Cataif cu fidea şi lapte

Ingrediente pentru 2 porţii de cataif cu lapte
- 250g fidea dreaptă
- 400ml lapte
- 10g unt
- 1 plic zahăr vanilinat
- 100-120g zahăr tos
Cataif cu fidea şi lapte este prima mea experienţă cu această prăjitură, cu mult înainte de a afla cum se face cataif-ul turcesc.
Când eram eu mică, se găseau în comerţ nişte tăiţei copţi puşi în forme rotunde, peste aceşti taiteti se punea lapte fierbinte şi se lăsau aşa peste noapte pentru a se înmuia. Rezulattul era o prăjitură delicioasă care se servea cu frişcă pusă deasupra.
Intre timp, dupa cum stiti am adus din turcia niste taitei pentru cataif (necopti) din care am facut Kunefe si cataif cu fistic, insa m-am gandit sa va propun astazi un desert care imita cataif-ul din copilarie, cu fidea din comert si lapte.
Cataif de casă cu fidea şi lapte îndulcit
Reţeta este foarte foarte simplă: o tavă mică se unge cu unt, apoi se pune fideaua în ea. Tava se dă la cuptor 20-25 de minute la 160-180 grade Celsius. După primele 15 minute se amestecă puţin fideaua pentru a aduce la suprafaţă fideaua mai puţin coaptă.
Cât timp fideaua se coace, noi vom fierbe şi vom îndulci laptele. Într-o crăticioară se pun la încălzit 400ml de lapte cu 100g de zahăr şi 1 pliculeţ de zahăr vanilinat (puteţi pune şi mai mult zahăr dacă vreţi o prăjitură dulce dulce).
Când fideaua s-a copt (adică este maronie la suprafaţă, se scoate de la cuptor şi se toarnă peste ea laptele fierbinte (turnaţi cu grijă pentru că şi laptele şi tava sunt fierbinţi).
Cataif-ul cu lapte se acoperă cu o tavă sau un tocător şi se lasă 5-6 ore să se răcească şi să se înmoaie.
Se serveşte cu frişcă pusă deasupra sau cu puţin zahăr cu scorţişoară presărat deasupra. Prăjitura este o combinaţie între cataif şi tăiţei cu lapte, dar merită încercată.