătim o cremă clasică de tiramisu aroma predominantă va fi cea de cafea instant (cunoscută și sub denumirea de ness).

– crema de ouă cu zahăr

Pentru a face crema de tiramisu folosim o cratiță care ulterior va fi pusă pe o baie de abur, așa că alegeți o cratiță mai mică pentru care aveți una mai mare ce poate fi folosită la încălzirea apei.

Începem prin a mixa 4 gălbenușuri de ou cu 2 pliculețe de zahăr vanilinat și 100g de zahăr pudră. Când ingredienetele s-au amestecat bine se mai adaugă 2 linguri de lapte rece (30ml) o sticluță de esență de rom și 1 linguriță de ness, se amestecă din nou, apoi cratița în care s-au amestecat ingredientele se pune pe o baie de aburi făcută într-o altă cratiță mai mare. Aveți grijă că fundul cretitei cu cremă nu trebuie să atingă apa fierbinte.

Se amestecă crema pe baia de aburi 10-15 minute cu un tel, până când începe să se îngroașe, se ia apoi de pe baia de aburi și se lasă la răcit până când crema este la temperatura camerei.

– preparați frișca

Din 250ml de frișcă lichidă care a stat la frigider se prepară frișca. Bateți bine frișca lichidă până când își mărește volumul de patru ori și se întărește. Puneți apoi frișca la frigider și lăsați-o să se mai întărească până când crema de ouă s-a răcit.

– amestecarea cremei pentru tiramisu

Într-o cană amestecați 1 lingură de ness, 1 lingură de frișcă lichidă și 1 lingură de zahăr pudră. Omogenizați amestecul până obțineți o cremă de nes groasă.

Într-un castron mare, puneți 400g de brânză mascarpone, pe care o amestecați bine cu crema de ouă, frișca de la frigider și crema de ness. Omogenizați bine crema de tiramisu folosind un mixer, apoi puneți crema la frigider până când asamblați prăjitura tiramisu.

– sirop cafea pentru pișcoturile tiramisu

Într-un castron se amestecă 400ml de cafea tare neîndulcită cu 3 pliculețe de zahăr vanilinat și 3 linguri de coniac (45-50 ml – puteți folosi și wiskey de tip burbon). Un lucru foarte important este că trebuie să folosiți cafea rece.

Pentru cafea puteți fierbe apă cu cafea măcinată (cca 600ml cafea cu 5 linguri cafea), pe care apoi o strecurați bine pentru a nu avea zaț, puteți folosi și cafea făcută la filtru sau la espresor.

Asamblarea prăjiturii tiramisu

Pentru a face prăjitura tiramisu, luați o tavă care poate fi acoperită de jumătate din pișcoturile pe care le aveți. Dați pișcoturile unul câte unul prin siropul de cafea, apoi așezați-le pe fundul tăvii.

Puneți un strat de cremă peste pișcoturi, aproximativ jumătate din cantitatea de cremă pe care trebuie să o nivelați ușor într-ul strat uniform. Nu apăsați foarte tare pentru a nu strivi pișcoturile înmuiate în cafea.

Repetați procedeul cu restul de pișcoturi și crema rămasă. Așezați pișcoturile în aceeași direcție pe ambele straturi, pentru ca prăjitura să arate bine atunci când o serviți.

Deasupra prăjiturii tiramisu presărați puțină cacao pentru decor, eu am pus 2 lingurițe de cacao într-o strecurătoare și am bătut ușor în ea pentru a presară uniform cacao la suprafața prăjiturii.

Cum servim tiramisu

Tiramisu se servește rece decorat cu frunze de mentă, 1-2 fructe de pădure sau boabe de cafea.

Este neapărată nevoie să țineți prăjitura tiramisu la frigider pentru a nu se înmuia crema.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *