Usturoi si ardei iuti murati in otet

Ingrediente pentru 1 borcan mare de usturoi si ardei iuti murati in otet:
- 200g ardei iuti
- 1-2 catei de usturoi mari
- 400ml otet
- 1 lingura zahar
- 1 lingura sare fara iod
Eu am folosit ardei iuti din gradina si am avut un castronel (aproximativ 200g ardei iuti) pe care m-am hotarat sa ii pun la murat cu usturoi. Pe langa faptul ca ardeii vor avea aroma de usturoi, puteti folosi si usturoiul la preparate precum hoummus sau maioneza cu usturoi.
Cum punem usturoi cu ardei iuti la murat
Trebuie sa incepem prin a spala foarte bine ardeii iuti. Daca au frunzulite, atunci rupeti-le si aruncati-le, insa aveti grija sa nu rupeti si coditele de la ardeii iuti.
Usturoiul (in cazul meu o capatana mare) se curata de coji si se spala cu apa rece.
Ardeii iuti si cateii de usturoi se aseaza cu grija intr-un borcan suficient de mare.
Pentru lichidul in care vom mura ardeii iuti si usturoiul, de aceasta data eu am folosit numai otet, asa ca intr-un ibric am pus la fiert 400ml de otet in care am dizolvat 1 lingura de zahar si 1 lingura de sare fara iod. Otetul se tine pe foc pana cand inceapa sa fiarba.
Puneti borcanul cu ardei iuti si usturoi pe o suprafata metalica, dupa care turnati deasupra otetul fierbinte, pana cand ardeii iuti sunt complet acoperiti de lichid.
Sigilati borcanul cu un capac, si ardeii iuti murati in otet cu usturoi sunt gata.
Ardeii se mureaza repede pentru ca stau doar in otet, asadar ii puteti manca chiar si la 1 saptamana dupa ce i-ati pus la borcan.
Evident cel mai des mancam ardei iute cu ciorba sau ardei iute cu sarmalute, insa nu evitati ardeiul iute murat nici in alte combinatii, fie ele mai inedite, el merge bine cu musaca, cu iahnia de fasole.