Placinta americana cu Lime – Key Lime Pie

Ingrediente pentru 10 portii placinta cu limete
- 4 lime-uri
- 5 oua
- 500ml lapte condensat pentru cafea
- 150g zahar
- frisca pentru decor (optional)
- 300g biscuiti graham
- 200g unt
De multa vreme tot vreau sa fac aceasta prajitura care este o reteta clasica americana pe care ei o numesc “Key Lime Pie”, insa eu am adaptat putin reteta pentru ca la noi se gaseste mai greu lapte condensat indulcit, iar varianta mea va fi mai la indemana voastra.
De asemenea, americanii au mai multe variante de retete pentru aceasta prajitura, majoritatea in care umplutura nu se coace, insa eu am ales varianta in care aceasta se pune la cuptor pentru a evita consumarea balbenusurilor crude crude in crema.
Cum am facut eu placinta americana cu limete
Crusta pentru placinta
Pentru crusta placintei se folosesc biscuiti graham si unt (la fel ca la cheesecake-uri) in loc de aluat de tarta sau aluat de placinta.
Biscuitii se maruntesc (fiecare cum poate – cu robotul de bucatarie, pisati intr-un prosop de bucatarie, faramitati cu mana), dupa care se amesteca bine cu 1 pachet (200g) de unt moale pana cand se obtine o pasta compacta. Puteti sa si topiti untul, insa daca a fost doar moale, mie mi s-a parut ca a fost mai simplu sa pun amestecul in forma.
Intr-o forma de placinta americana usor inalta se pune un strat de biscuiti cu unt astfel incat sa acopere complet fundul si peretii formei, incercati sa apasati partea de sus a marginii cu un cutit pentru a nu avea o forma prea neregulata. Eu am pus si hartie de copt in forma pentru ca am vrut sa scot mai usor tarta din tava.
Crusta se da la cuptor 10 minute la 180 grade Celsius, dupa care se scoate din cuptor si se lasa la racit.
Crema placintei cu limete
Lime-urile se spala, se da coaja pe razatoarea mica, apoi se storc cu storcatorul de citrice.
Eu am amestecat galbenusurile cu zaharul (se folosesc 5 galbenusuri insa eu am utilizat 6 pentru ca ouale erau foarte mici), dupa care am adaugat coaja rasa de limete si sucul de la acestea, si am amestecat din nou (cu telul pt ca este prea lichid pentru a merge cu mixerul).
Se adauga la final laptele, si amestecul pentru crema este gata. Daca nu aveti lapte condensat (care este mai gras) puteti folosi si lapte normal, oricum galbenusurile vor determina crema sa se inchege.
Cum coacem placinta americana cu limete
Amestecul pentru crema se toarna usor in crusta coapta, dupa care prajitura se pune la cuptor la treapta mica de putere. Mai puneti in cuptor 1 ibric cu apa fierbinte care se va evapora partial si va tine aerul umed pentru a evita craparea placintei.
Prajitura se coace 45-60 minute, pana cand crema se umfla putin si iti schimba culoarea la suprafata.
Decorarea placintei americane cu limete
Fie folositi frisca si lime ca si mine, fie utilizati albusurile care v-au ramas pentru a face o crusta tip bezea.
Pentru crusta tip bezea, se bat albusurile cu 100g zahar pana cand devin o spuma lucioasa. Bezeaua se pune deasupra prajiturii si se mai da la cuptor pe un raft mai apropiat de partea de sus a cuptorului. Se tine la cuptor pana cand bezeaua incepe sa devina usor galbena.
Pentru varianta cu frisca, lasati placinta sa se raceasca (acoperiti-o cu un capac sau cu folie alimentara aveti insa grija pt ca eu cand am pus folia am atins suprafata si am sricat-o dar am acoperit cu frisca 🙂 ), dupa care bateti frisca si ornati placinta. Decorati si cu lime-uri sau coaja de lime, si tineti prajitura la frigider pana cand este momentul sa o serviti.