Menu

Pangritata

Topping pangritata

Ingrediente pentru 8-10 porții de pangritata aveți nevoie de:

  • 120ml ulei de măsline (8 linguri)
  • cimbru verde
  • 2 căței de usturoi
  • 200g pesmet (300g miez de pâine)
  • piper măcinat
  • sare
Rate this post

Pangritata este un amestec de pâine sau pesmet prăjit cu ulei de măsline și cimbru ce se folosește pe post de garnitură la rețetele de paste, ca înlocuitor pentru parmezan.

Dacă aveți în bibliotecă cărțile lui Jamie Oliver, rețeta de pangritata (versiunea cu pesmet) o veți găsi în cartea “Return of the Naked Chef” la rețeta de Spaghete cu anșoa și ardei iute, iar versiunea cu miez de pâine o veți găsi în cartea “Jamie’s America” la rețeta de Macaroane cu brânză.

În realitate rețetele nu sunt foarte diferite pentru că pesmetul se obține din felii de pâine coapte și mărunțite (măcinate) iar diferența dintre cele cele două rețete este că la cea cu miez de pâine, trebuie să fărâmițați miezul de pâine și să îl prăjiți mai mult.

Cum preparăm pangritata cu miez de pâine

Pangritata din miez de pâine se prepară în tigaie. Pâinea se fărâmițează, se amestecă bine cu frunzele de cimbru proaspăt (se utilizează 10-12 fire de cimbru) și cu usturoiul tocat mărunt. Se condimentează cu sare și piper negru măcinat.

Se pune amestecul de pâine cu usturoi și cimbru într-o tigaie mare, se adaugă ulei de măsline și se prăjește pe flacără mijlocie până când pâinea este brun-maronie.

În timpul prăjirii se amestecă folosind o lingură de lemn pentru ca uleiul să fie distribuit uniform, iar pâinea să se prăjească bine pe toate părțile.

Cum preparăm pangritata cu pesmet

Într-o tigaie încăpătoare se pune uleiul de măsline la încins. Când acesta este fierbinte se adaugă frunzele de cimbru, usturoiul tocat mărunt și pesmetul. Se amestecă folosind o lingură de lemn și se prăjește până când pesmetul devine crocant și capătă o culoare aurie.

Se asezonează pesmetul cu sare și piper și se pune la scurs pe un șervețel de hârtie care va absorbi excesul de ulei de măsline.

Cum se servește pangritata

După cum am spus, pangritata este un înlocuitor excelent pentru parmezan și se folosește presărată deasupra pastelor sau a salatelor (în special salata Caesar).

Atenție însă pentru că parmezanul poate fi înlocuit cu pangritata numai în anumite cazuri, și anume când este vorba de parmezan care se presară deasupra pentru savoare, nu despre parmezanul folosit în compoziția mâncărurilor.

Galerie imagini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *