Menu

Cozonac cu Rahat

Cozonac

Ingrediente pentru 2 cozonaci cu rahat aveți nevoie de:

 • 1kg făină
 • 500ml lapte
 • 300g zahăr tos
 • 200g unt
 • 100ml ulei
 • 6 ouă
 • 3 pliculețe zahăr vanilinat
 • coajă de la 1 lămâie
 • 2 esențe de rom
 • 1 linguriță sare
 • 30g drojdie
 • 200g rahat cu diverse arome
Rate this post

Cum se fac cozonacii

Pentru a obține un cozonac bine crescut și pufos, este recomandat să cerneți făina și să scoateți ouăle din frigider în seară precedentă

Începeți să faceți aluatul pentru cozonac prin a amesteca drojdia cu 2 lingurițe de zahăr până când obțineți un amestec lichid, apoi adăugați 4-5 linguri de lapte călduț și o ceșcuță de făină. Se amestecă puțin până devine o pastă (aluat moale), și se lasă la crescut într-un loc cald, 15-20 de minute.

Între timp, puneți într-o crăticioară cei 500ml de lapte, zahărul tos și zahărul vanilinat, și încălziți pe foc, până când se topește zahărul, apoi lăsați laptele să se răcească puțin pentru că nu îl puteți folosi fierbinte.

Mai este nevoie să topiți și untul. Îl puteți topi pe aragaz într-un ibric la foc mic, sau la cuptorul cu microunde, într-un recipient acoperit. Dacă topiți untul la microunde, aveți grijă că nu trebuie să îl țineți mult, și în timpul topirii untul de umflă și va de pe afară dacă este ținut prea mult.

În ceea ce privește ouăle, la cozonac se folosesc doar gălbenușurile, care se amestecă în primă fază cu puțină sare și coajă rasă de la o lămâie sau o portocală.

Aluatul de cozonac

Într-un castron mare, puneți făina și amestecul de drojdie, zahăr, făină și lapte care a fost lăsat la crescut. Adăugați apoi gălbenușurile cu coajă de lămâie. Verificați ca laptele cu zahăr și untul topit să nu fie prea calde, apoi adăugați laptele cu zahăr, frământați bine, apoi incorporați treptat untul în aluat, frământând energic.

Adăugați apoi treptat cei 100ml de ulei și frământați bine aluatul. Frământarea trebuie să se facă în castron, și încercați să respectați indicațiile și timpul de frământare, deoarece untul și uleiul sunt cele care dau fragezimea cozonacului.

Presărați aluatul cu puțină făină, acoperiți castronul cu un prosop și puneți-l la crescut în cel mai călduros colț al bucătăriei. Reveniți după 1 oră și 30 de minute.

Umplutura pentru cozonac cu rahat

Rahatul se taie în fâșii lunguiețe, eu am folosit rahat tricolor (roșu, galben și verde). Un cubuleț de rahat va fi tăiat în 9 bucățele mai mici. Pentru a evita lipirea cuțitului de rahat, este bine să dați din când în când cuțitul prin făină.

Pe blatul mesei unde veți frământa din nou cozonacul, puneți ulei (2 linguri), de asemenea, pregătiți formele de cozonac, ungându-le cu ulei și tapetându-le cu hârtie de copt.

Luați o jumătate din aluat și frământați-l puțin cu uleiul de pe masă, întindeți puțin aluatul cu ajutorul degetelor până ce căpăta o formă dreptunghiulară, presărați rahatul pe toată suprafața aluatului și rulați-l, apoi puneți-l în forma de cozonac. Repetați procedeul și cu cealaltă jumătate de aluat, și lăsați cozonacul cu rahat la crescut încă 30 de minute.

Puneți apoi cozonacul cu rahat la copt, la treapta mică a cuptorului, cca. 60 de minute.

Mult succes la frământat.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *