Gogoși din dovlecei

Ingrediente pentru 15-20 gogoși din dovlecei aveți nevoie de:
- 2 kg dovlecei
- 3-4 ouă
- 200ml lapte
- 250g zahăr
- 200g făină
- 2 pliculețe zahăr vanilinat
- 1/2 pliculeț praf de copt
- sare
- ulei pentru prăjit (cca. 1l)
În timpul verii dovleceii sunt foarte ieftini și ușor de găsit, iar dacă aveți prea mulți la un moment dat, puteți încerca această rețetă delicioasă de gogoși din dovlecei. Sunt destul de ușor de preparat, și nu este necesar să așteptați creșterea aluatului, ca în cazul gogoșilor clasice.
Pentru gogoșile cu dovlecei, este nevoie în primul rând să spălați dovleceii, să le tăiați capetele și să îi dați pe răzătoarea mare. Dovleceii rași se pun la scurs într-o strecurătoare. Veți vedea că ei sunt foarte zemoși și aproape instantaneu, lichidul va începe să se scurgă. Pentru a grăbi procesul de scurgere, este recomandat să strângeți între palme dovleceii rași, sau pur și simplu să apăsați pe ei în strecurătoare. Volumul de dovlecel ras va scade considerabil, iar la 2kg de dovlecei puteți obține chiar și 400-500ml de lichid în urmă scurgerii.
Când dovleceii sunt scurși, puteți începe prepararea aluatului. Într-un vas pentru mixer se bat ouăle cu zahărul, zahărul vanilinat și un praf de sare. Se adaugă dovleceii rași și 200ml de lapte rece, apoi se omogenizează amestecul cu ajutorul unei linguri prin amestecare. Se stinge praful de copt cu puțin oțet sau zeamă de lămâie, apoi se pune în amestecul de gogoși.
Utilizând un tel, incorporați făina în aluatul de gogoși, până când obțineți o compoziție omogenă de consistența unui iaurt de băut gros (cum e cel marca Zuzu).
Puneți la încins uleiul într-o cratiță, astfel încât să aibă cel puțin 7-10 cm adâncime. Când uleiul este foarte fierbinte, puneți câte 1 polonic de aluat în cratiță cu ulei încins. 90% din compoziție se va depune la fundul cratiței, iar restul se va împrăștia prin cratiță sub forma de dovlecel ras, pe care va fi nevoie să îl scoateți când începe să se prăjească folosind o spatulă.
Gogoașa formată din cei 90% din cantitatea de aluat, va începe ușor ușor să se ridice la suprafața uleiului, iar când se prăjește pe parte de jos, va trebui să o întoarceți, pentru a se prăji și pe față superioară.
Gogoșile sunt gata atunci vând devin brun-aurii pe ambele părți. În funcție de diametrul cratiței, puteți prăji simultan 2-4 gogoși. Acestea se scot pe o farfurie mare în care ați pus în prealabil 2 șervețele de hârtie care au rolul de a absorbi excesul de ulei.
Gogoșile din dovlecei se servesc cu zahăr tos, zahăr pudră sau miere presărate deasupra. Vă asigur că sunt foarte gustoase.