Menu

Cataif – Kadayif prăjitură tradițională turcească

Ingrediente pentru 8 porții de cataif

  • 250g fideluța subțire pentru cataif
  • 250g fistic
  • 140 g unt
  • 400ml apă (1.5 căni)
  • 300g zahăr (1.5 căni)
  • >li>1 lingură zeamă de lămâie
  • 8 lingurițe smântână grasă
  • frișcă sau mascapone
4.7/5 - (3 votes)

Cataif este o prăjitură tradițională turcească, pe care eu am preparat-o după ce mi-am adus din excursia mea din Turcia un pachet de 500g de tăiței subțiri pentru cataif.

Această prăjitură poartă mai multe denumiri. DEX-ul acceptă în limba romană decât denumirea de Cataif, însă veți mai găsi această prăjitură și sub denumirea de kadaif sau kadayif care sunt denumirile internaționale ale ei.

Cum se prepară prăjitura cataif

Cataif-ul meu este o prăjitură cu dedicație, pe care a preparat-o special pentru vecina mea Doris căreia îi place foarte mult. Când a fost ea la Istanbul, a încercat să obțină rețeta, însă i s-a spus ca nu se poate pregăti acasă la fel de bună ca în magazin… iar noi am vrut să testăm această afirmație a patiserilor turci.

– cataif pe scurt

Pe scurt, cataif-ul este o prăjitură ce constă din două straturi de tăiței foarte subțiri, unși cu sos de unt, între cele două straturi de tăiței se pun nuci sau fistic mărunțit, iar după ce se coace, prăjitura este însiropata și lăsată să se răcească.

– sos-ul de unt pentru cataif și fistic pentru umplutură

Se unge o tavă de tip vas de yena cu puțin unt, iar restul untului se topește (eu l-am topit în cuptorul cu microunde dar merge la fel de bine și pe aragaz în ibric).

O pungă de 250 g fistic crud în coajă se curăță, iar miezul se toacă relativ mărunt fie cu cuțitul, fie cu robotul de bucătarie.

– să coacem cataif-ul

Se rupe 1/2 din cantitatea de tăiței pentru cataif (deci 125g de tăiței), care se împrăștie pe fundul tăvii astfel încât să acopere toate spațiile goale.

Se ung tăițeii cu 1/2 din sosul de unt (eu am folosit o pensula de silicon pentru a distribui untul cât mai uniform pe suprafața tăițeilor).

Se păstrează 2 linguri de fistic măcinat pentru decor, apoi restul fisticului se pune peste tăițeii unși cu unt. Peste fistic de pun restul tăițeilor care se apasa bine, apoi se ung cu restul sosului de unt.

Tava se dă la cuptor 30-35 de minute la 170-180 grade Celsius, până când tăiței încep să devină maro la suprafață (mai ales pe margini).

– sirop pentru cataif

Cât timp pastele pentru cataif sunt la cuptor, este momentul să preparăm siropul pentru cataif. Într-o crăticioară se pun cantități egale de zahăr și apă (în cazul de față cca. 1.5 căni din fiecare). Siropul se dă în clocot, apoi când a început să fiarbă se adaugă 1 lingură de zeamă de lămâie, se mai lasă siropul 1 minut pe foc și apoi se lasă la răcit.

– asamblarea cataif-ului

Când cataif-ul s-a copt, se scoate tava și se lasă 15-20 de minute să se răcească puțin, apoi peste pastele cu fistic se toarnă siropul de zahăr și lămâie. Siropul trebuie să fie încă puțin călduț, și se toarnă foarte ușor în tavă pentru a evita eventuala spargere a tăvii ca urmare a unui șoc termic.

Cum se servește cataif-ul

Cataif-ul se lasă în tavă până se răcește, apoi se taie în bucăți pătrate sau triunghiulare, și se pune pe o farfuriuță. Se pune deasupra 1 linguriță de mascarpone, smântână grasă sau frișcă apoi se decorează cu puțin fistic măcinat.

E drept că noi nu am avut răbdare să lăsăm prăjitura să se răcească complet, însă chiar și călduță a fost absolut delicioasă, și se completează perfect cu mascarpone rece…. mmm yummi.

Galerie imagini

5 comentarii la “Cataif – Kadayif prăjitură tradițională turcească”

  1. Buna.
    as vrea sa vin cu cateva sfaturi daca imi permiti. Incercati sa folositi unt gras de minim 85% grasime, pentru o aroma mai bogata, iar pentru un gust autentic, in sirop se adauga apa de trandafir.
    o zi buna.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *