Menu

Clătite – Rețetă de bază

Clatite cu dulceata

Ingrediente pentru 10-15 clătite aveți nevoie de:

  • 150g făină
  • 400ml lapte (sau apă minerală)
  • 1 ou
  • 50ml de ulei
  • 1/2 linguriță de sare
  • 1 sticluță de esența de rom
  • coaja rasă de lămâie sau portocală (facultativ)
5/5 - (2 votes)

Se amestecă bine toate ingredientele cu ajutorul unui mixer (sau al unui blender), eu personal folosesc un mixer vertical, și omogenizarea ingredientelor este aproape instantanee. Cu un mixer clasic cu palete, va fi nevoie să adăugați gradual făina și apa. Compoziția rezultată trebuie să fie puțin vâscoasă, de consistența unui gel.

Puneți la încins o tigaie teflonata, și ungeți-o cu puțin ulei înainte de a coace prima clătită. Pentru celelalte clătite nu va fi necesar sa repetati ungerea cu ulei, deoarece compozitia de clatite conține suficient ulei, iar acesta va menține în permanența tigaia puțin grasă.

Pentru 1 clătită va trebui să utilizați 1 polonic de compoziție (aprox. 100ml), pe care este necesar să îl turnați în tigaie, și cu mișcări circulare ale tigăii, distribuiți compoziția de clătită pe toată suprafața tigăii.

Coaceți clătitele mai întâi pe 1 parte, iar atunci cand acestea încep să se desprindă pe margini mișcați puțin tigaia pentru a desprinde complet clătita și aruncați-o în sus pentru a o întoarce pe partea cealalta. Dacă nu aveți curaj să întoarceți clătitele în modul “clasic” prin aruncare, puteți folosi o spatula din teflon pentru a întoarce “manual” clătita.

Este posibil ca pe parcurs compoziția de clătite să se îngroașe datorită făinei, și va fi necesar să o diluați cu puțin lapte sau apă minerală.

Clătitele coapte așezați-le teanc una peste cealaltă și acoperiți-le cu un capac protector pentru microunde, sau pur și simplu puneți-le într-un castron pe care îl acoperiți cu un capac sau o farfurie.

Umpleți clătitele cu dulceața preferata (cireșe, căpșuni, piersici, caise, etc), începând cu clătita de la baza teancului (prima coapta) care va fi cea mai moale și va putea fi rulată fără a se rupe. Clătitele se umplu prin acoperirea uniformă cu dulceata si rularea clatitei; de asemenea, puteți plia clătita în 4 pentru a obține o formă triunghiulară.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *