Menu

Porumb fiert cu unt si sare

Ingrediente pentru 8 portii de porumb fiert

  • 8 stiuleti porumb tanar
  • 50-100g unt
  • sare
4/5 - (6 votes)

O parte din cititori ma vor critica spunand ca “porumb fiert” nu este efectiv “o reteta”, dar sunt convinsa ca pasii si indicatiile le vor fi de folos celor mai putin experimentati care nu au fiert porumb pana acum, in timp ce persoanele care gatesc in mod frecvent, pot zambi si folosi aceasta postare ca motiv pentru a face “inca o data” porumb fiert.

Daca la noi porumbul fiert este preparat in special la sfarsitul verii si toamna cand se gaseste porumb tanar in piata, si este folosit ca “fel” de sine statator sau ca gustare dupa masa, in alte tari (in special cele din America de Nord – ca doar de acolo provine porumbul), porumbul fiert este una dintre garniturile frecvent servite.

Cum se fierb stiuletii de porumb?

Eu am cumparat din piata 8 stiuleti de porumb. Trebuie neaparat sa cumparati porumbul cu tot cu frunze.

Este bine de stiut ca porumbul trebuie sa fie tanar (puteti apasa cateva boabe pentru a vedea daca sunt moi), iar dupa ce este cules porumbul nu trebuie tinut prea mult inainte de a fi fiert pentru ca fie se usuca fie incepe sa mucegaiasca.

Porumbul l-am curatat de panusi (frunze) si de mustati. Frunzele si stuletii de porumb se spala cu apa rece.

Intr-o oala mare, eu am pus un strat de frunze de porumb, apoi am asezat stiuletii de porumb in oala (daca vreti puteti taia putin din varfuri pentru ca oricum nu au multe boabe si daca le taiati se aseaza mai bine stiuletii in oala).

Peste porumb se pune sare (eu am pus 1 lingura intr-o oala de 10 litri), apoi se acopera cu restul de frunze si se pune apa pana cand tot porumbul este acoperit.

Porumbul se fierbe la foc mediu cu oala semi-acoperita (capacul trebuie pus in asa fel incat sa ramana o portiune descoperita), altfel daca puneti capacul ermetic pe oala, datorita presiunii care se formeaza, apa va da pe afara.

Functie de tipul porumbului, acesta se fierbe intre 1 si 2 ore intr-o oala normala (se testeaza din cand in cand cu furculita pentru a vedea daca s-a facut).

Daca vreti ca porumbul sa fie gata mai repede, si aveti in bucatarie o oala sub presiune, puteti fierbe porumbul la oala sub presiune iar timpul de gatire scade la 20-40 minute dupa ce aburul a inceput sa iasa pe supapa. Teoretic la oala sub presiune nutrientii din porumb se pastreaza mai bine si gustul este mai bun pentru ca fierberea este mai rapida, insa cum nu toata lumea are oala sub presiune, puteti folosi fara probleme si oala normala.

Cum se serveste porumbul fiert?

La noi, cel mai frecent, porumbul fiert se mananca simplu, cu sare frecata bine pe stiulete.

Insa daca vreti mai multa savoare, puneti cateva bucatele de unt pe porumbul fiert atunci cand este fierbinte, apoi presarati sare si mancati porumbul cat este cald pentru ca este delicios.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *