Menu

Focaccia (pâine cu busuioc și ulei de măsline)

Ingrediente pentru 1 pâine (sau 6 turtițe) aveți nevoie de:

  • 1 cub de drojdie (25g)
  • 500g făină
  • 375 ml apă
  • 2 lingurițe miere sau zahăr tos
  • sare după gust
  • 2 lingurițe busuioc uscat
  • 2 linguri ulei de măsline
5/5 - (2 votes)

Se amestecă cubul de drojdie cu mierea (sau zahărul), până când se lichefiază drojdia.

Într-un castron (preferabil de plastic) de dimensiune medie se pune făina (500g), un praf de sare, drojdia lichefiată și aprox. 375 ml de apă. Se omogenizeaza ingredientele până ce devin o cocă moale. În funcție de tipul de făină folosită (neagră, albă, integrală) mai puteți adăuga puțină făină până când coca nu se mai lipește de degete.

Se lasa la crescut într-un loc cald, aproximativ 30 minute până când coca își dublează volumul.

După ce coca a crescut, frământați-o încă o dată pe o suprafață presărată în prealabil cu făină.

Întindeți coca cu un sucitor până când are o grosime de aprox 1.5 cm. Turnați ușor aproximativ 2 linguri de ulei pe suprafața aluatului, apoi presărați 2 lingurițe de busuioc cât mai uniform. Puneti aluatul intr-o tava.

Puteți tapeta în prealabil tava cu făină sau puteti pune in ea hartie de copt (eu asa am facut). Lăsați coca la crescut în tavă încă 30 de minute, apoi puneți-o la cuptorul încălzit în prealabil. Pâinea trebuie coapta aproximativ 30 min la foc mediu, până când capătă o crustă galben-maronie.

Dacă doriți, puteți să faceți din aluat niște turtițe plate, pe care să le presărați individual cu ulei de măsline și busuioc, apoi să le puneți într-o tavă de cuptor întinsă. După ce sunt lăsate la crescut în tavă 15-20 minute, puteți să le băgați la cuptor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *