Gogoşari muraţi în oţet

Ingrediente pentru 1 borcan 1700ml de gogoşari muraţi în oţet
- 1.2 kg gogoşari
- 1 fir mărar uscat cu floare
- 1 rădăcină hrean
- 2-3 căţei de usturoi
- 1 morcov
- 800ml apă
- 200ml oţet
- 3-4 foi de dafin
- 1/2 linguriţă boabe muştar
- 1/2 linguriţă piper negru boabe
- 2 linguri sare grunjoasă
- 2 linguri zahar
Dacă tot am început seria de murături cu castraveţii muraţi în oţet, să continuăm cu alte murături la fel de populare, şi anume gogoşarii acri, puşi în saramură cu oţet.
Eu am pus 1 borcan de 1700ml, însă puteţi multiplica ingredientele şi cantităţile lor în funcţie de câte borcane de gogoşari muraţi vreţi să obţineţi.
Cum se pun gogoşarii la murat?
Borcanele pentru gogoşari se spălă bine cu apă, apoi se sterilizează prin ţinerea în cuptor 5-10 minute la treapta minimă.
Se curăţă legumele, iar gogoşarii se taie jumătăţi sau sferturi, contează dimensiunea gogoşarilor şi a gurii borcanului.
Morcovul se taie rondele, iar rădăcina de hrean se împarte în 4/5 bucăţi longitudinale.
Se aşează cu grijă în borcanul sterilizat gogoşarii tăiaţi, morcovul, firul de mărar, bucăţile de hrean şi căţeii de usturoi curăţaţi de coajă; la final se adaugă şi 2 linguri de zahăr în borcanul cu gogoşari. Eu am pus hreanul şi morcovul spre exteriorul borcanului pentru a fi mai prezentabile murăturile.
Să facem saramură pentru murături
Într-o crăticioară se pun la fiert 800ml apă cu 200ml oţet, 2 linguri de sare grunjoasă, boabe se piper şi de muştar şi câteva foi de dafin. Saramură se lasă 1-2 minute să clocotească, apoi cât este încă fierbinte se toarnă în borcanul cu gogoşari, sub fundul căruia au fost puse câteva lame de cuţit.
Raportul de apă şi oţet trebuie să fie 4 părţi apă 1 parte oţet, iar în ceea ce priveşte cantitatea de lichid care încape într-un borcan aceasta este puţin mai mică de 1/2 din volumul lichidului, deci la un borcan de 800ml vor intră maxim 400ml saramură.
După ce aţi turnat saramura în borcan, închideţi recipientul cu un capac, şi sterilizaţi borcanul încă 5-7 minute în cuptor la treapta minimă. După 7 minute opriţi focul şi lăsaţi borcanul în cuptor încă 1-2 ore, astfel cauciucul capacului se va umfla şi va etanşa bine borcanul.
Sfaturi utile pentru gogoşari muraţi delicioşi
Gogoşarii muraţi sunt gata după aproximativ 1 săptămână de când au fost puşi, şi este bine să fie păstraţi într-o cămară întunecată cu temperatură constantă şi nu foarte ridicată.
În ceea ce priveşte înmuierea gogoşarilor, sunt păreri cum că sarea dacă este iodată, atunci gogoşarii se înmoaie, eu am folosit sare iodată şi am să vă spun peste 1 săptămână rezultatul.
De asemenea, un aspect care contează este calitatea gogoşarilor, adică nişte gogoşari loviţi se vor înmuia dacă sunt muraţi; iar rădăcina de hrean pare să ajute la obţinerea unor gogoşari tari şi buni.
in poza vad zahar dar in reteta nu este mentionat!!! Deci..
Mersi frumos , intr-adevar am uitat sa trec zaharul in lista de ingrediente, insa il pusesem in reteta. Neatentia asta bat-o vina 🙂