Menu

Savarine

Savarine

Ingrediente pentru 5 savarine mari aveți nevoie de:

  • 5 ouă
  • 2 esențe de rom
  • 100g pesmet
  • 250g zahăr tos
  • 2 linguri făină
  • 1 pliculeț Tort Gelee Roșu de la Dr. Oetker
  • 200 ml frișcă lichidă
  • unt
  • apă
4/5 - (2 votes)

De curând mi-am cumpărat un set de forme pentru savarine pe care le-am și încercat. Am găsit mai multe rețete pentru savarine, însă m-am oprit la una care folosește pesmet, pentru că atunci când eram mică mama mea făcea niște savarine cu pesmet și am zis că o astfel de rețetă vreau să încerc și eu.

Pentru inceput se ung formele de savarine (5 in cazul meu pentru ca au fost mari), cu unt, apoi se tapeteaza cu faina.

Compoziție pentru savarine

Pentru compoziția de savarine se separă albușurile de gălbenușuri de la cele 5 ouă, iar albușurile se bat cu 100g de zahăr tos și o sticluță de esență de rom până devin o spumă tare. Se folosește mixerul.

După ce albușurile au fost bătute spumă, se adaugă ușor gălbenușurile, pesmetul și făina și se amestecă ușor folosind un tel sau o lingură, pentru a nu se lăsa albușurile bătute spumă.

Compoziția astfel obținută se toarnă în formele de savarine care apoi se pun la cuptor. Cuptorul trebuie să fie încins în prealabil la 140-160 grade Celsius, iar formele de savarine se pun într-o tavă, și abia apoi se bagă la cuptor.

Se coc aproximativ 20 de minute, timp în care este bine să nu deschideți ușă de la cuptor. Savarinele se lasă la răcit, acoperite cu un prosop de bucătărie curat.

Sirop pentru savarine

Pentru siropul ce va fi folosit la insiroparea savarinelor, se folosește zahăr, apă și esență de rom. Într-o cratiță de 1 litru, se încălzesc 500ml de apă în care se topesc 150 grame de zahăr tos. Siropul se completează cu o sticluță de esență de rom pentru aromă și se lasă pe foc până dă în clocot, apoi se lasă la răcit.

Între timp se bate frișca ce va fi folosită la umplerea savarinelor. Eu am folosit 200ml de frișcă lichidă și 2 plicutele de întăritor pentru frișcă, apoi am pus frișca la frigider pentru a se răci și a deveni mai tare. Dacă frișca nu este suficient de tare căpăcelele savarinelor vor aplatiza umplutura.

Cum se prepară savarinele

Când savarinele s-au răcit, se scot din forme. Datorită untului, savarinele ar trebui să iasă ușor, fără să se rupă, este însă posibul să trebuiască să le desprindeți de pe marginea formei folosind o scobitoare sau un bețisor de bambus. Nu folosiți cuțitul pentru că riscați să zgâriați forma, care ulterior va rugini.

Savarinele se pun cu fața în jos, și li se taie partea inferioară (care va fi deasupra), până când mai rămâne atașată la cca 1 cm de restul savarinei.

Se iau 4-5 linguri din siropul preparat anterior și se amestecă cu pliculețul de “Tort Gelee”, acest amestec va fi folosit pentru glazura savarinei. Dacă nu aveți la îndemână așa ceva, puteți folosi dulceață de fructe roșii: vișine, zmeură, cireșe sau vișine.

Savrinele se însiropează cu amestecul dulce din zahăr, apă și esență de rom. Se însiropează atât baza cât și căpăcelul savarinei. Însă nu exagerați la căpăcel pentru că se poate rupe apoi. Se umple savarina cu frișcă, se pune câte 1 lingură de gel pe post de glazură și se țin savarinele la frigider minim 1 oră înainte de a fi servite.

Mie mi s-au părut foarte bune, poate nu la fel de crescute ca savarinele de la cofetărie, însă nici formele mele nu cred că sunt ca ale lor 🙂

E o rețetă care merită încercată.

Galerie imagini

4 comentarii la “Savarine”

  1. buna! am facut si eu reteta- au iesit f gustoase, dar mi se lasa in cuptor, dupa ce in prealabil se “umfla” asa de frumos…oare de ce??!

    1. Buna Marcela,

      Reteta mea de savarine foloseste pesmet si nu are drojdie de aceea savarinele sunt dense si nu vor iesi pufoase si inalte ca cele de la cofetarie, pe viitor voi prepara si savarine cu faina alba si drojdie care cresc main mult si sunt pufoase.

  2. buna! daca iti ies mai bine cele cu drojdie- adica mai apropiate ca gust si aspect de cele care se vand in cofetarie- imi dai si mie un semn, te rooog! eu nu sunt in tara acum si am pe cineva caruia ii este o pofta teribila de savarine!
    iti multumesc mult

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *