Menu

Pâine cu bere la mașina de pâine

Paine cu bere la masina de paine

Ingrediente pentru 1 pâine cu bere de 750g aveți nevoie de:

  • 300ml bere blondă (la temperatura camerei)
  • 450g făină albă
  • 1 linguriță drojdie uscată
  • 1 linguriță sare
  • 3 lingurițe zahăr
  • 1.5 linguri ulei de floarea soarelui
5/5 - (2 votes)

Mașina de făcut pâine este unul dintre “prietenii” mei din bucătărie care îmi ușurează munca foarte mult. Eu înainte făceam pâine de casă frământată la mână și coaptă în cuptor, însă de când am mașina de făcut pâine nu am mai făcut pâine în cuptor decât în cazuri speciale.

Fiindcă la un moment dat am preparat o rețetă de pâine cu bere și semințe de in la cuptor, am zis că aș putea să încerc să fac pâine cu bere și la mașina de făcut pâine… și iată ce a ieșit.

Ingrediente și preparare pâine cu bere

Eu am o mașină de făcut pâine Moulinex micuță ( poate face pâine de maxim 1kg), așa că am făcut o pâine medie de 750g pentru care am pus în cuva mașinii de făcut pâine, 1 lingură și jumătate de ulei, apoi 350ml de bere blondă.

Berea am măsurat-o cu paharul gradat care a venit cu mașina de făcut pâine, și deși a făcut ceva spumă, nu am pus-o la socoteală. Un lucru foarte important este că berea trebuie să fie la temperatura camerei, pentru că dacă este rece aluatul nu va crește cum trebuie.

După bere, am adăugat 1 linguriță de sare și 3 lingurițe de zahăr tos, urmate de 450g de făină albă (eu am folosit Grania pentru cozonac). Atunci când puneți sarea și zahărul, în contact cu berea acestea genereaza o reacție efervescentă ce determină formarea unei spume albe ( se vede și în imagine). Dacă folosiți făină pentru pâine, tip 550 sau 650, puneți doar 250 ml de bere, eu am pus 300 ml pentru că făina albă absoarbe mai mult lichid decât cea medie.

La sfârșit am pus peste făină 1 linguriță de drojdie uscată, și am pornit mașina pe progranul 1H de 750 grame, adică programul pentru “pâine albă” rumenită bine.

Cum a ieșit pâinea cu bere la mașina de făcut pâine

După cele 3 ore și 13 minute cât a durat programul selectat plus încă 1 oră în care am lăsat pâinea la programul de “menținere la cald”, pâinea mea cu bere arată ca în imagine.

Spre deosebire de pâinea albă preparată cu apă, pâinea cu bere s-a crăpat pe mijloc în timpul creșterii, și din punctul de vedere al aromei, cu siguranță se simte că miroase diferit decât pâinea clasică.

Multă baftă dacă vreți să încercați și voi această rețetă de pâine cu bere la mașina de făcut pâine.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *