Menu

Aluat Pizza cu griș

Ingrediente pentru Aluat pentru o pizza mare sau 2 pizza medii

  • 400g făină
  • 100g griș
  • 1 linguriță de sare
  • 1 pliculeț (7g) drojdie uscată
  • 330 ml apă călduță
  • 1 lingură ulei de măsline
4/5 - (4 votes)

De multe ori am făcut pizza în casă, iar acum m-am gândit să prezint și rețeta pentru aluat de pizza, însă am folosit o rețetă de-a lui Jamie din cartea “Cu Jamie în Italia”, o rețetă puțin diferită care implică și folosirea grișului la prepararea aluatului de pizza.

Comparativ cu alte rețete pentru aluat de pizza, aceasta conține doar 1 lingură de ulei, și acela folosit pentru a unge tava, deci putem spune că avem un aluat pentru pizza light.

În cartea lui Jamie cantitățile sunt duble și generaza aluat pentru 6 pizza mici, însă eu nu am făcut chiar atât de multă pizza, și aici am pus doar 1/2 din cantitățile folosite în carte.

Cum se prepară aluatul de pizza cu griș

Pe blatul de bucătărie curățat bine înainte, se pune toată făina, sub forma unei grămăjoare în mijlocul căreia faceți o gropiță cu diametrul destul de mare.

Într-o cană sau un pahar se amestecă 1 pliculeț de 7 g de drojdie uscată (cca 3 lingurițe rase) cu 330 ml de apă călduță și un praf de sare, lăsați lichidul 15 minute în pahar să se activeze drojdia. Lichidul se toarnă apoi în gropița făcută în centru grămăjoarei de făină.

Folosind o furculiță amestecați ușor lichidul cu făina , până când tot lichidul este absorbit, apoi frământați ușor aluatul până când devinde o mingiuță compactă de cocă, puneți aluatul pe un start de griș (pentru a nu se lipi de blat), acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l la crescut 30 de minute.

Dacă vă este teamă că lichidul poate evada din grămăjoara de făină și va invada toată masa și podeaua, atunci pur și simplu puneți făina și lichidul într-un castron pentru a evita orice posibil accident.

După ce aluatul a crescut și s-a odihnit 30 de minute, frământați-l bine cu 100g de griș, și întindeți-l cu un sucitor să ia forma tăvii (sau tăvilor în care veți faceți pizza).

Se unge tava cu puțin ulei de măsline și se presară puțin gris, apoi foaia de aluat se pune în tavă, se înțeapă de câteva ori cu o furculiță și se lasă 15-20 de minute să se odihnească, apoi se coace în cuptorul încins la 220 grade Celsius (treapă mare) pentru 15-20 de minute înainte de a pune umplutura pentru pizza.

În funcție de tipul umpluturii pentru pizza, această se mai coace 15-25 de minute până când blatul este gata. Pizza cu umplutură zemoasă se coace mai mult.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *