Menu

Pandișpan ușor și ieftin

Ingrediente pentru 10-12 porții de pandișpan aveți nevoie de

 • 8 ouă
 • 240g zahăr tos (9 linguri)
 • 250g făină (8 linguri)
4/5 - (10 votes)

Eu de cele mai multe ori prepar pandișpan pentru a-l folosi ca blat de tort, și ca să nu mă dezic… așa s-a întâmplat și de această dată, însă pentru că am făcut o rețetă de pandișpan doar din ouă, zahăr și făină… fără ulei, fără praf de copt; m-am gândit că ar fi drăguț să îi dedic acestui pandișpan o pagină specială doar pentru el, mai ales că a ieșit un pandișpan foarte ferm și pufos.

Cum preparăm pandișpan simplu

Știu că de obicei la pandișpan gălbenușurile se bat cu zahărul, iar albușurile se bat spumă, însă pentru pandișpanul acesta vom bate ouăle cu zahărul fără a separa gălbenușurile de albușuri.

Cheia succesului, și ca să spun așa… secretul “pufoșeniei” acestui pandișpan este timpul îndelungat pentru care ouăle se bat cu zahărul… și anume minim 18-20 de minute.

Așadar într-un castron mare se pun 8 ouă și 9 linguri de zahăr tos (aproximativ 240g). Ouăle se bat cu zahărul 20 de minute (sau mai mult), eu le-am bătut la viteză mică 5 minute și un sfert de oră la treapta cea mai mare de viteză, până când obțineți un aluat pufos și puțin tare.

După ce ouăle au fost bătute cu zahărul, în amestec se încorporează ușor făina. Se pune care 1 lingură de făină o dată (cernută printr-o sita), făina se amestecă cu ouăle folosind o lingură de lemn. Amestecarea se face ușor, cu mișcări dinspre fundul castronului spre suprafață (ascendente), nu cu mișcări circulare de-a lungul circumferinței castronului.

Coacerea blatului pandișpan

Aluatul pentru pandișpan se pune într-o tavă rotundă cu pereți detașabili, care în prealabil a fost unsă cu ulei și tapetată cu făină. Tava mea a avut 20cm diametru și mi-a ieșit un pandișpan înalt.

Pandișpanul se coace la 160-170 grade Celsius în cuptorul preîncălzit la această temperatură. Pe toată perioada coacerii nu se deschide ușa de la cuptor, iar pandișpanul va fi gata în 40-45 de minute.

După cele 40 de minute, opriți focul, dar mai lăsați pandișpanul 30 de minute în cuptor, după care deschideți puțin ușa cuptorului și mai lăsați prăjitura 30-40 de minute acolo, pentru a se răci treptat, fără a fi supusă unor variații de temperatură mari care ar determina lăsarea pandișpanului.

Pandișpanul simplu cu ouă, zahăr și făină

Dacă intenționați să folosiți pandișpanul pentru blat de tort puteți adăuga în aluat esențe alimentare sau cacao, iar dacă doriți să îl serviți ca pandișpan, puteți adaugă în aluat fructe confiate, stafide sau rahat.

Galerie imagini

5 comentarii la “Pandișpan ușor și ieftin”

  1. Poate nu este cel mai ieftin pandispan, insa fiindca se renunta la ulei si praf de copt este totusi mai ieftin decat un pandispan clasic.

 1. stimata doamna, am incercat reteta de pandispan si mi a iesit dar pentru un barbat ocupat dar caruia i place bucatareala ia cam mult timp. nu cumva aveti in buzunarul dumneavoastra cu idi gastronomice si vreo reteta care s ar putea prepara la masina de paine?daca da, pute ti sa o face ti publica. de fapt eu caut o reteta de blat de tort la masina de paine. am tot cautat dar nu am gasit.
  va multumesc pentru atentie.
  cu stima
  misu-bucatar si mare amator de dulciuri facute in casa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *