Menu

Cremă de zahăr ars

Crema de zahar ars (felie)

Ingrediente pentru 10 porții de cremă de zahăr ars aveți nevoie de:

 • 1.5 litri de lapte
 • 12 ouă
 • 400g zahăr tos
 • 3 pliculețe zahăr vanilinat
4.5/5 - (4 votes)

Am avut în frigider niște lapte 100% natural (lapte proaspăt de la o văcuță drăguță), și fiindcă aveam și multe ouă de la țară, m-am gândit să încerc un desert foarte gustos și ușor de preparat, una dintre rețetele mele preferate… cremă de zahăr ars.

Eu până acum nu am mai pregătit acest desert, însă pot să spun că a ieșit extraordinar, și cred că oricine poate pregăti cremă de zahăr ars fără probleme.

Cum alegem cratița în care facem cremă de zahăr ars

Este recomandat să folosiți o cratiță cu diametru mare, astfel încât înălțimea cremei de zahăr ars să nu depășească 7-9 cm. Cantitatea totală de lichid a compoziției va fi de cca 2-2.3litri, așa că pentru a alege cratița verificați dacă această cantitate încape în ea.

Aveți în vedere și faptul că pentru a coace crema de zahăr ars la bain marie trebuie să puneți cratița cu cremă de zahăr ars în altă cratiță sau tavă umplută cu apă.

Cum preparăm cremă de zahăr ars

– pregătirea laptelui

Laptele pentru prăjitură se fierbe și se lasă la răcit până când devine călduț. Nu îl vom folosi fierbinte la prepararea prăjiturii, pentru că la amestecarea cu ouăle acestea se vor închega sub acțiunea temperaturii ridicate a laptelui.

Dacă folosiți lapte pasteurizat din comerț, puteți să îl încălziți doar, fără a îl trece prin punctul de fierbere.

– arderea zahărului

Se iau 3 linguri de zahăr și se pun în cratița în care veți face crema de zahăr ars, și puneți recipientul pe aragaz la flacără mică.

Așteptați să se topească zahărul, apoi aplecați cratița ușor în diferite direcții pentru ca zahărul caramelizat să acopere și pereții recipientului.

– compoziția pentru crema de zahăr ars

Într-un castron încăpător se sparg cele 12 ouă care se bat bine cu mixerul. Se adaugă zahărul tos peste ouăle bătute și se bat bine, după care se adaugă și zahărul vanilinat care se amestecă cu restul ingredientelor.

Peste ouăle bătute cu zahăr se adaga și laptele cald, și se omogenizează amestecul cu mixerul.

Compoziția pentru cremă de zahăr ars se toarnă în cratița în care s-a caramelizat zahărul.

Coacerea cremei de zahăr ars

Cratița cu compoziție pentru cremă de zahăr ars se pune la bain marie în altă cratiță (sau o tavă), cu apă. Fundul cratiței cu compoziție nu trebuie să fie lipit de cel al recipientului cu apă.

Prin coacerea la bain marie a cremei de zahăr ars, se asigură obținerea sosului de zahăr ars pe fundul cratiței, iar crema de zahăr ars se va coace uniform fără a se arde în partea de jos.

Crema de zahăr ars se coace la treaptă medie (160-180 grade Celsius) pentru 60-70 de minute.

Dacă faceți cremă de zahăr ars din 1 litru de lapte și 7-8 ouă cu 300g de zahăr, timpul de coacere scade la 30-45 de minute.

După ce ați oprit focul la cuptor, puteți să mai lăsați prăjitură în cuptor aproximativ 1 oră.

Când este gata, crema de zahăr ars va avea o frumoasă culoare brun aurie deasupra.

Cum se mănâncă crema de zahăr ars

Înainte de a fi servită, cremă de zahăr ars trebuie să fie răcită complet, de preferință este să o țineți minim 2-3 ore în frigider.

Crema de zahăr ars este un desert absolut delicios pe care merită să îl încercați.

Galerie imagini

7 comentarii la “Cremă de zahăr ars”

  1. Da pentru crema de zahar ars se face bain marie la cuptor, asa face si mama asa ca stai linistit e ok 🙂
   Cred ca trece testul nu?

 1. Te-am întrebat pentru că nu știam de bain marie la cuptor, am mai aflat ceva astăzi. 🙂

  După cum arată, cred că trece toate testele… *drools*

  1. Știai că atunci când mirele cu cavalerul de onoare vin să îi ia pe nași, trebuie să mănânce și prăjituri…. eventual făcute de nașă? O pun pe asta prima pe listă 😛

   Ufff ce baftă pe tine că ești cavaler de onoare 🙂

 2. foarte bine arata sa speram ca este buna dar trebe sa astept sa se raceasca dar eu am facut doja de ingrediente la jumatate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *