Menu

Placinta cu spanac – Quiche cu spanac

Ingrediente pentru 1 placinta cu spanac - 6-8 portii

  • 1 crusta pentru placinte sarate
  • 3 oua
  • 150 ml smantana
  • 60g cascaval ras
  • 30g unt
  • 250g spanac
  • 1 ceapa mica
  • 1/2 lingurita sare
  • 1/2 lingurita piper macinat
  • un praf nucsoara rasa
5/5 - (3 votes)

Francezii numesc acest preparat quiche cu spanac, insa pentru simplitate eu il voi numi placinta cu spanac.

Cum facem placinta cu spanac

Pentru a face placinta cu spanac, trebuie mai intai sa aveti pregatita o crusta pentru placinte sarate, puteti folosi reteta mea pentru aluatul de crusta sau puteti folosi foietaj din comert.

Aluatul pentru placinte sarate se pune intr-o forma de copt (eu am folosit o forma rotunda de 22-23 cm diametru), se tine la congelator 20-30 de minute, apoi se pune in cuptor si se porneste cuptorul la 180 grade Celsius (unde crusta se coace 15-25 minute). Daca folositi o forma de metal, puteti preincalzi cuptorul, eu am forma de sticla asa ca pornesc cuptorul abia dupa ce pun forma inauntru, astfel nu se sparge forma datorita diferentelor de temperatura.

Umplutura de spanac pentru placinta cu spanac

In primul rand, spanacul se spala, dupa care se opareste 2-3 minute in apa fierbinte, si se pune la scurs intr-o strecuratoare. Eu am folosit o caserola de frunzulite de baby spinach, insa daca este sezonul, puteti folosi si spanac din piata, merge si cu spanac congelat (dar trebuie sa il dezghetatisi sa il scurgeti inainte)

Ceapa se taie sub forma de cubulete (merge si solzisori), apoi se caleste in 20g de unt impreuna cu spanacul oparit (scurgeti bine spanacul de apa inainte de a il pune in tigaie). Dupa 2-3 minute de calire, opriti focul de la spanac si ceapa.

Cele 3 oua se bat bine cu telul, se amesteca bine cu smantana si condimentele (sare, piper macinat si nucsoara rasa), apoi se combina cu cascavalul ras si cu legumele calite. Cascavalul il puteti pastra pentru a il pune deasupra placintei inainte de coacere, insa mie imi place mai mult combinat in umplutura.

Cand crusta s-a copt, se scoate de la cuptor, se toarna in ea amestecul de oua cu spanac, restul de unt se pune deasupra sub forma de cubutele mici, apoi placinta cu spanac se mai da la cuptor pentru 20-30 de minute tot la 180 grade Celsius, pana cand se coace si umplutura. Umplutura se va umfla spre finalul coacerii, insa dupa ce opriti cuptorul si placinta cu spanac incepe sa se raceasca, aceasta se va si desumfla.

Cum mancam placinta cu spanac

La fel ca si majoritatea placintelor de acest gen, placinta cu spanac se poate servi atat rece cat si calda, eu personal o prefer rece, la micul dejun 🙂

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *