Menu

Plăcintă cu fennel şi şuncă

Ingrediente pentru 1 tavă de plăcintă cu caşcaval şi fennel:

  • 1 pachet foi de plăcintă
  • 300g caşcaval
  • 1 bulb fennel
  • 100-150g şuncă
  • 50g unt
  • 1 ou
  • 1 lingură seminţe de fennel
  • nucşoară
  • sare
Rate this post

Din când în când mai fac câte o plăcintă puţin mai inedită, iar săptămâna trecută fiindcă aveam în frigider un bulb de fennel, mi-a venit ideea să fac o plăcintă cu caşcaval, şuncă şi fennel… rezultatul a fost delicios, această plăcintă se poate servi ca aperitiv, sau ca gustare dacă vă uitaţi la un film.

Cum se face plăcinta cu fennel?

– umplutură de fennel pentru plăcintă

Pentru umplutură eu am folosit 1 bulb de fennel, pe care l-am curăţat de foile exterioare şi l-am tocat apoi solzişori subţiri. Deşi are aspectul unei cepe mai mari, fennelul nu are gust iute ca ceapa, şi un gust mentolat uşor înţepător care poate fi confundat cu gustul iute când mâncaţi fennel crud, însă când este călit gustul este mult atenuat.

Într-o tigaie se topeşte untul (cca 50g?), apoi se pune fennelul tocat şi se căleşte 3-5 minute, după aceea se adaugă în tigaie şi şunca tăiată cubuleţe (eu am folosit şuncă de Praga feliată), amestecul pentru umplutură se mai căleşte cca 5 minute la foc mic, apoi se condimentează cu puţină sare şi 1/2 linguriţă de nucşoară măcinată, după care se opreşte focul.

– prepararea plăcintei cu fennel

Eu am împărţit foile de plăcintă în 3 (atâtea rulouri de plăcintă încăpeau în tava mea), apoi am uns cu ulei fiecare set de foi de plăcintă (doar foaia superioară se unge cu ulei), pe 2-3 din suprafaţa foii de plăcintă se pun caşcaval râs şi umplutură de fennel şi şuncă, apoi se presară câteva seminţe de fennel şi se rulează plăcinta, după care se aşează frumos într-o tavă unsă cu ulei. Încercaţi să strângeţi uşor ruloul de plăcintă la capete.

După ce toată plăcintă este pusă în tavă, se bate 1 ou cu puţină sare, şi se toarnă uniform deasupra tăvii de plăcintă. Se mai presară câteva seminţe de fennel deasupra, şi se coace plăcinta 25-30 de minute la 180-200 grade Celsius.

Cum se serveşte plăcinta cu caşcaval şi fennel?

Fiindcă în timpul coacerii caşcavalul din plăcintă se încinge foarte tare, este necesar ca înainte de a fi servită plăcinta să se răcească fie şi măcar puţin.

De asemenea, pentru că plăcintă va fi bine unită de caşcaval, bucăţile de plăcintă cu fennel se servesc foarte bine reci pe post de aperitive.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *