Menu

Panna cotta cu ness

Ingrediente pentru 5-6 porții de panna cotta cu ness:

  • 400ml de smântână grasă
  • 50g zahăr tos
  • 100ml apă
  • 1 linguriță ness
  • 100ml lapte
  • 1 pliculeț de zahăr vanilinat
  • 1 plic gelatină mărunțită
5/5 - (2 votes)

Zilele trecute m-am mobilizat și am preparat o rețetă de panna cotta cu aromă de ness, este o rețetă cu adevărat simplă iar singurul lucru greu de făcut este să aștepți să se răcească :).

Panna cotta este un desert italian care se prepară cu gelatină, cel mai bine este să folosiți foi de gelatină, însă eu nu am avut și am folosit gelatină mărunțită, hai să vedem ce a ieșit.

Cum preparăm panna cotta cu ness

– gelatină pentru panna cotta

Ei bine pentru panna cotta începem prin a înmuia gelatina în apă. Se folosește un pliculeț de gelatină mărunțită care se înmoaie în 100 ml de apă rece pentru 10 minute. 1 pliculeț de gelatină este suficient pentru a închega 500 ml de lichid.

Cât timp gelatina se înmoaie în apă, puneți 400ml de smântână grasă pentru gătit la încălzit cu 50 g de zahăr tos, și țineți pe foc până când se topește zahărul. Este bine să amestecați cu o lingură sau un tel, și când începe să iasă abur din smântână, să luați cratița de pe foc pentru că nu vrem să se brânzească smântâna din cauza căldurii.

– sosul de smântână

Se folosește smântână grasă… peste 30% grăsime, nu vă speriați pentru că deși este groasă, smântâna devine lichidă ca laptele atunci când este încălzită, este în regulă și se va îngroșa când se răcește.

Cât timp gelatina se înmoaie în apă, puneți 400ml de smântână grasă pentru gătit la încălzit cu 50 g de zahăr tos, și țineți pe foc până când se topește zahărul. Este bine să amestecați cu o lingură sau un tel, și când începe să iasă abur din smântână, să luați cratița de pe foc pentru că nu vrem să se brânzească smântâna din cauza căldurii.

– amestecul cu ness pentru panna cotta

Cratița cu sosul de smântână cu zahăr se lasă la răcit în chiuvetă cu apă rece, aproximativ 5 minute, timp în care se pregătește un amestec din 90-100 ml lapte rece de la frigider cu 1 linguriță de cafea instant (ness pe înțelesul tuturor) și 1 plic de zahăr vanilinat.

Dacă nu folosiți ness în mod uzual, și deci nu vreți să investiți în cumpărarea unui borcănaș de cafea instant, puteți folosi 1 plic de cafea instant sau 2 plicuri de cafea instant 3 în 1, dacă folosiți cafea 3 în 1 atunci nu mai puneți zahăr vanilinat pentru că amestecul va fi prea dulce.

– să preparăm panna cotta

În sosul de smântână care acum este călduț… nu fierbinte, puneți gelatina înmuiată în apă și amestecați bine până când se topesc toate bucățelele de gelatină.

Fiindcă gelatina nu mai este eficientă dacă a fost pusă în lichide foarte fierbinți, este bine ca sosul de smântână să fie doar călduț, însă dacă vedeți că gelatina nu se topește, mai puneți smântâna 1 minut pe foc la flacără mică și amestecați bine până când se lichefiază gelatină.

În recipientul cu smântână și gelatină puneți la final laptele cu ness și amestecați bine, apoi dați recipientul la frigider 10-15 minute.

Pregătiți între timp câteva recipiente în care să turnat amestecul pentru panna cotta, eu am folosit 6 forme mici de brioșe (deci 2-3 porții) și 3 forme mai mari pentru sufleu. După ce amestecul pentru panna cotta a stat 10 minute la frigider se amestecă puțin cu o lingură, apoi se toarnă în recipiente mici, și se pune din nou la frigider între 1 și 3 ore. Este gata atunci când s-a închegat complet.

Cum se servește panna cotta

Panna cotta se servește fie în recipientele în care a stat la frigier, fie răsturnată pe farfurie. Varianta răsturnată se practică de obicei atunci când este vorba de panna cotta simplă, fără fructe sau alte adaosuri.

Pentru că smântâna folosită la panna cotta este foarte grasă, implicit și acest desert este destul de gras, așadar este recomandat să se servească împreună cu niște fructe sau cu un sos de fructe nu foarte dulce, eu am folosit niște struguri pe care îi aveam de la aperitivele cu prosciutto și struguri.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *