Menu

Piure de cartofi

Piure de cartofi

Ingrediente pentru 4-5 porții piure de cartofi aveți nevoie de:

  • 1 kg cartofi
  • 100ml lapte
  • 100g unt
  • sare
5/5 - (1 vote)

O garnitură foarte populară în bucătăria românească, și nu numai, este piureul de cartofi, care se servește la fripturi sau alte mâncăruri pe bază de carne.

Fiindcă de multe ori am auzit persoane care numesc piureul de cartofi : pireu de cartofi sau pire de cartofi am avut curiozitatea de a mă interesa asupra corectitudinii gramaticate a acestor expresii, iar cele două variante: pireu și pire apar menționate și acceptate de DEX, însă varianta universal acceptată este “piure” care este derivat al cuvântului francez “puree”.

Pentru că suntem la capitolul gramatică, pentru cei ce spun la chiftelepiftele, îi atenționez că acest cuvânt nu există în dicționarul limbii române și ar trebui evitat, iar ghiuvetă folosit în loc de chiuvetă este iarăși incorect, iar cuvântul ghivetă aparține limbii române dar este o expresie de argou.

Cum se prepară piureul de cartofi

Ei bine piureul de cartofi este foarte ușor de preparat. Se începe prin a curăța cartofii care apoi se taie cubulețe. Cubulețele de cartofi se spală bine cu apă rece, apoi se pun la fiert cu puțină sare. Cartofii se fierb 20-30 minute până când furculița intră ușor în ei.

După ce s-au fiert, cartofii sunt scurși de apă și sunt puși într-un bol pentru mixer. Peste cartofi se pune un praf de sare, 100 ml de lapte călduț și 100g de unt. Se zdrobesc cartofii cu mixerul sau cu un zdrobitor manual pentru cartofi, până când se obține o pastă omogenă fără bucăți de cartof rămase întregi.

Cum mâncăm piure de cartofi

Piureul de cartofi este un preparat foarte versatil care poate fi folosit în multiple modalități. Evident cea mai frecventă modalitate de servire a piureului de cartofi este sub formă de garnitură (rece sau caldă) alături de diferite preparate din carne.

Piureul de cartofi se folosește și la pregătirea altor mâncăruri cum ar fi rețeta de pate chinois pe care am prezentat-o cu ceva timp în urmă.

Galerie imagini

2 comentarii la “Piure de cartofi”

  1. Multumesc mult si sarut mana ca tare bun a iesit si am facut o surpriza mare sotiei, ficei si baiatului meu. Dl Dumnezeu sa va binecuvinteze pe Dumneavoastra si fam. toata.

    1. Ma bucur mult ca reteta mea de piure v-a placut, am sa pun in curand pe site si un piure cu varza dupa o reteta irlandeza, poate il incercati si pe acela 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *