Menu

Cozonac pufos cu unt

Ingrediente pentru Pt. 2 cozonaci pufosi aveţi nevoie de:

 • 1 kg făină pentru cozonaci
 • 250g zahăr
 • 500ml lapte
 • 2 pliculeţe zahăr vanilinat
 • 200mg unt
 • coajă de lămâie
 • 2 plicuri drojdie uscată (echivalent 50g drojdie umedă)
 • 4-5 gălbenuşuri
 • esenţă de rom
 • sare
 • stafide pentru umplutură
4/5 - (10 votes)

Iată o reţetă pe care o putem numi în căutarea cozonacului pufos şi pe care am făcut-o pentru că Andreea căuta un cozonac pufos pentru soţul ei.

Pregătiri pentru prepararea cozonacului

Cu o seară înainte am cernut făina de 2 ori şi am lăsat-o pe masă; totodată am scos din frigider şi 5 ouă (dacă uitaţi să le scoateţi, pur şi simplu scufundaţi-le 5 minute în apă călduţă înainte de a vă apuca să faceţi cozonacul.

Iar ieri, înainte să mă apuc efectiv de cozonac, am închis uşa şi geamul bucătăriei şi am pornit cuptorul pe care l-am lăsat deschis… s-a făcut un fel de saună în bucătărie ceea ce între noi fie vorba, a făcut destul de dificil lungul proces de frământare.

Cum facem cozonac pufos?

În 500ml de lapte se pun 250g de zahăr tos şi 3 pliculeţe de zahăr vanilinat, apoi laptele se încălzeşte până când tot zahărul s-a topit (e bine să amestecaţi permanent cu o lingură pentru a merge mai repede).

Eu sunt de părere că untul face cozonacul mult mai pufos decât uleiul, aşa că pentru cei 2 cozonaci am folosit aproape 250 g de unt pe care l-am topit 1 minut la cuptorul cu microunde. Dacă vedeţi că untul nu mai este la fel de cald în timp ce frământaţi cozonacul, atunci mai încălziţi-l 10-20 secunde la microunde.

Eu am folosit drojdie uscată pe care am amestecat-o cu făina pentru că pe ea scria mare să nu o amestec cu lichide. În ceea ce priveşte gălbenuşurile, ele se amestecă cu puţină sare.

Să ne apucăm deci de treabă… în castronul cu făină, punem gălbenuşurile şi puţin din lapte îndulcit cu zahăr în care am mai pus coajă de lămâie şi puţină esenţă de rom pentru aromă.

Se amestecă bine cu mâna, şi se toarnă treptat tot laptele, după care se încorporează lichidul în aluat (aluatul va fi destul de lipicios pentru că nu are încă grăsime).

Acum vine partea amuzantă, şi anume frământatul. Eu am pus puţin unt topit pe blatul de bucarie, apoi peste el am pus aluatul şi am început să frământ. Vreme de 20-30 de minute aluatul se frământă adăugând treptat câte puţin unt topit atunci când aluatul de cozonac începe să se lipească de mâini şi de masă.

E adevart că după 20 de minute am capitulat şi m-am oprit din frământat pentru că era îngrozitor de cald şi mă dureau mâinile foarte tare, dar dacă aveţi putere este bine să continuaţi până la 30 de minute de frământare pentru că veţi obţine un cozonac şi mai pufos decât al meu.

La sfârşitul frământării aluatul se pune la loc în castron, iar castronul se acoperă cu un şervet sau o pătură şi se pune într-un loc cald (în cazul meu pe lângă cuptor care a stat tot timpul pornit şi cu uşă deschisă).

Aluatul de cozonac l-am lăsat 40 de minute la crescut, apoi l-am împărţit în 2 foi pe care le-am presărat cu scorţişoară şi stafide. Am rulat cele 2 foi şi le-am pus în formele de cozonac pe care le unsesem în prealabil cu ulei.

Cozonacul pus în forme se acoperă din nou cu şervetul de bucătărie şi se mai lasă la crescut aproximativ 30 de minute până când creşte atât de mult încât depăşeşte înălţimea tăvii, moment în care este cazul să îi punem la copt.

Eu am copt cozonacul încet, 1 oră la 160 de grade Celsius, şi după 30 de minute de coacere am uns cozonacul cu ou şi am presărat puţin zahăr vanilinat desupra.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *