Menu

Cozonac

Ingrediente cozonac

Ingrediente pentru 2 cozonaci aveți nevoie de:

  • 1kg făină
  • 500ml lapte
  • 300g zahăr tos
  • 200g unt
  • 100ml ulei
  • 6 ouă
  • 3 pliculețe zahăr vanilinat
  • coajă de la 1 lămâie
  • 2 esențe de rom
  • 1 linguriță sare
  • 30g drojdie
Rate this post

Pentru a fi siguri că veți reuși să faceți un cozonac foarte bun, trebuie în primul rând să faceți cald în bucătăria dumneavoastră. Deși poate deveni o mică saună, este bine să nu aveți nici un geam deschis , iar ușa să o țineți închisă. Porniți cuptorul și lăsați-l pornit la treapta minimă.

În seara de dinantea zilei în care doriți să faceți cozonacul, cerneți făina și scoateți ouăle din frigider.

🙂 Să facem cozonacul!

Cum se prepară cozonacul

În primul rând amestecați drojdia cu 2 lingurițe de zahăr până când se lighefiaza, apoi adăugați 4-5 linguri de lapte călduț și o ceșcuță de făină. Se amestecă puțin până devine o pastă (aluat moale), și se lasă la crescut într-un loc cald, 15-20 de minute.

Între timp, încălziți laptele, puneți și zahărul tos și zahărul vanilinat, și amestecați bine până când se topește zahărul.

Apoi într-o crăticioară puneți untul și topiți-l pe aragaz folosind cel mai mic ochi și cea mai mică treaptă, pentru a evita arderea untului.

Separați albușurile de gălbenușuri de la 5 ouă, și amestcati gălbenușurile cu coajă de lămâie și 1 linguriță rasă de sare.

Într-un castron mare, puneți făină și aluatul pe care l-ați făcut în prima fază cu drojdia. Adăugați apoi gălbenușurile cu coajă de lămâie. Verificați ca laptele cu zahăr să nu fie prea cald, pentru că va anula proprietățile drojdiei. Dacă laptele este doar călduț, adăugați-l în aluat și amestecați bine. Verificați de asemenea ca untul topit să nu fie foarte fierbinte, și luați câte 1 lingură din unt , adăugați-o peste aluat și frământați bine. Repetați procedeul până când incorporați tot untul. Adăugați apoi cei 100ml de ulei în tranșe de câte 25ml și frământați bine aluatul. Frământarea trebuie să se facă în castron, și deși procesul va dura 25-35 de minute, încercați să respectați pașii, deoarece untul și uleiul sunt cele care dau fragezimea cozonacului.

Presărați aluatul cu puțină făină, acoperiți castronul cu un șervet sau un prosop și puneți-l la crescut în cel mai călduros colț al bucătăriei. Reveniți după 1 oră și 30 de minute.

Pe blatul mesei unde veți frământa din nou cozonacul, puneți o cantitate generoasă de ulei (2 linguri), de asemenea, pregătiți formele de cozonac, ungându-le cu ulei și tapetându-le cu hârtie de copt.

Luați o jumătate din aluat și frământați-l puțin cu uleiul de pe masă, întindeți puțin aluatul sub formă dreptunghiulara, presărați umplutura dumneavoastră favorită, apoi rulați aluatul și puneți-l în forma de cozonac. Repetați procedeul cu cealaltă jumătate de aluat, apoi lăsați cozonacul la crescut 30 de minute. Puneți apoi cozonacul la copt, la treapta medie a cuptorului, pentru 45-60 de minute.

Dacă doriți, înainte de a băga cozonacul la cuptor, îl puteți unge cu ou amestecat cu 2 linguri de lapte, iar apoi presărați zahăr, mac sau susan deasupra.

Mult succes și nu uitați frământatul energic, uleiul și untul sunt cheia unui cozonac pufos.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *