Menu

Lamai murate

Ingrediente pentru 1 borcan de 800g cu lamai murate

  • 5-6 lamai
  • 4-5 linguri de sare
  • 250ml apa rece
5/5 - (1 vote)

Intr-o seara ma uitam la televizor pe postul Euforia TV si am prins din intamplare emisiunea culinara “Euforia cuisine”, editia cu reteta inspirate din Maroc, si pe langa aproape clasicul reportaj cu si despre prepararea cuscus-ului am vazut si o reteta inedita de lamai murate, pe care m-am decis sa o incerc fiindca aveam destul de multe lamai in casa.

Cum se mureaza lamaile

Retete pentru murat lamai este foarte simpla, si pentru a face 1 borcan de 800g de lamai murate, se incepe prin a spala bine 5-6 lamai.

Se taie capetele lamailor, apoi pe rand se cresteaza lamaile in cruce si se umple lamaia cu 1-2 lingurite de sare grunjoasa dupa cer se pune lamaia in borcan. Mie mi-au intrat in borcan vreo 4 lamai intregi, pritre care am mai pus 2 jumatati de lamaie si 1-3 sferturi de lamaie, puse in spatiile goale pentru a tine strans lamaiile in borcan.

Deasupra lamailor se mai pune 1 lingura de sare, apoi se umple borcanul cu apa rece (250ml in cazul meu). Lamaile se lasa in borcanul inchis ermetic sa se mureze cateva saptamani sau luni la temperatura camerei.

La ce se folosesc lamaile murate?

Spre deosebire de alte muraturi care sunt considerate si folosite ca garnituri, lamaile murate sunt un condiment care se foloseste la realizarea anumitor preparate culinare.

Lamaile murate sunt des utilizate in retetele indiene si marocane, fiind considerate “ingredientul secret” al multor preparate traditionale din Maroc, India sau Cambogia, iar cand lamaiile mele se vor mura, voi incerca si eu cateva dintre aceste preparate.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *