Menu

Mașina de spălat vase – Westwood DW-6T

Westwood DW-6T

Ingrediente pentru

    Westwood DW-6T
    Un articol dedicat maşinii mele de spălat vase Westwood DW-6T, pentru care am scanat şi ataşat manualul de utilizare, completat de mine în locurile unde prezenta erori de traducere din limba engleză în limba romană.

    Vezi Manualul de utilizare pentru mașina de de spălat vase Westwood DW-6T

    Cu si despre masinile de spalat vase

    Mașina de spălat vase este unul dintre ajutoarele de nădejde ale gospodinelor ocupate și nu numai. E drept că nu toate vasele se pot spăla la mașina de spălat vase, însă în proporție de 80-90% vă eliberează de corvoada spălării vaselor.

    Înainte de a vă povesti despre mașina mea de spălat vase, trebuie să spun că nu am mult loc în bucătărie, motiv pentru care a trebui să optez pentru o mașină de vase compactă pe care am pus-a în debara, deasupra mașinii de spălat rufe. În funcție de spațiul disponibil și numărul de membrii ai familiei, puteți alege un anumit tip de mașină de spălat vase, după care mai urmează să alegeți producătorul și furnizorul, ultimul care vine să își facă treaba este instalatorul, dar apoi vasele se spală pe bandă la foc automat 🙂

    Mașina de spălat vase nu este în mod obligatoriu o investiție costisitoare, iar contrar preconcepțiilor unor persoane, la un ciclu de spălare se consuma mult mai puțină apă decât la spălatul clasic al vaselor. E drept că se mai consumă energie electrică, dar scade factura la apă caldă și costurile se compensează într-o oarecare măsură.

    Tipuri de mașini de spălat vase

    Din câte am văzut eu, există 3 clase de mașini de spălat: mașini de spălat vase de 60 cm, de 45 cm și compacte. De asemenea clasele se mai împart în individuale și încastrabile. Dacă vă cumpărați mobilă de bucătărie nouă sau o modernizați pe cea veche, cel mai probabil veți alege o mașină de spălat vase încastrabilă de dimensiune mare 60 cm sau 45 cm, dimensiunea se referă la lățimea mașinii.

    Dacă vreți să amplasați mașina de spălat vase în bucătărie sau orice alt spațiu adițional, fără a o încastra, puteți opta pentru o mașină de spălat vase normală (latime 60 cm sau 45 cm) sau o mașină de spălat vase compactă.

    Diferențele dintre cele 3 tipuri de mașini este evident volumul de vase procesat. Dacă o mașină de spălat vase de dimensiunile unei mașini de spălat rufe normale are capacitate de spălare între 12 și 9 seturi, o mașină de spălat vase compactă are capacitate de spălare 4-6 seturi. Mașinile de spălat vase compacte au dimensiuni mai reduse (în principal înălțimea), au un singur coș pentru vase și se pot pune atât pe blatul de bucătărie, cât și în masca de la chiuvetă (sub chiuvetă). În mod evident, un element determinant în amplasarea mașinii de spălat vase este apropierea de scurgere, o sursă de apă rece și o priză de curent.

    Atunci când se vorbește de numărul de seturi, este vorba de numărul de persoane, nu de numărul de seturi de veselă de 6 sau 12 persoane ce pot fi încărcate în mașina de spălat vase. Așadar în o mașină de spălat vase ce are capacitatea de 12 seturi, se încarcă cu ușurință 1 set de veselă pentru 12 persoane (farfurie aperitiv, farfurie ciorbă, farfurie fel principal, ceșcuță, farfurie ceșcuță, tacâmuri, pahar – elemente folosite în mod uzual de 1 persoană). Așadar încărcarea de 12 seturi la o mașină de spălat vase presupune 1 set de veselă cu aproximativ 60-65 piese considerând și eventualele castroane sau platouri folosite la servire.

    Ce se poate spăla la mașina de spălat vase?

    La mașina de spălat vase se pot spăla: veselă, pahare, căni, cești de cafea, tacâmuri, oale, tăvi, tocătoare din plastic sau sticlă, părți ale roboților de bucătărie, forme de silicon, cuțite, castroane și recipiente din plastic ce rezistă la temperaturi ridicate, ustensile de bucătărie și orice element din bucătărie care la achiziționare purta marca “poate fi spălat la mașină de spălat vase”.

    Motivele pentru care unele obiecte nu pot fi spălate la mașina de spălat vase sunt variate , și includ:

    • sensibilitatea la temperaturi ridicate
    • reacții negative la agenții de curățare folosiți
    • reacții negative la sarea folosită pentru dedurizare

    Așadar, NU se spală la mașina de spălat vase următoarele articole:

    • articole din lemn, sau cu inserții din lemn – se deteriorează la temperaturile ridicate de spălare
    • veselă cu pictură manuală, veselă veche sau creată manual – se deteriorează la temperaturi mari și sub acțiunea agenților speciali de spălare
    • vase din plastic sensibil sau subțire – se poate topi la temperaturi ridicate
    • vase din cupru, cositor, zinc, alamă – se pătează dacă sunt spălate la mașina de spălat vase
    • vase din aluminiu – își pot pierde luciul
    • obiecte din cristal sau sticlă subțire – unele obiecte din cristal se mătuiesc și își pierd claritatea. Se pot spăla la programele cel mai puțin agresive
    • obiecte ornate – culorile se pot estompa, își pierd din luciu și intensitate
    • obiecte lipite sau foarte uzate – se deteriorează la temperaturile ridicate de spălare

    Cum am ales mașina de spălat vase

    După cum am menționat, eu nu am avut spațiu în bucătărie pentru a amplasa o mașină de spălat vase normală, și am optat pentru o mașină de spălat vase compactă. Mașinile de spălat vase compacte se pot așeza pe blatul de bucătărie (nu am avut loc), în masca de la chiuvetă (masca mea e prea mică), în orice alt loc la îndemână langă o scurgere, sursă de apă rece și sursă curent , iată și cazul meu…. pe mașina de spălat rufe în debara, locul ideal pentru mine. Am pus un placaj pe mașina de spălat rufe și peste el mașina de spălat vase, pentru a nu apăsa direct pe partea superioară a mașinii de spălat rufe.

    În ceea ce privește amplasarea mașinilor de spălat vase în masca de la chiuvetă, aceasta este cea mai frecvent întâlnită amplasare a mașinilor de spălat vase compacte. Dat fiind faptul că mașinile de spălat vase compacte au înălțimea de 43-50 cm, ele încap sub o chiuvetă normală (în mască), fără a incomoda sifonul de scurgere al chiuvetei și fără a fi afectate de adâncimea unei cuve de chiuvetă normală.

    Cum am ales eu mașina de spălat vase compactă? iată într-adevăr o întrebare bună. Ei bine, fiindcă numărul de modele pentru mașinile de vase compacte este destul de redus (mă refer la cele comercializate la noi), alegerea a depins mai mult de performanțe și cost, decât de marca propriu zisă.

    Așadar opțiunile erau Westwood DW-6T, Electrolux ESF 2450, Bosch SKS50E12EU, Bosch SKS50E18EU și Candy CDCF; toate au capacitate de încărcare de 6 seturi și clasă A la spălare. Toate au funcții de bază: clătire, spălare ușoară, spălare intensivă, uscare, start întârziat, posibilitate de folosire a detergentului pudră sau a tabletelor.

    Pentru a acoperi și capitolul costuri, prețurile medii pentru cele 5 modele menționate au fost 700RON, 1400RON, 1400 RON, 1500RON și respectiv 950 RON. Fiindcă între 700 și 1400 discutăm de un preț dublu datorat mai mult brandului decât performanțelor, au rămas în cursă finală doar Westwood și Candy, mărci fără prea mult renume, dar având în vedere că eu mai am un aspirator cu apă marca Westwood care e foarte bun, am hotărât să caut cea mai avantajoasă ofertă la modelul Westwood DW-6T.

    După câteva căutări am găsit vreo 3-4 site-uri online care comercializau modelul la prețuri cât se poate de diferite: DOMO-742RON, IDEALL – 699 RON și ElectroFUN – 599RON (la promoție ce e drept). Așadar evident că am comandat de la ElectroFUN, care pe lângă costul efectiv mai implica și un cost de transport de 15RON+1RON/kg (50 kg avea estimat coletul). Am ales să o ridic de la sediul distribuitorului și am scutit 65 de lei, oricum coletul nu avea 50 chiar 50 de kg. Prețurile sunt valabile pentru sfaritul lunii martie 2011.

    Mașina mea de spălat vase – Westwood DW-6T

    Am să vă povestesc câteva lucruri despre mașina de spălat DW-6T de la Westwood, pentru că eu am căutat resurse pe internet despre ea, și informațiile erau foarte sumare mai ales că producătorul nu are un website specializat în care să prezinte produsele.

    Voi atașa la finalul articolului și manualul de utilizare pentru mașina de spălat vase Westwood DW-6T pentru referința tuturor celor interesați de funcții și specificații. Din păcate traducerea în limba romană a manualului are câteva omisiuni și greșeli, pe care le voi completa în speranța că vor fi de ajutor celor care au această mașină de spălat vase.

    Performanțele de spălare ale acestei mașini de spălat vase sunt foarte mulțumitoare: vasele sunt curate chiar dacă au prezentat urme uscate (s-a folosit programul intensiv de spălare), programarea și umplerea mașinii de spălat vase sunt foarte ușoare, nivelul de zgomot este foarte redus și se poate folosi fără probleme în timpul nopții.

    Mașina se poate racorda la apă caldă sau la apă rece, dacă este racordată la apă caldă timpul de spălare se poate diminua cu până la 30 de minute în cazul programelor mai lungi. Durata programelor de spălare (5 la număr), variază între 30 și 175 minute iar consumul de apă este între 8 și 11 litri per ciclu de spălare.

    Mașina de spălat vase Westwood DW 6T este livrată cu un set complet de accesorii ce includ: furtun de evacuare, furtun racordare apă curentă, coș pentru tacâmuri, pahar dozare lichid clătire, pâlnie pentru încărcarea sării de dedurizare, linguriță pentru dozarea detergentului pudră (se pot folosi și tablete).

    În ceea ce privește încărcarea mașinii de spălat, dacă aveți multe farfurii, tacâmuri și un număr rezonabil de pahare, le puteți încărca fără probleme la o spălare, însă dacă aveți oale sau tigăi mai mari, acestea vor trebui spălate cu mașina puțin încărcată pentru ca apa și agentul de curățare să poată curăța toată suprafața. Castroanele, tăvile, oalele, cănile și paharele se așează cu gura în jos în mașina de spălat pentru a nu se acumula apă în ele.

    Produse de curățare pentru mașina de spălat vase

    Majoritatea mașinilor de spălat vase (implicit și a mea) funcționează cu 3 produse: o sare de dedurizare a apei, detergent pentru spălare , agent de clătire. Le voi dezvolta pe fiecare în parte și vă voi spune ce produse folosesc eu și părerile mele despre rezultate dacă este cazul.

    Sarea pentru dedurizare

    În ceea ce priveşte sarea de dedurizare, este disponibilă atât de la producătorii consacraţi (Finish, Somat şi WPro se găsesc la noi) cât şi de la brandurile proprii supermarketurilor (Clear (la Kaufland), Real). Preţurile variază între 8 şi 17 lei per cutie (1, 1.2 sau 1.5 kg). Eu până acum am luat sare de la Kaufland, Real şi Finish şi nu am observat diferenţe majore între ele.

    De obicei pun 700-900g de sare pentru maşina de spălat atunci când se aprinde beculeţul de avertizare pentru terminarea sării de dedurizare. La mine este nevoie să adaug sare la fiecare 4-6 săptămâni.

    Detergent pentru mașina de spălat vase

    Agent de clătire

    În ceea ce priveşte lichidul de clătire, acesta ajută la clătirea şi uscarea vaselor, şi se comercializează în bidoane de 1 şi 1.5 litri. Eu până acum am cumpărat 1 sticlă de la Finish şi 1 de la Somat pentru că ambele au un sistem de curgere uşor de folosit atunci când se reumple recipientul maşinii de spălat vase. De asemenea, preţuri celor două mărci sunt comparabile (între 12 şi 15 lei), iar din câte am observat eu produsul de la Somat este ceva mai vâscos decât cel de la Finish.

    Eu personal termin 1 litru de lichid de clătire după 5-6 luni de utilizare.

    Soluţie de curăţare a maşinii de spălat vase

    În afară de produsele care se folosesc la spălarea vaselor, mai există şi produse pentru îngrijirea maşinii de spălat vase, şi anume soluţiile de degresare şi eliminare a depunerilor din maşina de spălat şi de pe ţevile de scurgere.

    Deşi recomandarea producătorilor este să se folosească soluţia de curăţare 1 dată pe lună, eu o folosesc 1 dată la 3-4 luni şi nu mi se pare că este rar. Eu până acum am folosit doar produsul de la Finish, dar există unul similar şi la Somat, iar preţurile lor variază intră 7 lei şi 20 lei în funcţie de promoţiile pe care le prindeţi în magazine.

    Am pus şi o imagine cu modul de folosire al acestei soluţii de curăţare:
    1. Se îndepărtează folia de pe capacul sticluţei (nu va curge lichidul direct pentru că dopul este prevăzut cu o ceară ce se topeşte în timpul ciclului de spălare.
    2. Se pune sticluţa cu soluţie de curăţare în maşina de spălat cu gura în jos (maşina trebuie să fie goală, fără alte vase.
    3. Se porneşte maşina de spălat şi se lasă un ciclu complet de spălare.
    4. La final sticluţa este goală şi se poate arunca la gunoi.

    Solutie curatare finis pentru masina de spalat vase

    Descarcă Manualul de utilizare pentru mașina de de spălat vase Westwood DW-6T

    43 comentarii la “Mașina de spălat vase – Westwood DW-6T”

    1. Buna ziua!
      Am citit cu atentie descrierea dvs. referitoare la masina de spalat vase compacta, este exact ceea ce cautam! As vrea sa imi spuneti parerea dvs., daca credeti ca o masina compacta este suficienta pentru utiizarea zilnica intr-o familie formata din doi adulti si doi copii (de 2, respectiv 3 ani si jumatate).

      Va multumesc!

      1. Buna Razvan,

        Eu iti recomand cu caldura o masina compacta, care mie mi se pare suficienta pentru utilizarea zilnica de o familie cu 2 adulti si 2 copii, noi suntem 2 adulti si eu gatesc mai mult decat gateste in mod uzual o gospodina. Avand in vedere ca vesela delicata si obiectele din lemn le veti spala tot de mana, si luand in considerare faptul ca puteti pune masina la spalat si de 2 ori in aceeasi zi daca aveti oale mari sau multe vase, iti recomand achizitionarea unei masini de spalat de mici dimensiuni.

        Ca o sugestie personala, iti pot spune ca este foarte avantajoasa amplasarea masinii de spalat deasupra masinii de rufe sau pe blatul din bucatarie, pentru ca este mai usor de accesat si utilizat decat masinile amplasate la nivelul solului, fie ele si masini de spalat vase de inaltime standard (ca a masinii de spalat rufe).

    2. Va multumesc pentru raspuns! Acum sunt pe deplin hotarat sa achizitionez una compacta (oscilez intre Bosch si Electrolux, depinde de promotiile din perioada in care voi termina de strans banii).
      Din pacate, baia in care avem masina de spalat rufe este destul de departe de bucatarie, iar pe blat… cine are loc pe blat sa-mi spuna cum reuseste! 🙂

      Va multumesc inca o data si va felicit pentru site-ul pe care, iata, il citesc cu interes nu numai gospodinele dar si sotii acestora 😉

      1. Razvan, ma bucur ca citesti site-ul meu 🙂 Daca nu ai spatiu mult in bucatarie, poti incerca varianta amplasarii masinii de spalat vase sub chiuveta, varianta care stiu sigur ca functioneaza daca masca de la chiuveta are 2 usi si cuva impreuna cu scurgerea nu sunt foarte joase, se gasesc chiar si adaptoare pentru scurgere care permit introducerea furtunului de evacuare de la amsina de spalat.

        In ceea ce priveste marca masinii, pot sa iti spun ca la interior masinile de spalat vase compacte sunt in proportie de 90% identice. Pentru a ma hotara in privinta modelului, eu personal am fost in magazin la Domo, m-am uitat in interiorul mai multor modele, apoi am comandat masina mea de spalat vase de pe net (pentru ca asa era mai ieftin).

        Dupa parera mea, in alegerea unei masini de spalat vase (mai ales una compacta) un element important este amplasarea butoanelor pe usa, pentru ca astfel panoul de comanda nu ocupa spatiu lateral sau frontal, daca acest spatiu este ocupat de butoane atunci fie este mai putin spatiu la interior, fie este dificil de impins sau tras cosul de vase atunci cand acesta este incarcat cu oale sau farfurii mai inalte.

    3. Buna seara!
      De cateva zile si eu mi-am cumparat o masina de spalat vase compacta, marca Candy. Sunt deja total nedumerita in privinta ei, pentru ca si acum un borcan de gem mi-a ramas nespalat in totalitate in interior. Este acest lucru oare normal? Se intampla cand raman mai multe vase murdare, dar rar s-a intamplat sa fie toate curate. Care sunt curate, sunt foarte curate. Deseori vasele nu sunt uscate in totalitate, mai ales cele din plastic. Eu am folosit programul normal, deoarece cel eco mi se pare prea lung ca durata.Rog sa-mi dati si mie o explicatie, nu cunosc pe nimeni care sa aiba masina de spalat vase.

      1. Buna,

        Pentru a folosi masina de spalat vase in mod corect este important sa te asiguri ca urmatoarele indicatii sunt indeplinite:
        1. este bine sa indepartezi pe cat posibil resturile alimentare de pe vesela, pentru ca in timpul ciclurilor de spalare reziduurile raman in apa cu care se spala vasele
        2. este foarte important ca apa sa ajunga la toate vasele, iar vase precum pahare, cani, borcane, castroane, oale sau boluri sa fie puse cu “gura” in jos pentru a se spala bine si a nu acumula apa.
        3. asigura-te ca vasele nu blocheaza “usita” de la detergentul de vase, si ca aceasta se va putea deschide in timpul ciclurilor de spalare.
        4. inainte de a porni masina, asigura-te ca bratul de spalare se poate invarti fara probleme si nu este obstructionat de vesele
        5. daca ai vase care nu s-au spalat bine la masina de spalat vase, spala-le de mana pentru ca nici a doua oara nu se vor spala deoarece murdaria s-a uscat pe ele in timpul ciclului de uscare

        Ti-as mai sugera sa folosesti programul lung de spalare pentru ca este cel mai eficient (eu doar pe acesta il folosesc), iar in privinta borcanului de dulceata, daca acesta are o forma ciudata si apa nu ajunge bine in interior, sunt sanse mari sa nu se curete.

        In ceea ce priveste uscarea vaselor, la nici o masina de spalat “programul de uscare” nu va scoate vasele perfect uscate, ele se usuca sub influenta aburilor incinsi si vor exista vase (mai ales cele de plastic care nu devin la fel de fierbinti ca sticla sau portelanul) pe care vor ramane picuri de apa in momentul terminarii programului de spalare si uscare.

        Sper sa reusesti cu masina de spalat vase, astept vesti bune de la tine.

    4. Iti multumesc pentru raspuns. Am respectat toate indicatiile tale, doar ca borcanul a fost pus in coltul stang interior al cosului, poate din aceasta cauza nu a ajuns jetul de apa la el, cel de langa el sa spalat. Pe mine ma deranjeaza cel mai mult faptul ca uneori functioneaza impecabil, alteori nu, chiar si pe farfurii sau capacele de sticla ale oalelor raman resturi.

    5. In primul rand vrea sa va multumesc pentru review si sa specific faptul ca a fost cel care m-a convins pentru aceasta masina. Acum, dupa ce am folosit masina 2 zile, am cateva nelamuriri:
      – pastila 3 in 1 se pune in compartimentul B de la dozatorul de detergent?
      – este normal ca la finalizarea programului sa gasesc capacul de la dozatorul de detergent deschis?
      – pastila 3 in 1 este mai buna decat detergentul varsat (praf)?
      – cum stiu cat lichid de clatire trebuie sa pun, deoarece eu nu reusesc sa vad nimic pe punctul “care trebuie sa fie negru” la umplere?

      Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

      1. Buna Virgil,

        Ma bucur ca articolul meu ti-a fost de ajutor, si am sa incerc sa raspund punctual la nelamuririle tale:
        1. Detergentul pastila se pune intr-adevar in compartimentul B
        2. DA, la sfarsitul programului usita compartimetului de detergent trebuie sa fie deschisa. Exista cazuri in care ramane inchisa, daca pui un vas in dreptul lui si nu se poate deschide, insa aceasta situatie nu este un comportament normal.
        3. Din pacate la aceasta intrebare nu iti pot raspunde, pentru ca eu am folosit doar detergent pastile, din ratiuni practice, adica mi se pare mai dificil de gestionat detergentul praf pe acre il pot imprastia cand il pun in locasul special (A). Iti pot spune insa ca intre pastilele de detergent eu nu am observat diferente, si am cumparat atat pastile scumpe cat si pastile ieftine (acum folosesc cele mai ieftine pastile pe care le gasesc in supermarket).
        4. In ceea ce priveste “punctul negru” de la agentul de clatire, nu trebuie sa iti faci probleme ca nu il vezi, pentru ca oricum in timp acesta se matuieste si nu iti mai este de ajutor, asadar eu personal pun lichid pana cand ajunge aproape de “buza” locasului pentru agent de clatire, daca nici acceasta masura nu iti este de folos, atunci pune o cantitate mica de lichid suficient cat sa nu mai fie aprins beculetul care te avertizeaza ca nu mai e lichid de clatire, pe masura ce lichidul se consuma si beculetul se aprinde, mai completeaza din cand in cand cu lichid.

        Sper ca raspunsurile sa iti fie de ajutor.

    6. De curand, pretul detergentului Finish (ex-Calgon, 2.5 kg) a crescut dintr-o data in toate supermagazinele (Carrefour, Selgros etc.) de la 36-38 la 45 lei. Am vazut ca detergentul marca proprie (Carrefour) este 32 lei (3 kg). L-o fi incercat cineva? (am inteles ca dvs. ati folosit doar pastile, dar poate altcineva a facut proba asta).

    7. Buna ziua,

      De curand am achizitionat acest model si am urmatoare nelamurire, detergent pentru spalare se pune in amandoua compartimente (pentru spalare normala si prespalare), spune-mi te rog cum folosesti tu. multumesc anticipat.

      1. Buna Claudia,

        Imi cer scuze pentru raspunsul foarte intarziat la intrebarea ta, sper insa sa iti fie de folos.

        Eu pun detergent de spalat doar in unul dintre compartimentele pentru detergenti, si anume in cel pentru pastile, pentru ca eu nu folosesc aproape deloc programele pentru pahare care necesita “doar” detergent pudra.

        Asadar in concluzie, indiferent ce tip de detergent folositi, umpleti doar compartimentul corespunzator lui, nu puneti simultan detergenti in ambele compartimente.

        Sper ca v-am fost de ajutor.

    8. Eu am o problema cu agentul de clatire. De 5 luni observ ca nu se consuma absolut deloc agentul de clatire. Adica cam de cand am cumparat-o. Folosesc produse finish si totul e bine in afara acestui fapt. Vasele ies cu pete si putin alunecoase dupa spalare.Aveti vreo idee?

      1. Buna Catalin,

        Din pacate nu stiu ce sa iti spun exact cu privire la problema ta. Eu estimez ca in cele 5 luni lichidul de clatire ar fi trebuit sa se termine, si eu folosesc lichid Finish si iti spun sigur ca la mine nu tine atat de mult, ci in medie vreo 2 saptamani cu 1-2 spalarii pe zi.

        Daca atunci cand ai pus prima data masina in priza beculetele de sare si de clatire erau aprinse, atunci nu stiu ce sa iti spun, insa daca nu erau, atunci e posibil ca unul dintre ele sa fi fost ars si acum sa nu se aprinda.

        Te rog insa sa te uiti si pe manualul incarcat de mine pe site, pentru ca versiunea in limba romana a manualului care vine cu masina este incorecta in ceea ce priveste becurile indicatoare de sare si agent clatire (eu am completat cu pixul versiunea de la mine de pe site), sau ca alternativa poti citi versiunea in limba engleza a manualului, care la mine era corecta… aparent a scartait putin traducerea.

        O zi frumoasa iti doresc.

    9. Nu cred sa se fi aprins vreodata beculetele. Nu ma dernjeaza faptul ca nu functioneaza beculetele, ci faptul ca lichidul de clatire nu se consuma DELOC.

      Sarea se consuma, insa lichidul de clatire nici pana azi nu a scazut cu vre-un cm. Masina mea este diferita, e incastrabila si are un alt manual. Nu am chemat inca pe nimeni pentru ca spala bine, dar….. Cred ca ar trebui sa chem vre-un specialist sa se uite la ea. Poate e o defectiune a ei.
      Oricum, multumesc.

    10. Buna Iulia, m-ai convins si pe mine sa cumpar masina asta de spalat vase cu articolul tau detaliat, dar as mai avea cateva intrebari:
      – Stii cumva cat cantareste aceasta masina de spalat vase? Aproximativ, evident.
      – Cand folosim pastilele acelea 3 in 1 nu mai trebuie sa punem detergent si agent de clatire?
      – Eu as vrea sa o pun in partea opusa a bucatariei fata de chiuveta, o sa fie o problema cu furtunurile?
      – Cam cat cere un specialist pentru a-ti instala o masina de spalat vase?
      – In general, ti se pare mai costisitoare sau ca necesita mai multa ingrijire decat o masina de spalat rufe?
      – Ce garantie ai primit la ea? Magazinul de unde ai cumparat-o ti s-a parut de incredere, adica te-ar ajuta daca ai avea o problema cu ea?

      Multumesc mult!

      1. Buna Maria,

        Scuze pentru raspunsul intarziat, am sa incerc sa raspund pe cat posibil punctual intrebarilor tale:
        – In ceea ce priveste greutatea masinii, pot sa spun ca este destul de grea, cu greu sotul meu o ridica singur (as aproxima undeva la 20-30kg), nu cred ca sunt chiar 50 asa cum scria pe site-ul de unde am cumparat-o eu
        – Cand folosesc pastile 3 in 1, eu nu mai pun niciun alt detergent insa agent de clatire folosesc mereu. Din cate stiu eu pastilele 3in1, 5 in1 sau Allin1 nu inlocuiesc agentul de clatire, ele dizolvandu-se inainte de ciclul de clatire si uscare
        – Masina este dotata cu furtun de evacuare si furtun de alimentare (ambele de grosimea furtunlui de evacuare de la masina de spalat rufe), iar la a mea cel de evacuare este destul de lung. Daca este foarte departe de sursa de apa si de evacuare, este posibil sa ai nevoie de furtul prelumgitor pt ele, sigur un instalator stie mai bine, insa sigur se poate rezolva
        – Aici nu as sti sa iti spun cat iti ia un instalator pt montaj, ma gandesc 50-100 Ron? depinde de cat de departe vine 🙂 Cert e ca ar fi bine sa ii spui la telefon inainte despre ce e vorba deci poate masori furtunul si distantele ca sa vina pregatit.
        – Eu nu folosesc pastile scumpe de la Finish, deci nu mi se pare mai scumpa folosirea decat la masina de spalat rufe. Eu dau cca 10-15 Ron pe 100 de pastile si la 3-4 luni 10 Ron pe agentul de clatire si inca maxim 10 Ron pe luna pentru sarea de dedurizare… dar costurile sunt in functie de cat de des speli. Oricum timpul castigat merita costul.
        – Eu am luat masina de la ElectroFun ca era la super pret, iar garantia era de la Domo, presupun ca ei o luau de la Domo la pret de furnizor si o dadeau mai ieftin decat la Domo pe site. Pana acum nu am avut probleme cu ea, deci nu stiu sa iti spun prea multe despre service, dar garantie am avut cel putin 1 an.

        Sper ca ti-am fost de ajutor.

    11. buna. as vrea sa te intreb daca ai gasit vreodata in masina sare intarita. mie imi curge pe langa recipientul acela unde se pune sare si o gasesc intarita pe masina. nu stiu daca e normnal, sau daca e vreo prob cu evacuarea sau faptul ca alimentarea cu apa e mereu deschisa( la mine robinetul e inaccesibil asa ca l las mereu deschis.

      e cam tehnica problema dar eram curioasa daca ti s a intamplat. eu am masina in masca de la chiuveta nu o am asa sus. merci

      1. Buna Corina,

        Si eu mai gasesc cateodata sare intarita fie in jurul recipientului de sare, fie pe gratarul de la evacuare. Eu am considerat ca pusesem prea multa sare, si nu am considerat ca este un motiv de ingrijorare.

        Si eu am robinetul de la teava de alimentare mereu deschis, este mai comod decat sa il tot inchid/deschid de fiecare data.

    12. Buna ziua,

      am cumparat de curand o masina de spalat vase pe care inca nu am folosit-o, si am o nelamurire.
      am tot auzit ca vasele trebuiesc curatate inainte de introducerea lor in masina.
      ce inseamna “curatate”, stiu ca nu o sa las resturi de mancare… sau orezul prin farfurii, dar ar trebui clatite? sterse eventual cu un servetel?

      Multumesc,
      O zi frumoasa tuturor

      1. Buna Alex,

        Intradeavar, vasele ar trebui curatate inainte de a fi puse in masina de spalat, masura este o preventie pentru a nu se infunda masina de spalat si pentru a nu se murdari prea tare prima apa cu care se spala vasele.

        Insa nu este o problema daca resturi de mancare raman pe vase, la resturi de mancare ma refer la : sos, cateva boabe de orez, niste firimituri, etc. Eu cred ca daca cureti resturile cu o furculita si le arunci la gunoi, atunci va fi totul in regula.

        Poti bineinteles sa cureti farfuria cu un servetel sau sa o treci printr-un jet de apa inainte de a o pune in masina de spalat vase, insa daca nu faci acest lucru nu este grav, iar rezultatele vor fi aceleasi. Trecerea printr-un jet de apa a vaselor inainte de a fi puse in masina de spalat vase este insa foarte utila in cazul in care vei lasa vasele in masina 2-3 zile inainte de a porni programul de spalare (se poate intampla daca ai o masina mare si esti singur in casa), vei evita astfel uscarea mancari pe farfurii si formarea mirosurilor neplacute in masina de spalat vase.

        Sper ca ti-am fost de ajutor,

        Iulia.

    13. Buna Iulia,
      Am cumparat si eu exact aceeasi masina de spalat vase pe care o ai si tu si am o nelamurire:inducatorul care anunta faptul ca trebuie adaugat agent de clatire sta tot timpul aprins,chiar daca am umplut compartimentul respectiv.
      Am pus agent de clatire dupa fiecare spalare si intra cam tot aceeasi cantitate de fiecare data.
      Exista vreo modalitate de resetare sau alta solutie?
      Vasele ies OK.

    14. buna,
      am o masina de spalat vase,mica,westwood,pe care am achizitionat-o in ianuarie dar cred ca am folosit-o de 50 ori pana acum.din pacate ,am incercat sa o pornesc,face prima spalare dupa care se blocheaza.ce e de facut?am verificat alimentarea cu apa si evacuarea si sunt ok.e posibil ca termostatul sa fie defect?nu-mi pot imagina ce anume o blocheaza…multumesc

      1. Buna Marcela,

        Am citit comentariul tau, insa nu am inteles clar daca masina functioneaza corect 1 data si apoi la urmatoarea spalare se blocheaza. Nu ai mentionat nici ce program/programe de spalare folosesti.

        Eu nu ma pricep la depanarea masinilor de spalat vase, insa daca termostatul este stricat, atunci la programele ce presupun incalzirea apei, masina ar trebui sa se blocheze atunci cand programul ajunge la partea in care apa trebuie sa fie incalzita.

        Te sfatuiesc sa incerci sa folosesti programele care nu presupun incalzirea apei (sunt marcate in manual) de 2-3 ori consecutiv, apoi daca acestea functioneaza corect sa incerci sa folosesti un program care presupune incalzirea apei si sa vezi ce se intampla.

        Sper ca ti-am fost de ajutor.

    15. Buna,

      Am cumparat si noi o masina de spalat vase compacta, si tot asa din lipsa de spatiu, ar trebui sa o amplasam pe masina de spalat rufe, si as avea niste intrebari:

      – Aveti direct acel placaj pe masina de spalat rufe?
      – Vibratiile masinii de spalat rufe nu pot in timp duce la deteriorarea masinii de spalat vase?
      – Nu reprezinta o problema greutatea masinii de spalat vase, care apasa totusi pe cea de spalat rufe?

      Intreb toate acestea, pentru ca nu am alta solutie decat acest tip de amplasare, insa imi e frica putin de greutatile si vibratiile care intra in joc.

      Eu ma gandeam sa pun acel placaj la o distanta de 1-2 cm de masina de spalat rufe, doar ca este putin mai complicat.

      Multumesc mult de ajutor.

      1. Buna Robert,

        Iarta-ma ca iti raspund asa de tarziu, insa am fost prinsa cu pregatirile de Craciun si Revelion, si abia acum am timp sa iti scriu.

        1. Placajul este pus direct pe masina de spalat rufe, ne-am gandit initial sa ii facem niste “picioare” placajului, dar am renuntat pentru ca ni s-a parut ca este mai stabil sa il punem direct pe masina de spalat rufe.

        2. Este drept ca masina de spalat rufe trepideaza, insa in 2 ani de cand avem pusa masina de spalat vase pe cea de spalat rufe niciuna dintre ele nu a dat semne de “oboseala”, cu mentiunea ca cea de spalat vase la noi spala de minim 2 ori pe zi, iar cea de spalat rufe este cel mai zgomotos si mai “trepidant” Indesit.

        3. Cred ca daca puneam masina de spalat vase direct pe cea de spalat rufe, atunci greutatea celei de sus ar fi fost o problema pentru ca partea de sus a masini mele de spalat rufe nu este o suprafata dura, si cu siguranta s-ar fi deformat sub greutatea mare a masinii de spalat vase insa folosind placajul ca intermediar intre cele 2 masini aceasta problema a fost evitata. In alta ordine de idei, pe mine personal m-a ajutat sa pun masina de vase pe cea de rufe, pentru ca asa cum am mentionat anterior masina mea de spalat rufe se zgaltaie foarte tare cand stoarce rufele, si inainte de a o “securiza” cu masina de spalat vase se misca chiar si 10cm inainte sau inapoi pe placile de gresie.

        Sper sa iti fie de ajutor informatiile, si imi cer scuze inca o data pentru raspunsul intarziat.

        Iulia.

    16. buna, am achizitionat o astfel de masina.am cateva nelamuriri: cat de bine va spala vasele….am incercat aproape toate programele cel mai spalate au fost la programul normal….si cu e cu uscatul pt ca tot sunt usor ude unele vase….programul de 30 minute nu spala aproape deloc…
      sunteti multumita de cum spala si usuca vasele? dar de consum apa/ curent?
      multumesc

      1. Buna Ligia,

        Pot sa iti spun ca eu sunt foarte multumita de masina de spalat vase, cred ca am mai mentionat acest lucru, dar eu o folosesc de minim 2 ori pe zi (mai ales de cand spal si biberoanele celui mic). Este adevarat ca atunci cand scot vasele din masina ma uit sa vad daca sunt bine spalate, pentru ca nu respect ordinea de incarcare indicata in manual si in plus forma vaselor determina modul in care se spala acestea (de exemplu sticlele si borcanele nu se spala mereu bine).

        In ceea ce priveste programul de spalare, eu intotdeauna folosesc programul “intens”de spalare – asa m-am obisnuit pentru ca de obicei am vase cu grade diferite de murdarire – si intr-adevar programul de 30 de minute este foarte slab si l-am folosit doar cand am umplut masina numai cu pahare.

        Cred ca in ceea ce priveste “uscarea” vaselor de catre masinile de spalat este o perceptie gresita a utilizatorilor care cred ca vasele vor fi perfect uscate imediat dupa ce se termina programul si se deschide usa masinii de spalat, avand in vedere faptul ca uscarea se face folosind abur care nu se poate evacua complet din masina, este clar ca la terminarea programului, vasele vor fi umede si vor avea pe ele chiar si stropi de apa si mai mult de atat – peretii si partea de jos a masinii de spalat vor fi si ele ude, insa daca deschideti usa si le lasati o perioada, apa se va evapora si vor fi uscate.

        Din pacate in privinta consumului de curent nu iti pot spune prea multe pentru ca imi este imposibil sa cuantizez consumul masinii de spalat vase, insa in ceea ce priveste consumul de apa, pot sa iti spun ca este net inferior consumului de apa care se face in cazul spalarii clasice a vaselor – cel putin in cazul meu.

        Sper ca ti-am fost de ajutor.

    17. Eu am masina de spalat Westwood DW-6T de vreo 2 ani pe care am folosit-o moderat(1-2 spalari /luna).De vreo saptamana, de la masina,se aude cate un beep la intervale neregulate de timp (zi si noapte… si am depistat greu de unde vine beep-ul).Am apasat butonul ”reset” de pe panoul de control (usa),am scos-o din priza pt. cateva sec.dar pe urma beep tot apare. Am incercat un program de spalare si am vazut ca dupa ce-si ia apa ,inca cateva minute mai functioneaza dupa care se opreste si mai apoi apare beep-ul (se aprind led-urile, se sting…).
      S-a mai confruntat careva cu aceasta problema? Aveti vreun sfat (in afara de …sa ma duc la un Service) ?
      Multumesc!

    18. Buna seara,

      Am aceeasi problema pe care a mantionat-o si Sorin, in postarea nr.29.
      Doar ca la mine nici nu mai scoate apa din masina dupa terminarea programului de spalare.

      Orice sfat in afara de service este binevenit.

      Cu respect,
      Alexandru.

      1. Buna Alexandru,

        Am avut si eu la un moment dat problema mentionata in care nu se evacua apa si beculetul palpaia, problema mea era ca se infundase scurgerea (iar prin scurgere nu ma refer la sita masinii de spalat vase, ci efectiv teava de scurgere) si in mod evident a fost nevoie sa apelez la un instalator. Eu am reusit sa depistez problema pentru ca aceeasi scurgere era folosita si de masina de spalat rufe, care imi dadea un mesaj de eroare similar, si era foarte putin probabil ca ambele masini sa se fi stricat simultan.

        In alta ordine de idei, daca apa nu este evacuata la final si totusi niciun beculet nu semnaleaza vreo problema (situatie care mi s-a intamplat in ultima perioada si mie), atunci problema poate fi de la pompa de evacuare, eu inca nu am remediat aceasta stuatie, dar mi-am dat seama ca daca pun de cateva ori consecutiv programul scurt de spalare, atunci scurgerea “isi” da drumul si se elimina apa pana la urma.

        Sper sa iti fie de ajutor experienta mea.

        O seara frumoasa,

        Iulia.

    19. Buna Iulia,

      Multumesc pentru raspuns.
      Voi ajunge acasa intr-o saptamana, nu ca asta ar fi interesat. Si pentru ca sotia este cea care a descoperit problema, ii voi spune sa nu mai foloseasca masina de spalat vase pana ajung eu.
      Voi demonta furtunul de evacuare si voi curata scurgerea. Sper ca aceasta sa fie problema.
      Va voi spune cum am remediat problema.

      Cu respect,
      Alexandru.

    20. Sal am si eu aceasta masina am folosito de 3 ori inainte cand deschid usa se sprinde niste beculete acums edte muta nu msi face nimik domo a dat faliment a msi pstit cineva asa ceva?

    21. Salut,

      Foarte detaliat articolul, multumesc de informatii. Uite ca si dupa aproape 6 ani cineva inca il mai citeste. 🙂
      Tocmai am prins si eu o promotie pe DOMO (vanzare prin partener, nu din magazin) la 499 lei pt. aceasta masina de spalat, redusa de la 799 lei; acum astept sa-mi vina…sper sa nu fie teapa la pretul asta. 🙂

      Probabil masina ta deja s-a stricat de-atunci, dar eu personal sunt multumit daca ma va tine durata garnatiei macar, adica 2 ani.

      Toate cele bune!

      1. Buna Raul,

        Sincer mi se pare un super pret, avand in vedere ca in primavara cand a mea masina a dat semne de usura preturile la masinile compacte erau in jur de 1200RON, as fi sincer tentata sa mai iau si eu una 🙂

        Contrar asteptarilor tale, masina mea inca functioneaza, asa cum am zis… in primavara a fost nevoie sa inlocuiesc bratul de pulverizare a apei pentru sa crapase iremediabil datorita folosirii intense. Din pacate nu se gaseste piesa de schimb si eu a fost nevoie sa cumpar de pe OLX o masina de spalat identica cu a mea de la cineva care o avea dar era stricata, asa a am dat 150 de lei pe o masina stricata de la care am folosit doar bratul (dar acum am si piese de schimb 🙂 )

        1. Buna,

          Am uitat sa spun ca la cateva zile de la achizitie am observat o mini-inundatie sub mobila, se pare ca electrovalva nu tinea apa, cu toate ca presiunea apei era cam de 1.2 bari: https://youtu.be/8JwGzzuomUQ. Am vrut s-o returnez si sa solicit alta, dar intr-un final…dupa 1 luna de asteptari, vanzatorul a trimis un servisant sa repare (care a uitat sa monteze in partea de sus o bucata de pasla termo-izolatoare). In fine, masina functioneaza perfect si nu mai scapa nicio picatura de apa si sper sa nu mai am probleme. Posibil ca acea electrovalva sa fi fost un defect de fabricatie.

          Toate bune!

    22. Aveti idee daca o astfel de mașină (compacta) se poate racorda direct la bateria de la chiuveta pentru alimentarea cu apa, si scurgerea direct in chiuveta? Va mulțumesc anticipat

      1. Buna dimineata,

        Nu sunt de profesie instalator, insa cel putin la masina mea de spalat vase, sistemele de alimentare si de evacuare par identice cu cele ale masinii de spalat rufe, din acest motiv m-as aventura sa spun ca evacuarea se poate face direct in chiuveta cu conditia ca furtunul sa fie fixat bine in aceasta, iar in privinta alimentarii as spune ca totul depinde de tipul de robinet pe care il aveti la chiuveta si probabil de achizitionarea unui sistem potrivit de fizare a furtunului la robinet.

        Cel mai indicat este sa consultati si un instalator, insa eu as spune ca se poate face cel putin la modul teoretic 🙂

        Multa bafta!

      2. Buna, eu am achizitionat un T 1/2″ sus si 1/2″ jos (pt. ca asa aveam eu racordul flexibil si teava de apa de sub chiuveta din bucatarie) si 3/4″ inspre admisia de apa de la masina de spalat. Un “olandez” a fost necesar pt. ca nu aveam spatiu suficient intre T si perete ca sa infiletez T-ul, in rest…cheie fixa, cleste mocs, fir uns sau calti si putina rabdare. 🙂 Scurgerea in chiuveta merge fara probleme, cred ca si in manual scrie asta, dar eu am preferat sa introduc furtunul de scurgere direct in scurgerea de sub chiuveta.
        Bafta!
        P.S.: Dupa T am montat si un robinet, ca sa pot inchide apa in caz ca doresc sa servisez pe viitor masina.

    23. Eu am masina de spalat Westwood DW-6T de vreo 2 ani pe care am folosit-o moderat(1-2 spalari /luna).De vreo saptamana, de la masina,se aude cate un beep la intervale neregulate de timp (zi si noapte… si am depistat greu de unde vine beep-ul).Am apasat butonul ”reset” de pe panoul de control (usa),am scos-o din priza pt. cateva sec.dar pe urma beep tot apare. Am incercat un program de spalare si am vazut ca dupa ce-si ia apa ,inca cateva minute mai functioneaza dupa care se opreste si mai apoi apare beep-ul (se aprind led-urile, se sting…).

      1. Buna seara,

        Din pacate eu nu mai aceasta masina (s-a stricat ireparabil rezistenta si am cumparatun CANDY similar).

        Referitor la problema dvs. cu parere de rau trebuie sa va spun ca eu nu am avut o problema similara. Am vazut ca deja ati parcurs etapele sugerate de cautarile pe internet.

        Singurele momente cand am avut un semnal sonor din minut in minut a fost atunci cand am uitat usa masinii de spalat vase deschisa si am lasat masina inca pornita (poate incercati sa verificati integritatea garniturii de pe usa, daca este deteriorata masina poate crede ca a fost deschisa usa si va intra in modul de protectie care va opri ciclul de spalare si va emite semnale sonore din minut in minut).

        De asemenea, puteti incerca sa verificati si cele 2 sugestii din manual:
        – daca cel care se aprinde intermitent este beculetul aferent ciclului de uscare, atunci verificati ca presiunea apei care alimenteaza masina este suficienta (robinetul este dechis la maxim)
        – daca cel care se aprinde intermitent este becul de “start” atunci verificati sa nu existe scurgeri de apa in jurul masinii sau un spatiul de jos din dreptul usii unde s-ar putea acumula eventual apa rezultata in urma unor scurgeri.

        In speranta ca va vor ajuta sugestiile mele, va doresc mult succes la diagnosticarea problemei.

        O seara minunata!

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *