Ingrediente pentru 8-10 porții de plăcintă cu mere și nuci aveți nevoie de:
- 1kg mere (4-6 mere medii)
- 300g miez de nucă
- 1 pachet foietaj (1kg)
- 1 linguriță scorțișoară măcinată
- 2 linguri de miere
- 200g zahăr
- 3 pliculețe zahăr vanilinat
În week-end mi-am dat seama că aveam câteva mere pe masa din sufragerie, și m-am gândit că ar fi o idee bună să fac o plăcintă, pentru că aveam și niște foietaj la congelator, pe care l-am scos și l-am pus la dezghețat. Mie îmi place să fac plăcintă cu foietaj, nu cu foi de plăcintă, iese mai consistență, și foile nu se rup și nu se ard la fel de repede ca atunci când folosesc foi de plăcintă, și în plus nu mai este nevoie să ung foile cu ulei 🙂
Umplutură pentru plăcintă de mere cu nuci
Așadar când foietajul s-a dezghețat, m-am apucat să pregătesc umplutura (adică merele). Am dat merele pe răzătoarea mare, apoi le-am pus într-o tigaie cu 200g zahăr, 3 pliculețe de zahăr vanilinat și 1 linguriță de scorțișoară măcinată. Am pornit apoi focul la treapa cea mai mică, și am călit merele până când zahărul s-a topit și merele s-au înmuiat, apoi am oprit focul și am lăsat merele să se răcească puțin.
Între timp am tăiat nucile, astfel încât să nu fie nici foarte mari, dar nici mici. Practic fiecare sfert de miez de nucă a fost tăiat în 3. Apoi am pus niște hârtie de copt pe fundul unei tăvi… și eram gata să fac plăcintă.
Cum facem plăcintă cu mere si nuci?
Am tăiat foietajul pe lățime în 2 bucăți egale. Pe fiecare bucată de foietaj am pus câte jumătate din cantitatea de mere, și am distribuit-o uniform pe toată suprafața foietajului. Am pus apoi nucile peste mere, tot la fel, pe cât posibil de uniform.
Pentru a fi mai ușor, am tăiat în 2 și folia în care este învelit foietajul inițial. Tăietură se face în locul unde a fost tăiat și foietajul. Se rulează apoi fiecare bucată de plăcintă, rulând efectiv folia de plastic pentru a da forma de ruladă a foietajului, apoi se pun cele două plăcinte în tavă și se bagă la cuptor 45 de minute la 160 grade Celsius.
După cele 45 de minute, când foietajul este deja rumen, scoateți plăcinta de la cuptor, presărați deasupra aproximativ 1 lingură de zahăr, și puneți apoi câte o lingură de miere pe fiecare bucată de plăcintă, lăsând mierea să curgă încet pe toată suprafața bucății de plăcintă. Mai băgați tava la cuptor încă 10 minute.
Cum mâncăm plăcinta de mere cu nuci
Serviți plăcintă când se răcește puțin. O puteți mânca și în ziua următoare când s-a răcit complet, iar foietajul se mai înmoaie absorbind lichidul din mere.
Bucățile mari de nuci dau o senzație extraordinară când mâncați plăcinta, iar eu prefer să pun nucile după ce am pus merele pentru a nu se înmuia prea tare. Alternativa ar fi să căliți nucile cu merele, însă atunci acestea se vor înmuia mai mult.