Kunefe – Kanafeh

Ingrediente pentru 6 porții de Kunefe
- 250g fideluța subțire pentru cataif
- 100g fistic
- 140 g unt
- 250g brânză dulce (ricotta)
- 400ml apă (1.5 căni)
- 300g zahăr (1.5 căni)
- 1 lingură zeamă de lămâie
- 6 lingurițe mascapone
Dacă data trecută eu și Doris am pregătit Cataif din tăițeii aduși de mine din Turcia, ieri ne-am mobilizat și am folosit restul tăițeilor pentru a prepara Kunefe, o altă prăjitură turcească ce seamănă într-o oarecare măsură cu Cataif-ul, însă conține și brânză dulce.
Pozele am uitat să le iau cu mine, dar m-au ajutat Cristi și Walter care au făcut poze la birou… după ce au mâncat o parte din provizii.
Cum se prepară Kunefe
Pentru Kunefe, ungem cu unt o tavă nu foarte înaltă, apoi punem în tavă 1/2 din cantitatea de tăiței pentru prăjituri turcești pe care îi împrăștiem pe toată suprafața tăvii.
Se topește untul și se amestecă cu 2 linguri de lapte, apoi se ung tăițeii cu 1/2 din cantitatea de unt topit.
Într-un castron se amestecă 250g de brânză dulce (ricotta în cazul meu) cu 1 mână de mieji de fistic măcinați. Puteți să nu puneți fisticul însă mie îmi place așa.
Peste brânză se pun ultimii tăiței întinși bine pe toată suprafața. Se apasă puțin tăițeii, apoi se ung cu untul rămas, se presară fistic măcinat deasupra și se pune prăjitura Kunefe la cuptor, 45 de minute la 170 grade Celsius până când tăițeii de pe margini devin maro. Și la acest pas puteți să omiteți miezul de fistic.
– sirop de zahăr pentru Kunefe
Cât timp Kunefe-ul nostru era la cuptor, Doris a făcut siropul de zahăr pentru că avea experiență de la Cataif. Într-o crăticioară au fost puse 1 cană și jumătate de zahăr și tot atâta apă, am ținut siropul pe aragaz până când s-a topit tot zahărul și apa a început să dea în clocot, apoi am oprit focul la sirop și am așteptat să se coacă prăjitura. Trebuia să mai punem și 1 lingură de zeamă de lămâie în sirop, însă nu am mai pus pentru că am folosit lămâia la creierul pane servit ca aperitiv înainte de Kunefe 😛
Când Kunefe-ul s-a copt, am scos tava din cuptor și am turnat siropul cald deasupra, eu nu am pus tot sirop-ul pentru că nu am vrut să băltească prăjitura în sirop, am mai păstrat vreo 50 de ml de sirop, dar îl puteți pune pe tot fără probleme.
Cum se servește prăjitura Kunefe
La fel ca și Cataif-ul, noi am mâncat Kunefe cald însă cel mai bun este după ce s-a răcit complet și l-ați ținut 1-2 ore la frigider. Îl puteți servi cu frișcă sau mascarpone deasupra.
Dupa aceasta seara am ramas cu o dilema. Inca nu ma pot decide care a iesit mai bun, Cataif-ul sau Kunefe-ul. 🙂
Ai dreptate, eu as zice ca mi-a placut Kunefe, pentru ca nu a fost acrisor sosul 😛 Oricum Doris multumesc mult pentru ca m-ai ajutat sa fac prajiturile si trebuie neaparat sa mai punem mana pe niste taitei dintr-astia subtiri pentru cataif.