- Iuli.eu - https://www.iuli.eu -

Cataif cu fidea şi lapte

Ingrediente pentru 2 porţii de cataif cu lapte

  • 250g fidea dreaptă
  • 400ml lapte
  • 10g unt
  • 1 plic zahăr vanilinat
  • 100-120g zahăr tos
Rate this post

Cataif cu fidea şi lapte este prima mea experienţă cu această prăjitură, cu mult înainte de a afla cum se face cataif-ul turcesc [1].

Când eram eu mică, se găseau în comerţ nişte tăiţei copţi puşi în forme rotunde, peste aceşti taiteti se punea lapte fierbinte şi se lăsau aşa peste noapte pentru a se înmuia. Rezulattul era o prăjitură delicioasă care se servea cu frişcă pusă deasupra.

Intre timp, dupa cum stiti am adus din turcia niste taitei pentru cataif (necopti) din care am facut Kunefe [2] si cataif cu fistic, insa m-am gandit sa va propun astazi un desert care imita cataif-ul din copilarie, cu fidea din comert si lapte.

Cataif de casă cu fidea şi lapte îndulcit

Reţeta este foarte foarte simplă: o tavă mică se unge cu unt, apoi se pune fideaua în ea. Tava se dă la cuptor 20-25 de minute la 160-180 grade Celsius. După primele 15 minute se amestecă puţin fideaua pentru a aduce la suprafaţă fideaua mai puţin coaptă.

Cât timp fideaua se coace, noi vom fierbe şi vom îndulci laptele. Într-o crăticioară se pun la încălzit 400ml de lapte cu 100g de zahăr şi 1 pliculeţ de zahăr vanilinat (puteţi pune şi mai mult zahăr dacă vreţi o prăjitură dulce dulce).

Când fideaua s-a copt (adică este maronie la suprafaţă, se scoate de la cuptor şi se toarnă peste ea laptele fierbinte (turnaţi cu grijă pentru că şi laptele şi tava sunt fierbinţi).

Cataif-ul cu lapte se acoperă cu o tavă sau un tocător şi se lasă 5-6 ore să se răcească şi să se înmoaie.

Se serveşte cu frişcă pusă deasupra sau cu puţin zahăr cu scorţişoară presărat deasupra. Prăjitura este o combinaţie între cataif şi tăiţei cu lapte [3], dar merită încercată.

Galerie imagini