Menu

Cozonac cu ciocolată

Cozonac umplutura ciocolata

Ingrediente pentru 1 cozonac cu ciocolată aveți nevoie de:

 • 500g făină
 • 150g zahăr
 • 150ml lapte
 • 3 gălbenușuri de ou
 • 1 pliculeț drojdie uscată
 • coajă de lămâie
 • 2 pliculețe zahăr vanilinat
 • esență de rom
 • 50 ml ulei
 • 100g unt
 • 1/2 linguriță sare
 • 150g cremă de ciocolată Finetti
4/5 - (3 votes)

Dacă în trecut am făcut cozonac cu nucă sau cozonac cu rahat, acum am zis să încerc și un cozonac cu ciocolată. Am folosit ciocolată Finetti pentru că este cremoasă și nu mai e nevoie să topesc ciocolată de menaj.

De asemenea am încercat să frământ aluatul pentru cozonac la mașina de pâine, și a ieșit foarte bine. Dacă nu aveți mașină de pâine, puteți frământa cozonacul în stilul clasic (se amestecă ingredientele și se frământă energic 20-30 de minute adăugând treptat ulei).

Cum preparăm cozonac la mașina de pâine

Majoritatea mașinilor de făcut pâine au un program pentru frământat aluat ( de obicei pentru pizza), care poate fi folosit cu succes la frământarea aluatului pentru cozonac.

Pentru 1 cozonac amestecați 100g unt moale, 150ml lapte călduț, 3 gălbenușuri, 50 ml ulei de floarea soarelui, 1/2 linguriță de sare, puțină esență de rom, coaja rasă de la 1 lămâie, 500g de făină și 1 pliculeț de drojdie uscată. Dacă frământați cozonacul la mașina de făcut pâine, respectați pe cât posibil ordinea ingredientelor când le puneți în cuvă. Se adaugă făină până când aluatul nu se lipește de deget la atingere.

Se pornește mașina de făcut pâine pe programul de frământare (la Moulinex OW2000 este progranul 11 și durează 1h30′), puteți frământa aluatul și cu mâna 20-30 de minute adăugând uleiul treptat, însă este nevoie să îl lăsați 30-40 minute la crescut.

După ce aluatul a crescut, se pune pe blatul de bucătărie o cantitate mică de ulei de floarea soarelui (1-2 linguri) și se frământă aluatul până când tot uleiul este încorporat. Se întinde aluatul sub formă de foaie groasă. Nu folosiți vergeaua sau făcălețul pentru că nu veți reuși să întindeți aluatul. Acesta este foarte elastic și cel mai bine este să îl alungiți cu mâna.

Peste foaia de aluat se întinde o cantitate generoasă de ciocolată. Eu am folosit Finetti Duo, însă am amestecat puțin ciocolata pentru a se uniformiza și a nu avea zone albe și maro. Se rulează aluatul de cozonac și se pune într-o tavă de cozonac unsă cu ulei și tapetată cu făină. Cozonacul se lasă la crescut în tavă încă 30 de minute și se pune la cuptor.

Cozonacul se coace la 120-160 grade Celsius pentru 45 de minute. După primele 30 de minute, se scoate cozonacul, se unge deasupra cu ou bătut și se presară cu zahăr tos.

Când preparăm cozonac cu ciocolată

Cozonac cu ciocolată putem prepara la ocaziile clasice: cozonac cu ciocolată pentu Paște sau cozonac cu ciocolată pentru Crăciun, însă îl putem prepara oricând avem poftă de un Cozonac delicios.

Cozonacul cu ciocolată se servește de preferință după ce s-a răcit, când ciocolata devine compactă și este mai ușor de tăiat. De asemenea o cantitate mare de cozonac fierbinte mâncat, vă poate crea probleme digestive așa că este mai bine să așteptați până când se răcește.

Galerie imagini

2 comentarii la “Cozonac cu ciocolată”

 1. Buna ziua, as dori sa știu dacă la acest program aluatul pus la frământat se și încălzește? Dacă da nu este periculos pentru pregătirea ulterioară? Cu mulțumiri anticipatew

  1. Buna ziua,

   Aluatul de cozonac, facut la programul de framantare de la masina de paine, este intr-adevar incalzit putin in timpul programului, insa doar cat acesta sa poata creste frumos, nu este copt in timpul acestui program, si nici nu va fi de deteriorat in niciun fel si il veti putea coace la cuptorul aragazului dupa ce lasati aluatul sa mai creasca si in forme.

   Spor la treaba, si Sarbatori Fericite !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *