Menu

Conopidă murată

Ingrediente pentru 1 borcan 3l conopidă murată

  • 2kg conopidă
  • 2 morcovi
  • 3-4 frunze de ţelină
  • 1 rădăcină hrean
  • 1 fir mărar uscat
  • 1 linguriţă boabe de piper negru
  • 3 linguri sare grunjoasă
  • 2-3 frunze de dafin
  • 3 linguri de oţet
  • 2.5 litri de apă
4.4/5 - (31 votes)

Iată cum cămară mea se umple cu borcane de tot felul ce “găzduiesc” murăturile de toamnă. Astăzi a venit şi rândul murăturilor mele preferate… conopida în saramură cu oţet, iar fiindcă atunci când pun murături asortate conopida este prima care se termină m-am gândit să pun un borcan maaaaare (a se citi 3 litri) numai cu conopidă.

Cum se pune conopida la murat

Eu am luat 2 kg de conopidă albă şi frumoasă pe care am spălat-o şi am rupt-o în buchetele medii şi micuţe, cele mici le-am pus prin spaţiile rămase între bucăţile mari.

Într-un borcan mare (spălat în prealabil), am aşezat pe fund o floare de mărar uscat şi apoi am început să pun în borcan straturi de conopidă printre care am presărat rondele de morcov. Pe marginea borcanului am îndesat 1 rădăcină de hrean tăiată în mai multe bucăţi. Hreanul dă gust şi ţine murăturile tari.

După ce toată conopida a fost pusă în borcan, deasupra am pus câteva frunze verzi de ţelină, apoi m-am apucat să fac saramura cu oţet.

Saramură cu oţet pentru conopidă

La saramura pentru conopidă am pus mai puţin oţet decât la cea pentru celelalte murături, pentru că nu este nevoie să acrim prea tare conopida şi ea oricum ţine (nu fermentează) chiar dacă nu are multă sare şi oţet.

Într-o cratiţă am pus la fiert 2.5 litri de apă cu 3 linguri de sare şi 3 linguri de oţet. În apă am mai adăugat şi câteva frunze de dafin şi boabele de piper. Am dat saramura în clocot, apoi am oprit focul şi am turnat saramura peste conopidă (am pus şi lama unui cuţit sub borcan ca să nu se spargă).

Borcanul se închide ermetic cu un capac, apoi se înfăşoară într-o pătură şi se lasă aşa până când borcanul se răceşte complet.

Când este gata conopida murată?

La fel că majoritatea murăturilor, conopida este gata în 7-10 zile, însă eu o las minim 14 înainte de a mă înfrupta din ea.

Conopida murată poate fi ţinută în cămară chiar şi mai mult de 2 ani pentru că se conservă foarte bine.

Puteti incerca si reteta de conopida murata cu Pikant Fix daca vreti sa aveti toate condimentele intr-un plic (care are si conservanti dar asa sunt produsele din comert).

Galerie imagini

1 comentariu la “Conopidă murată”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *