Mucenici moldovenesti – Reteta Sfintisori

Ingrediente pentru 2 pizza cu pui, porumb si ciuperci de 24cm
- 500g faina alba
- 2 galbenusuri si 1 ou
- 200ml lapte
- 100g unt
- 100g zahar
- 2 plicuri drojdie uscata
- coaja de lamaie si coaja portocala
- esenta de rom
- 2-3 linguri ulei
- Sirop si decor
- 100g miere
- 50-100g miez nuca tocat
- 150ml apa
- 30g zahar
De ceva vreme tot vreau sa fac mucenici moldovenesti, iar anul acesta mi-am luat inima in dinti si m-am pus pe treaba.
Este drept ca eu fiind din sudul tarii, mucenicii pentru mine sunt mucenici muntenesti, optulete mici din aluat uscat fierte si servite cu nuca macinata si scortisoara, insa fiindca nici varianta mucenicilor din Moldova nu este mai prejos, astazi m-am gandit sa va ofer si reteta de mucenici moldovenesti, numiti popular si Sfintisori.
Aluatul pentru mucenicii moldovenesti este similar celui de cozonac, iar dupa ce mucenicii sunt copti se insiropeaza, se ung cu miere si se presara cu nuca macinata.
Reteta mucenici moldovenesti – Reteta Sfintisori
Pentru aluatul de mucenici moldovenesti se pun intr-un castron incapator 500g de faina alba, preferabil dintr-aceea tip 000, drojdia si 1/2 lingurita de sare, apoi se amesteca putin.
Laptele se pune intr-un ibric impreuna cu zaharul si 1 lingurita de esenta de rom, si se incalzeste pe aragaz, amestecand constant pentru a se topi zaharul. Nu incingeti laptele prea tare, el trebuie doar sa fie cald.
Untul se topeste si el, eu l-am topit la cuptorul cu microunde, insa merge la fel de bine si pe aragaz.
In castronul cu faina, adaugati laptele in 2-3 transe si intre momentele adaugarii laptelui, amestecati bine cu mana. Dupa ce ati adaugat laptele incepeti sa adaugati si untul topit, framantand energic aluatul. Mai framantati 5-10 minute dupa ce ati terminat de adaugat untul, apoi acoperiti castronul cu un prosop de bucatarie si lasati aluatul la crescut aproximativ 1 ora.
Cum impletim mucenicii moldovenesti
Din cantitatile mentionate au iesit 4 mucenici moldovenesti, deci pentru a ii impleti vom avea nevoie de 8 bucati de aluat aproximativ egale.
Pe blatul de bucatarie am pus cateva linguri de ulei, iar deasupra lor am rasturnat aluatul crescut.
Aluatul l-am taiat in 8 felii, asa cum se poate vedea si in imaginea de mai jos, apoi fiecarei bucati i-am dat forma sferica de biluta.
Fiecare bila de aluat se transforma intr-un tub lung de aluat, ruland-o usor pe suprafata mesei folosind palmele. Tuburile mele aveau cca. 50 cm lungime, apoi fiecare 2 tuburi se iau si se “impletesc intre ele”, dupa care li se unesc capetele, luand forma literei “O”, la final litera se rasuceste 1 data pentru a lua forma literei 8, apoi “mucenicul impletit cu forma de 8” se pune in tava de la cuptor (eu am pus si niste hartie de copt in tava).
Procedeul se repeta pana cand terminati de impletit tot aluatul. Mucenicii se mai lasa la crescut 30-45 de minute in tava.
Se porneste cuptorul la 180 grade Celsius si se lasa la incalzit.
Deasupra mucenicii se ung cu ou batut (sau ou batut cu lapte), apoi se dau la cuptor pentru 45 de minute la 180 grade Celsius.
Mucenici moldovenesti cu nuca si miere sau mucenici moldovenesti insiropati?
Cel mai simplu mucenicii moldovenesti se ung cu miere, apoi se presara nuca macinata deasupra lor, cred ca aceasta este varianta cel mai des intalnita.
Alternativ, putem sa si insiropam mucenicii. In 150 ml de apa se dizolva 2-3 lingurite de zahar si 1-2 linguri de miere, apoi siropul se toarna usor pe toata suprafata mucenicilor, la sfarsit mucenicii se ung cu miere si se presara nuca macinata deasupra lor. Puteti adauga si esenta de vanilie sau esenta de rom in sirop, insa daca mierea este aromata, eu zic ca nu este necesar sa mai adaugati alte arome. Mie personal imi plac mai mult mucenicii moldovenesti insoropati.