Papanaşi

Ingrediente pentru 12-15 papanaşi generoşi
- 500g brânză dulce
- 2 ouă
- 1 lămâie
- esenţă de vanilie/zahăr vanilinat
- 150g zahăr tos
- 600g făină
- puţină sare
- 1/2 linguriţă bicarbonat alimentar
- ulei pentru prăjit
- smântână - cca 500g
- dulceaţă de afine - cca 200g
Într-o seară am ieşit noi cu prietenii la Berestroika şi fiindcă Silviu s-s supărat puţin pe chelner, iar eu aveam chef de papanaşi care în mod surprinzător nu se aflau în meniu… am terminat prin a ne reuni la 11 noaptea la mine, unde ne-am apucat să facem papanaşi de casă 🙂
Eu oricum vroiam să fac papanaşi pentru că aveam un borcan de dulceaţă de afine care îşi aştepta cuminţel rândul, deci ocazia a fost grozavă.
Cum se face aluatul pentru papanaşi
Aluatul pentru papanaşi se face cu brânză şi făină, şi se umflă la prăjire datorită bicarbonatului, deci nu e nevoie să fie lăsat la dospit ca în cazul aluaturilor pe bază de drojdie.
Aşadar într-un castron încăpător se pun toate ingredientele grămadă: 500g de brânză dulce, 600g de făină, 10 linguri de zahăr (adică 150g), coaja rasă de la 1 lămâie, puţină sare, 1 sticluţă de esenţă de vanilie (sau 1 pliculeţ de zahăr vanilinat), 2 ouă şi bicarbonatul stins în puţină zeamă de lămâie.
Se amestecă bine toate ingredientele din castron, eu le-am amestecat cu mâna, însă puteţi folosi la fel de bine şi un mixer cu palete, la treapta minimă de putere. Dacă aluatul nu este compact şi se lipeşte prea tare de mâini, mai adăugaţi puţină făină.
Se pune puţină făină pe blatul de bucătărie şi din aluat se formează biluţe şi inele care vor fi ulterior prăjite. Inelele le-am făcut tot ca nişte biluţe mai mari, le-am aplatizat puţin cu palma, apoi cu degetul arătător dat prin făină am făcut o gaură în mijlocul discului, apoi am învârtit puţin inelul pentru a lărgi gaura din mijloc. Biluţele trebuie să aibă diametrul puţin mai mare decât al găurilor inelelor de papanaşi.
Într-o cratiţă înaltă se pune la încins ulei, eu am pus 1 litru de ulei într-o cârtiţă de 3 litri. Când uleiul este fierbinte, se pun la prăjit papanaşii. Aceştia se prăjesc pe ambele părţi până când sunt brun aurii, apoi se scot din cratiţă cu ajutorul unei spatule şi se pun pe un şerveţel de hârtie pentru a îndepărta excesul de ulei.
Să pregătim papanaşii pentru servire
Papanaşii se servesc calzi, pentru că atunci sunt cel mai buni. Pe o farfurie se aşează 1 inel pentru papanaşi, peste el se pun 1-2 linguri de smântână şi apoi 1 linguriţă de dulceaţă de afine, iar deasupra se pune “moţul” şi anume biluţa de papanaş. Opţional se presară cu puţin zahăr pudră (pentru decor).
Dacă nu aveţi dulceaţă de afine, sau nu vă place… puteţi folosi dulceaţă de căpşuni, vişine sau cireşe.