Menu

Pâine de secară

Paine de secara

Ingrediente pentru 1 pâine de secară cu bere aveți nevoie de:

 • 1kg făină de secară
 • 200g făină de grâu
 • 500ml bere blondă
 • 700ml apă
 • 30g drojdie
 • 2 lingurițe de zahăr
 • sare
 • fulgi de secară (opțional)
5/5 - (1 vote)

De multă vreme am vrut să fac pâine de secară, și uite că acum a venit momentul. În primul rând pentru cei ce au făcut pâine cu făină de grâu…. făina de secară va fi o adevărată surpriză. În primul rând este foarte fină, iar în al doilea rând, în contact cu lichidele devine foarte cleioasă.

Cum se prepară pâinea de secară
Așadar, în primul rând se amestecă zahărul cu drojdia până când aceasta se lichefiază. Într-un bol se pun făina de secară și cea de grâu, se amestecă puțin pentru a se uniformiza și se adaugă sarea și drojdia. Treptat se adaugă berea peste făină și se amestecă bine, apoi se adaugă apă călduță. Nu va speriați dacă amestecul este foarte cleios și vi se lipește de mâini. După ce înglobați toată făină, puneți niște făină de grâu pe o masă curată, răsturnați amestecul din bol și frământați ușor, până când devine un aluat legat. Puneți-l la crescut într-un loc cald și ferit de curent. La crescut trebuie să stea 30-45 de minute, iar creșterea aluatului va fi foarte puțin sesizabilă, nicidecum ca în cazul grâului care își dublează volumul.

Puneți apoi pâinea într-o tavă, și băgați-o la cuptor, încercați să nu faceți pâinea foarte înaltă, pentru a fi siguri că se coace bine. După 45 de minute la cuptor la treaptă medie, înțepați pâinea cu o scobitoare pentru a vedea dacă s-a copt (când e coaptă scobitoarea rămâne curată), dacă nu este coaptă mai lăsați-o și repetați procedeul cu scobitoarea la fiecare 10 minute.

Pâinea de secară este foarte sănătoasă, și spre deosebire de alte pâini este mai compactă și puțin cleioasă dacă nu are suficientă făină de grâu adăugată.

Galerie imagini

2 comentarii la “Pâine de secară”

 1. Am senzatia ca este dubla cantitatea de lichid. Eu puneam doar 300 ml de lichid la 500 g faina mixta- hrisca-orz -grau-secara. Asta inseamna 600 de ml la 1 kg faina. Sigur nu e o scapare?

  1. Buna Angela,

   Multumesc de comentariu, intr-adevar si eu am pus 300ml apa cand am facut paine cu amestec faina alba + secara la masina de paine, insa la reteta asta am folosit o cantitate foarte mare de faina de seacara, care a absorbit mult lichid, depinde mult si de tipul de faina de secara folosit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *