Menu

Pâine integrală

Paine integrala

Ingrediente pentru 1 paine integrală mare:

  • 1kg făină integrală
  • 100g făină albă
  • 1 pliculeț drojdie uscată
  • 2 lingurițe zahăr
  • sare
  • 100g cereale integrale
  • 800ml apă
Rate this post

Fără îndoială pâinea integrală (neagră) este mult mai bună decât cea albă din punct de vedere nutritiv. Conține fibre ce ajută la digestie, iar cantitatea de vitamine este de 2-3 ori mai mare decât în cazul pâinii albe. Este adevărat că nu este la fel de pufoasă ca și pâinea albă, însă te poți sătura cu mult mai puțină pâine integrală.

Ceea ce trebuie să știți că în comerț sunt foarte puține sortimente de pâine care să fie cu adevărat integrale, majoritatea produselor care sunt vândute sub titlul de “pâine integrală” sunt de fapt variațiuni de pâine albă cu puține târâte, colorate cu caramel pentru a da impresia că este vorba de pâine neagră integrală, așa că este bine să citiți cu atenție eticheta și lista de ingrediente a pâinii pe care o considerați a fi integrală.

Cel mai sigur mod în care puteți obține pâine integrală este să o preparați singuri, fie folosind o  mașină de făcut pâine cu program pentru pâine integrală, fie preparând rețeta clasică pe care o voi prezenta mai jos.

Cum se prepară pâinea integrală

Într-un castron mare se pun făina integrală, drojdia, zahărul, cerealele integrale și 1 linguriță de sare. Se amestecă bine, apoi se toarnă treptat apă și se amestecă ingredientele până când se formează un aluat. După ce ați încorporat toată apa, frământați bine și adăugați 50g de făină albă pentru a evita lipirea de degete. Așezați aluatul în castron, presărați cu puțină făină, acoperiți castronul cu un prosop curat și lăsați la crescut într-un loc cald.

După 30 de minute luați aluatul, mai frământați-l iar cu 50g de făină albă și puneți-l într-o tavă dreptunghiulară. Crestați aluatul puțin, acoperiți cu prosopul și mai lăsați la crescut 15-20 de minute.

Introduceți pâinea la cuptor, și coaceți la foc mic 40-45 de minute.

Pâinea integrală este una dintre cele mai sănătoase tipuri de pâine, bogată în fibre și nutrienți. În principiu, făina integrală este mai puțin procesată și poate fi asemănată cu o făina cu târâte. De altfel în timp ce adăugați apa pentru a forma aluatul, veți observa că acesta va mirosi a târâte ude.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *