Menu

Gogonele murate

Ingrediente pentru 1 borcan 1700ml de gogonele

 • 800g gogonele verzi
 • 1 morcov
 • 200ml oţet
 • 1/2 ţelină cu frunze
 • 1 fir mărar uscat
 • 2-3 căţei de usturoi
 • 3-4 foi de dafin
 • 1/2 linguriţă boabe muştar
 • 1/2 linguriţă piper negru boabe
 • 2 linguri sare grunjoasă
4.1/5 - (15 votes)

Gogonelele murate sunt conserve care se pun de obicei toamna folosind roşii verzi care au fost puse târziu, şi nu au mai apucat să se coacă. Gogonelele murate se servesc simple ca garnitură pentru fripturi, sau sunt folosite în salate asortate de murături cu gogoşari, castraveţi sau conopidă murate.

Dacă găsiţi gogonele pârguite (care sunt uşor roşii) folosiţi-le şi pe ele, când se murează sunt puţin mai moi şi au un gust deosebit care mie îmi place fiarte mult, e bine însă de ştiut că absorb mai multă sare şi vor fi mai sărate.

Cum se pregătesc gogonelele murate

Într-un borcan de 1700ml spălat în prealabil, eu am pus aproximativ 800g de gogonele nu foarte mari pe care le-am aşezat bine. Am tăiat o gogonea în jumătate şi am pus-o aşa pentru că una întrega nu mai încăpea, iar o jumătate a fost perfect cât să stabilizeze totul.

Pe marginea borcanului am îndesat felii de morcov şi ţelină şi bucăţi de rădăcină de hrean. La sfârşit am mai băgat în borcan 2-3 frunze de ţelină, 1 floare de mărar uscată şi 3 căţei de usturoi curăţaţi de coajă.

Saramură pentru gogonele murate

Pentru gogonelele mele, am fiert 800ml de apă cu 2 linguri de sare grunjoasă, frunze de dafin, boabe de piper şi muştar. După ce lichidul dă în clocot, în saramură se adaugă 200ml de oţet, şi se aşteaptă până când saramura dă în clocot din nou, după care se opreşte focul.

Sub borcan se pun 2-3 lame de cuţit, apoi peste gogonele se toarne uşor saramura până când se umple borcanul. Se pune apoi capacul, şi se acoperă borcanul cu o pătură până când se răceşte.

Cum se servesc gogonelele

Gogonele sunt gata după 7-12 zile de când le-aţi pus şi pot fi păstrate chiar şi 2 ani în cămară dacă condiţiile sunt bune.

Gogonelele murate se servesc simple la fripturi, de obicei la fripturi mai grase (porc, miel), sau puteţi folosi gogonelele pentru a face o salată de murături asortate, cu puţin ulei de măsline.

Galerie imagini

1 comentariu la “Gogonele murate”

 1. Am facut o azi cu 3 borcane de 5 l….multam.
  Astept cu nerabdare sa le gust,
  Mi a spus cineva, ca dupa ce deschid si vad cat de acre sunt, daca mi plac asa…ca sa le stopez, sa pun o aspirina pisata…saraca aspirina cate miracole face…ha…ha

  Cornel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *