Menu

Gogoși simple

Ingrediente pentru Gogosi pentru 12-14 persoane:

 • 900g făină
 • 350 ml lapte
 • 2 ouă
 • 2 linguri zahăr tos
 • 2 pliculețe zahăr vanilinat
 • 120g unt
 • 30-40g drojdie
 • 1 linguriță esență de rom
 • zahăr pudră
 • sare
5/5 - (3 votes)

Într-o seară m-am gândit să fac niște gogoși, și fiindcă tot am mașina de făcut pâine… am rugat-o pe ea să frământe aluatul de gogoși, însă pentru această rețetă de gogoși puteți la fel de bine să frământați aluatul în stilul clasic, la mână.

De multă vreme i-am promis prietenei mele Oana că o să postez o rețetă de gogoși pe care să o poată folosi, iar de gogoșile rezultate s-au bucurat vecinii și colegii noștrii de serviciu.

Cum facem aluatul pentru gogoși

Nu este greu să faci aluatul pentru gogoși indiferent dacă folosești mașina de pâine, robotul de bucătărie sau dacă îl faci manual.

Trebuie în primul rând să lăsați untul să se înmoaie la temperetura camerei apoi se pune drojdia și untul în mașina de pâine, se adaugă 300ml de lapte, 2 linguri de zahăr, 2 ouă întregi și 2 plicutele de zahăr vanilinat. Peste da aromă cu 1 linguriță de esență de rom și un praf de sare, apoi se adaugă 800 g de făină și se pornește mașina de făcut pâine pe programul de aluat pentru pizza.

Untul se taie cubulețe pentru a se amesteca mai ușor, și dacă nu aveți drojdie umedă, folosiți 2 lingurițe de drojdie uscată pe care o amestecați cu făină.

La mașina mea Moulinex OW2000 programul de amestecare și dospire aluat este 11 și durează 1 oră și 30 de minute până când aluatul este gata.

Dacă în timpul amestecării observați că aluatul este prea moale și nu se formează un bulgăre din el, atunci mai adăugați treptat câte puțină făină până când aluatul nu se mai lipește de degete.

Dacă vreți să faceți aluatul de mână, puneți ingredientele într-un castron, cu mențiunea că făina se pune prima, apoi drojdia lichefiată cu 1 linguriță de zahăr tos iar apoi folosiți ordinea de la mașina de făcut pâine: unt moale, lapte, zahăr, ouă, arome, iar aluatul se lasă la dospit 30-40 de minute la loc cald, după ce a fost frământat.

Cum facem și prăjim gogoșile

– întinderea aluatului de gogoși

Când aluatul de gogoși a crescut, luați o jumătate din el, frământați-l cu puțină făină și întindeți cu sucitorul o foaie de foarte subțire, 0.7-1 cm grosime. Folosind un pahar sau niște forme de biscuiți se taie aluatul de gogoși, și fiecare gogoașă se lasă să se odihnească și să crească 10 minute, timp în care veți tăia și restul gogoșilor.

– tăierea aluatului de gogoși

Aluatul care rămâne după ce tăiați gogoșile se frământă din nou și se întinde iar, după care se taie alte gogoși din el. Procedeul se repetă cu tot aluatul rămas, și veți obține în final 80-100 de gogoși de diferite forme și mărimi.

Ultimul aluat care rămâne se poate tăia cu cuțitul sub formă de romburi, sau se pot tăia câteva fâșii care se împletesc.

– prăjirea gogoșilor

Într-o cratiță înaltă se pune ulei de floarea soarelui, eu am folosit 1 litru de ulei, însă cantitatea depinde și de diametrul cratiței, trebuie să aveți o adâncime a uleiului de 3-4 degete (5-6 cm).

Uleiul se incinde, apoi se pun gogoșile în cratiță. Puneți cele mai crescute gogoși primele pentru a le da răgaz celor mai mici să crească și ele.

Gogoșile se prăjesc câte 1 minut pe fiecare parte până când capătă culoarea maro. După ce s-au prăjit gogoșile se scot cu o spatulă și se pun într-un castron cu șervețele de hârtie care vor absorbi excesul de ulei.

Cum se mănâncă gogoșile simple

După ce se prăjesc toate gogoșile, acestea se dau prin zahăr pudră.

Gogoșile se servesc calde sau reci după cum preferați, dacă le mâncați a doua zi reci, zahărul pudră se va umezi datorită uleiului, însă puteți pune fără probleme o a doua “doză” de zahăr pentru că aluatul de gogoși nu este foarte dulce.

Pentru a se păstra bine și a nu se întări, este bine să țineți gogoșile într-un recipient cu capac, sau dacă nu aveți puteți folosi orice castron pe care îl veți acoperi cu folie alimentară.

Galerie imagini

2 comentarii la “Gogoși simple”

 1. 10k u Iuli.
  Abia astept sa fac. La tine arata super.
  Desi o sa dureze ceva pana ma apuc eu si pana o sa imi iasa ca in pozele astea :))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *