Bustrengo – prăjitură cu mămăligă, mere și smochine

Ingrediente pentru o tavă mare de prăjitură bustrengo aveți nevoie de:
- 100g mămăligă
- 200g făină
- 1 linguriță unt
- 100g zahăr tos
- 100g pesmet
- 500ml lapte
- 3 ouă
- 100g miere
- 50 ml ulei de măsline
- 100g smochine uscate
- 100g stafide
- 500g mere
- 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
- coajă rasă de la 2 lămâi
- coajă rasă de la 2 portocale
- sare
De multă vreme nu am mai scris o rețetă de-a lui Jamie, și pentru că m-am gândit să îmi îmbogățesc colecția de rețete cu influență italiană, vă propun o prăjitură foarte aromată din regiunea italiană Bologna.
Această rețetă o puteți găsi și în cartea “Cu Jamie în Italia” sau “Jamie’s Italy” sub denumirea de Prăjitură bologneza cu mămăligă și mere.
Cum se face prăjitura Bustrengo
Prăjitură cu mămăligă? Ce grozăvie mai e și asta? Ei bine veți fi surprinși cât de dulce și aromată iese această prăjitură cu fructe și miere.
Începeți prin a încălzi cuptorul la 180 grade Celsius (treapta medie spre tare de putere) și ungeți cu unt o tavă cu diametrul de 28 cm, preferabil cu pereți detașabili dacă aveți.
Într-un castron pentru mixer puneți mămăligă rece (dar nu uscată), 200g de făină, zahărul tos și 100g de pesmet sau pâine uscată fărâmițată mărunt, acesta va fi bolul nostru cu ingrediente uscate.
Într-un alt castron puneți 500 ml de lapte (preferabil 3.5% grăsime), 3 ouă, 100g de miere și 55 ml de ulei de măsline (cca. 6 linguri) – ați ghicit acesta va fi castronul cu ingrediente lichide.
E posibil să fiți surprinși de folosirea uleiului de măsline la prepararea prăjiturilor, însă în zona Mediteranei uleiul de măsline este folosit atât la mâncăruri și salate cât și la prăjituri, la fel cum este și uleiul de floarea soarelui folosit la noi. Voi mai face și prăjituri din Cipru sau Grecia în care uleiul de măsline este ingredientul “cheie”.
Amestecați bine ingredientele lichidele folosind un mixer, apoi turnați amestecul în bolul cu ingrediente uscate și amestecați bine mai întâi cu o spatulă și apoi cu mixerul la viteză mică. Când obțineți un amestec omogen adăugați 1/2 linguriță de scorțișoară, coaja rasă de la 2 lămâi și 2 portocale, mai puneți un praf de sare și amestecați bine.
Acum este momentul să adăugăm fructele, smochinele se rup în bucăți nu foarte mici, iar merele se curăță de coajă și cotoare și se taie bucăți potrivite. Adăugați smochinele, merele și stafidele în bolul cu amestec pentru prăjitură, și înglobați-le bine folosind p lingură de lemn sau o spatulă.
Amestecul pentru prăjitură se pune în tava unsă cu unt și se dă la cuptor pentru 45-50 de minute. Dacă aveți impresia că prăjitura începe să se ardă pe margini, puteți pune niște folie de aluminiu deasupra, la mine nu a fost cazul.
Cum mâncăm prăjitura italiană cu mămăligă bustrengo?
Prăjitura Bustrengo se servește după ce s-a răcit complet, se poate tăia felii ca de tort sau bucăți (pătrate sau romburi). La această prăjitură puteți servi un pahar de vin și o cupă de înghețată alături.