Menu

Cozonac împletit cu stafide și scorțișoară

Ingrediente pentru 1 cozonac aveți nevoie de:

  • 500g făină de cozonac
  • 3 ouă
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 150g zahăr tos
  • 150 ml lapte călduț
  • 3 pliculețe zahăr vanilinat
  • esență de rom
  • 100g unt
  • 100g stafide
  • un praf de sare
5/5 - (1 vote)

Pentru că încercasem deja cozonacul simplu, cozonacul cu rahat, cel cu nucă și cozonacul cu ciocolată m-am gândit să pregătesc un cozonac cu aromă de scorțișoară, care ce e drept este indicat să îl preparați în preajma Crăciunului, când aroma de scorțișoară dă senzația de cald și de sărbătoare.

Chiar și așa, oricând aveți poftă de un cozonac delicios vă recomand această rețetă de cozonac cu stafide și scorțișoară.

Câte grame are un pliculeț de drojdie uscată

La aluatul de cozonac am folosit de această dată drojdie uscată pentru creșterea aluatului.

Din seria “cât de mare e un ou mare” revin cu precizări asupra gramajului unui pliculeț de drojdie uscată.

Ei bine răspunsul la întrebarea câte grame are un pliculeț de drojdie uscată, 1 pliculeț de drojdie uscată Pakmaya roșu are 7g, în timp ce 1 pliculeț de drojdie uscată pakmaya roșu cu albastru are 10g, iar 1 pliculeț de drojdie uscată Dr. Oetker are 7g (pliculeț verde). Puteți folosi oricare pliculeț doriți, toate sunt dozate pentru creșterea a 500g de făină.

Cum se prepară aluatul pentru cozonac

Pentru cozonacul împletit cu stafide și scorțișoară am făcut un aluat simplu de cozonac. Am topit 100g de unt pe care le-am amestecat cu 150g de zahăr tos, 1 pliculeț de zahăr vanilinat, 3 gălbenușuri de ou, 500g de făină și 1 pliculeț de drojdie uscată.

Ingredientele se amestecă bine până când formează un aluat. Aluatul de cozonac se frământă energic o perioadă cât mai îndelungată, optim ar fi 25-30 de minute, însă nu toată lumea are puterea de a frământa un aluat un timp atât de indelumgat așa că orice interval de framântare ce depășește 15 minute este potrivit pentru a obține un cozonac crescut și pufos.

Dacă în timpul frământării aluatul de cozonac se lipește de degete, atunci mai adăugați puțină făină, iar frământarea se face cu puțin ulei de floarea soarelui (cca. 1 lingură). După ce ați frământat bine aluatul, lăsați-l într-un castron la crescut vreme de 30-35 de minute. Castronul se acoperă cu un prosop de bucătărie și se așează într-un loc cald și ferit de curent.

Cum se face cozonacul împletit

Aluatul crescut de cozonac se împarte în două bucăți egale care se întind sub formă lunguiață ovală, de lungime egală cu 1.5 x lungimea tăvii de cozonac în care se va face coacerea.

Pe fiecare bucată de aluat se presară câte 1 pliculeț de zahăr vanilinat, stafide și scorțișoară măcinată după gust (1-1.5 lingurițe de scorțișoară măcinată).

Fiecare bucată de aluat cu umplutură se rulează, apoi bucățile se împletesc punându-se succesiv o bucată peste cealaltă. Cozonacul împletit astfel obținut se pune într-o tavă de cozonac unsă cu ulei și tapetată cu făină. Cozonacul se mai lasă la crescut 20-30 de minute, apoi se coace în cuptor pentru 45 de minute la 160 de grade Celsius.

După primele 30 de minute de coacere a cozonacului, se bate un ou cu care se unge cozonacul; se pune puțin zahăr tos deasupra și se pune cozonacul în cuptor până când este copt bine.

Cozonacul împletit cu stafide și scorțișoară este o combinație foarte aromată, mai ales când ați rămas în pană de idei în ceea ce privește umplutura pentru cozonaci.

Galerie imagini

1 comentariu la “Cozonac împletit cu stafide și scorțișoară”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *