- Iuli.eu - https://www.iuli.eu -

Pâine de secară la maşina de pâine

Ingrediente pentru 1 pâine 750g cu făină de secară:

  • 300g făină albă
  • 200g făină de secară
  • 1 lingura ulei de floarea soarelui
  • 2 linguriţe zahăr
  • 290ml apă
  • 1 linguriţă drojdie
  • 1.5 linguriţe sare

Zilele trecute am găsit într-o carte de-a lui Jamie Oliver o reţetă care părea foarte gustoasă, pentru un sandviş cu somon şi smântână [1], însă era indicată folosirea feliilor de pâine integrală pentru a face sandvişul, de aceea am profitat de această ocazie pentru a prepara şi o pâine integrală cu făină de secară.

Fiindcă în trecut făcusem deja o pâine de integrală de grâu la cuptor [2], de această dacă am folosit maşina de făcut pâine pentru a face pâine de secară.

Cum facem pâine de secară la maşina de pâine?

Pentru a face pâine cu făină de secară la maşina de pâine se foloseşte atât făină albă cât şi făină de secară, dacă s-ar folosi doar făină de secară, pâinea nu ar creşte aproape deloc şi ar fi foarte cleioasă.

Pentru a prepara pâinea se pune uleiul, apa, sarea şi zahărul, apoi se pune făina albă, făina de secară şi drojdia. Se porneşte apoi maşina de făcut pâine pe programul de pâine integrală.

La maşină mea de făcut pâine, există 2 programe de preparare a pâinii integrale, unul lung şi unul scurt, eu am folosit programul lung (Programul 4 la Moulinex OW2000). Atât programul lung cât şi cel scurt sunt prevăzute cu o parte iniţială de preîncălzire (la programul lung durează cca 30 de minute, timp în care incinta este uşor încălzită şi abia apoi începe programul de amestecare a pâinii).

Pâinea este gata în puţin peste 3 ore şi jumătate + încă 1 oră în care eu am ţinut-o în maşina de pâine pentru a se termina programul de “menţinere la cald” a pâinii.

Mie personal pâinea de secară îmi place, chiar dacă este mai neagră şi mai densă, iar dacă vreţi puteţi adăuga şi diferite seminţe atunci când faceţi pâinea de secară, eu am mai pus în alte ocazii seminţe de in şi seminţe de floarea soarelui, însă puteţi pune orice altceva vă place.

Galerie imagini