Menu

Cheesecake cu nucă de cocos şi ananas

Ingrediente pentru 1 prăjitură 28cm diametru (12-14 porţii)

  • 500g brânză dulce grasă
  • 300g biscuiţi Petit Beurre
  • 4 ouă
  • 100-150g unt
  • 2 căni fulgi de cocos (200g)
  • 1 cutie lapte de cocos (200-250g)
  • 2-3 pliculeţe zahăr vanilinat
  • 1 cutie bucăţi de ananas
  • 100g zahăr
Rate this post

Fiindcă am mai încercat eu combinaţia de nucă de cocos cu ananas la un tort pe care l-am pregătit în primăvară, m-am gândit să pun în practică această combinaţie şi pentru a pregăti un cheesecake, care a fost şi el folosit pe post de tort aniversar.

Cum facem cheesecake cu nucă de cocos?

– blatul pentru cheesecake

Pentru blatul de cheesecake, se pisează mărunt (eu am folosit robotul de bucătărie) aproximativ 300g de biscuiţi. Trabuie să folosiţi biscuiţi relativ tari, nu dintr-aceia care se fărâmiţează repede pentru că aceia se vor transforma în pastă când sunt combinaţi cu unt topit.

Se topesc 100-150 g de unt (eu l-am topit la cuptorul cu microunde; e mult mai rapid decât pe aragaz), apoi se amestecă biscuiţii pisaţi cu untul, până când tot praful de biscuiţi este umed.

Se aşează şi se presează praful de biscuiţi îmbibaţi cu unt pe fundul unei tăvi cu pereţi detaşabili (eu am avut una mare de 28cm diametru, dacă aveţi una mai mică, determinaţi raportul dintre ariile celor două tăvi şi folosiţi cantităţi direct proporţionale).


Aria unui cerc este pi*Raza*Raza, adică pi*diametrul*diametrul/4. Exemplu raport tavă 28cm versus tavă 20 cm:
Aria tavă 28cm = 3.14*28*28/4 = 615
Aria tavă 20cm = 3.14*20*20/4 = 314
Raport: 314/615 aproximativ 1/2

Aşadar dacă aveţi o tavă cu diametrul de 20cm, trebuie să folosiţi doar 1/2 din cantităţile indicate pentru această reţetă. Folosiţi o tavă suficient de înaltă (minim 4-5 cm), nu una pentru tarte, pentru că atfel formula de calcul trebuie să o complicăm şi să folosim volumul recipientului.

– compoziţia pentru cheesecake cu nucă de cocos

Într-un castron mare, se pun ingredientele: 500g brânză dulce, 4 ouă, 2 căni fulgi de cocos, o cutie lapte de cocos (este de fapt o pastă) şi câteva pliculeţe de zahăr vanilinat, ingredientele se omogenizează bine folosind un mixer; ele se amestecă 1-2 minute la viteză mică şi cca 5 minute la viteză mare.

Compoziţia pentru cheesecake se pune la cuptor pentru 60-70 de minute la 180-190 grade Celsius. Se ţine la cuptor până când devine uşor maronie la suprafaţă şi începe să se desprindă de pereţii tăvii.

După ce se opreşte focul de la cuptor, prăjitura se mai lasă 30-40 de minute în cuptor pentu a se va mai rumeni puţin şi a se răci treptat. Veţi observa că în timpul coacerii cheesecake-ul se umflă foarte mult, pentru ca după ce se răceşte să se lase. De asemenea, în centru se lasă puţin mai mult decât pe margini şi de aceea la final vom pune un sos de ananas în centru prăjiturii.

– sos de ananas pentru cheesecake cu nucă de cocos

Conţinutul de fruct al unei conserve de ananas se mărunţeşte cu blender-ul sau se dă prin maşina de tocat, apoi se amestecă bine cu 100g de zahăr şi se fierbe pe aragaz 10-15 minute amestecând continuu pentru a nu se lipi. Sosul de ananas astfel obţinut, se toarnă deasupra prăjiturii cu brânză şi nucă de cocos, după ce aceasta s-a răcit complet.

Galerie imagini

2 comentarii la “Cheesecake cu nucă de cocos şi ananas”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *